Ειδήσεις

Αγωνιστική Συσπείρωση Εμπόρων Καρδίτσας: Μπροστά στους αγώνες για τα δικαιώματά μας


Ενάντια στην ακραία ακρίβεια που γονατίζει τα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας, που εξανεμίζει το οποίο εισόδημα, που είναι αέρας στα πανιά των μεγάλων ομίλων. Σύμφωνα με έρευνα τη «χρονιά της έκρηξης του πληθωρισμού», το 2022, οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση των κερδών κατά 75,5%, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 25,1 δις. Ευρώ!

  • Ενάντια στην φοροληστεία από τον νόμο της κυβέρνησης που με την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων χιλιάδες συνάδελφοι στην πόλη της μένουν άναυδοι με τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν.
  • Ενάντια στον λεγόμενο «ψηφιακό μετασχηματισμό» με τα νέα POS και τα MYDATA, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εκσυγχρονίσουμε ή να αποκτήσουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό.
  • Ενάντια στο να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσοι δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Την ίδια ώρα η δημόσια δωρεάν υγεία διαλύεται για να μετατραπεί ολοκληρωτικά σε πανάκριβο εμπόρευμα
  • Ενάντια στην νέα ύφεση που αγκαλιάζει την Ευρωζώνη ξεκινώντας από την ατμομηχανή της, τη γερμανική οικονομία, αλλά και οι αλλεπάλληλες πολεμικές αναφλέξεις στην ευρύτερη περιοχή, με αναβαθμισμένη εμπλοκή της χώρας της και της περιοχής μας. Η κυβέρνηση στέλνει όπλα στην Ουκρανία, φρεγάτα στην Ερυθρά θάλασσα. Τι έχει να κερδίσει ο μικρός έμπορας από αυτή την πολιτική.

Οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εμπόρων Καρδίτσας όλα αυτά τα χρόνια έχουν σταθεί με συνέπεια ευθύνης στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και στην ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων μας. Μπήκαμε μπροστά στην οργάνωση κινητοποιήσεων όπως η μεγάλη αυτοκινητοπομπή για να διεκδικήσουμε αντιπλημμυρικά έργα και αποζημιώσεις μετά την πλημμύρα του Ιανού. Παλέψαμε ενάντια στα μέτρα της φοροληστείας που επέβαλλαν όλες οι κυβερνήσεις με παρεμβάσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας. Εναντιωθήκαμε με κάθε τρόπο απέναντι στο απαράδεκτο φορολογικό νομοσχέδιο που μας τσακίζει. Ενώσαμε τις δυνάμεις με το λαό του νομού, όπως με τους βιοπαλαιστές αγρότες οργανώνοντας τη μεγάλη κινητοποίηση στη γέφυρα της Ε65 στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους και προβάλλοντας και τα δικά μας.

Χωρίς εκπτώσεις, χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς αυταπάτες συνεχίζουμε να διεκδικούμε να παλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Σήμερα γίνεται πιο φανερό ότι πρέπει να αλλάξει η ρότα που έχει πάρει ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας. Σήμερα χρειαζόμαστε εκλεγμένους αγωνιστές που θα αγωνίζονται με εμάς για εμάς, και όχι αξιόπιστους συνομιλητές των δημάρχων, των βουλευτάδων, των τοπικών αρχόντων και των μεγάλων επιχειρήσεων που ξεδιάντροπα θα συνεχίσουν να κοροϊδεύουν τον καθημερινό αγώνα των μικρών που δίνουμε για την επιβίωσή μας.

Η διεκδίκηση, η απαίτηση για ανακούφιση των μικρών εμπόρων είναι μακριά από τις επιδιώξεις, τις πρακτικές της απερχόμενης διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας. Όλα αυτά τα χρόνια οι διοικήσεις που μετέχουν και στα δύο ψηφοδέλτια, αφόπλισαν την δύναμη που μπορεί να έχει ο σύλλογος. Παράλληλα συνέβαλλαν τα μέγιστα στην εξαθλίωσή μας δίνοντας ψεύτικες ελπίδες και υποσχέσεις για ένα καλύτερο αύριο χωρίς ο σύλλογος να μπει μπροστά για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των πολλών από εμάς.  Ήρθε η ώρα να περάσει ο σύλλογος στην ζωή των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, ο εμπορικός σύλλογος ως ζωντανό κομμάτι του κοινού αγώνα για την επιβίωσή μας, κόντρα στον «θάνατο του εμποράκου» που κάποιοι ευαγγελίζονται και για την περιοχή μας.

Να γίνει ο εμπορικός σύλλογος πόλος οργανωμένης συλλογικής δράσης και διεκδίκησης λύσης των προβλημάτων μας ενάντια στην πολιτική που μας καταστρέφει. Σε αυτές τις συνθήκες επιβάλλεται να βάλουμε το λιθαράκι μας στην αλλαγή συσχετισμών στον Ε.Σ αλλά και στα Β’ βάθμια και Γ’ βάθμια όργανα των εμπόρων (ΟΕΣΘ-ΕΣΕΕ), ενισχύοντας τις αγωνιστικές δυνάμεις.

Δηλώνουμε ξανά ανοικτά ότι μεροληπτούμε υπέρ των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων αλλά και όσων πλήττονται από αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές. Δε υποτασσόμαστε στην λογική του «εφικτού», δεν υποτασσόμαστε στη λογική της παραίτησης από την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Δεν εγκλωβιζόμαστε σε αυταπάτες και αφηγήματα ότι εμείς και οι επιχειρήσεις είμαστε το ίδιο. Ξέρουμε καλά ότι τα δικά μας συμφέροντα δεν ταυτίζονται με την «δίκαιη» ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Για να αποσπαστούν κατακτήσεις χρειάζεται συλλογική δράση με βάση κοινά αιτήματα, μαζικότητα αποφασιστικότητα έτσι θα δυναμώσει η φωνή μας. Χρειάζεται συμμαχία στην βάση αυτών που μας ενώνουν με τους εργαζόμενους, τους μικρούς αγρότες γιατί ο αντίπαλος είναι ισχυρός και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις. Για αυτό και συμμετείχαμε και θα συμμετάσχουμε τις κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα παρθούν το επόμενο διάστημα. Η πείρα δείχνει ότι καμία κυβέρνηση ποτέ δεν χάρισε το παραμικρό, αυτά που μέχρι σήμερα μπορεί να θεωρούνταν δεδομένα κατακτήθηκαν με συλλογικούς αγώνες.

Απευθύνουμε κάλεσμα με την πεποίθηση ότι ο προβληματισμός η αγανάκτηση, η αβεβαιότητα αλλά κι η πείρα, μπορεί να γίνει δύναμη. Ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους να συντονίσουμε την δράση, να επικεντρώσουμε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις σε αυτά που μας καίνε, ξεπερνώντας δυσκολίες και εμπόδια. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές γνώμες ή και τα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε κλάδου, υπάρχουν δεκάδες μικροί έμποροι α/α, που έχουν τη διάθεση να παλέψουν, που πιστεύουν στη δύναμη, της συλλογικής δράσης.

Ο δρόμος  της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων που υπερασπίζεται η Κυβέρνηση και έβαλε πλάτη με την στάση της η πλειοψηφία του Ε.Σ δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, είναι κακοτράχαλος και δύσβατος για τους περισσότερους αυτοαπασχολούμενους μικρούς εμπόρους. Είναι ναρκοθετημένος από τις αντιλαϊκές πολιτικές της δήθεν «πράσινης» ανάπτυξης των νόμων της απελευθέρωσης κλπ. Οι διαπραγματεύσεις πίσω από τις κουρτίνες, οι χρεοκοπημένοι κοινωνικοί διάλογοι αποδείχθηκαν δούρειος ίππος για τα δικαιώματά μας. Ο καθημερινός ατομικός μας μόχθος, όσο και αν είναι αναγκαίος δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Όλο το προηγούμενο διάστημα η πλειοψηφία που όλοι μαζί αποτελούσαν τον συνδυασμό Ενωμένοι Έμποροί, τώρα χωριστήκανε στα δύο χωρίς όμως να αλλάζει τίποτα στη λογική και τη στάση τους αλλά για άλλες προσωπικές τους κόντρες που δεν αφορούν κανέναν μικρό έμπορο!

Δεν είπανε κουβέντα για:

  • Στην προκλητική φοροασυλία των επιχειρηματικών ομίλων: των εφοπλιστών που φορολογούνται εθελοντικά με 58 ειδικές φοροαπαλλαγές, των στρατηγικών επενδυτών των αναπτυξιακών νόμων Ν∆, ΣΥΡΙΖΑ που απολαμβάνουν 12ετείς και τις φοροαπαλλαγές, των μετόχων που αποδίδουν μόλις 5% φόρο μερισμάτων. Χείρα βοήθειας στη κυβέρνηση προσφέρει και ο τραπεζίτης Στουρνάρας που μας κουνά το δάχτυλο λέγοντας “σιγά τον φόρο που μπήκε”.
  • Για τον λεγόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό που στόχο έχει να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους και αρνούνται κάθε πολιτική προστασίας μας, το αφορολόγητο για της μικρές επιχειρήσεις.
  • Τις λεγόμενες πολιτικές χρηματοδότησης, με εμβληματική τη συμφωνία τους στον προσανατολισμό και της προτεραιότητες του νέου υπερμνημονίου, του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου σκόπιμα αποκρύπτουν ότι η “φορολογική συμμόρφωση” των αυτοαπασχολούμενων είναι προαπαιτούμενο μέτρο για την εκταμίευση των δόσεων. Γνωρίζουμε ότι τέτοια ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ΕΣΠΑ αποκλείουν τα τελευταία χρόνια τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους έμπορους. Δεν είναι μυστικό άλλωστε ότι για την Ευρωπαϊκή Ένωση η αυτοοαπασχόληση αποτελεί «προβληματικό στοιχείο για την ελληνική οικονομία» όπως φροντίζουν να μας θυμίζουν όλοι οι «θεσμικοί παράγοντες». Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα 4,9δις  που έχουν μέχρι στιγμής «συμβολαιοποιηθεί» μόνο το 15,7% κατευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Δεν πρέπει να ξεχνούμε βέβαια ότι μια «μεσαία» επιχείρηση για τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να έχει μέχρι και 250 άτομα, ενώ μια μικρή μέχρι 50 άτομα προσωπικό. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο 7 πολύ μικρές επιχειρήσεις κατάφεραν να λάβουν δάνεια  από αυτό το πρόγραμμα.

Απέναντι σε αυτή την δύσκολη κατάσταση παλιοί και οι λεγόμενοι νέοι «σωτήρες» που ήταν; Τι έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα;

  • Άφησαν απροετοίμαστους τους συναδέλφους απέναντι στην λαίλαπα των φορολογικών νόμων που τους πλήττουν στέλνοντας ‘’ακίνδυνες’’ επιστολές σε υπουργούς- δημάρχους- περιφερειάρχες εκλιπαρώντας για συμπάθεια και κατανόηση για τα συσσωρευμένα προβλήματα μας. Την ίδια στιγμή είναι χαρακτηριστικό το παιχνίδι της Πλειοψηφίας , των δήθεν εξαιρέσεων του Λιανεμπορίου που έλεγε για τον νόμο Χατζηδάκη που στόχο έχει να διασπάσει τον κοινό αγώνα των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών έμπορων και των επιστημόνων και να παραιτηθεί το κίνημα από το βασικό αίτημα της συνολικής απόσυρσης του νομοσχεδίου. Ας πούνε την αλήθειά σε όλα τα επαγγέλματα που έκαναν μέλη λίγο πριν τις εκλογές, από την εστίαση, από τους υδραυλικούς ,ηλεκτρολόγους κτλ ότι πριν λίγους μήνες τους έλεγαν κλεφτές και φοροφυγάδες και τώρα τους χαϊδεύουν για να πάρουν τη ψήφο
  • Δεν κάλεσαν σε καμία αγωνιστική κινητοποίηση για το έγκλημα στα Τέμπη και για τις πλημμύρες στην πόλη μας. Χαρακτηριστική η τοποθέτησή τους ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε την αγορά… Ήταν ενάντια στην αυτοκινητοπομπή για αντιπλημμυρικά και αποζημιώσεις που διοργάνωσε η ΑΣΕ Καρδίτσας το 2021 μετά τον ΙΑΝΟ και σύρθηκαν στην δεύτερη μετά τον DANIEL.
  •  Η πλειοψηφία του ΕΣΚ έχει μεγάλες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση. Ήταν απών από παντού, δεν πήραν κανένα μέτρο διεκδίκησης και πίεσης στην Κυβέρνηση. Αντίθετα τις περισσότερες φορές έπαιξαν το ρόλο του “αμορτισέρ” των αντιδράσεων και της βαλβίδας εκτόνωσης όποτε οι διαθέσεις των μικρών εμπόρων ανέβαιναν.
  • Συνέβαλλαν τα μέγιστα στο άνοιγμα όσο περισσότερων Κυριακών με τις φαιδρές ανακοινώσεις για προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων. Είδαμε όλοι τα προτεινόμενα ωράρια της πλειοψηφίας σε κάθε άνοιγμα που νομοθετεί η κυβέρνηση κατά εντολή των πολυεθνικών.
  • Σπέρναν αυταπάτες για τις Λευκές Νύχτες και ότι η ψυχολογία του αγοραστικού κοινού φταίει για την αναδουλειά και όχι η τσέπη του.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι έχουν την ίδια πυξίδα με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας και της ΕΣΕΕ που εκεί είναι όλοι μαζί. Της υπεράσπισης των μέτρων που η κυβέρνηση προωθεί, γιατί συμφωνούν στην στρατηγική ανάπτυξης των μονοπωλίων που στόχο έχουν να παίρνουν μέτρα μόνο για τους μεγαλέμπορους και τις αλυσίδες καταστημάτων που υπηρετούν

Ελπίδα και η προοπτική είναι η συνέχεια του αγώνα! 

Αρκετά παζαρέψαμε τα δικαιώματα και της ανάγκες της! 

Με Διοικητικό συμβούλιο στον Εμπορικό Σύλλογο Καρδίτσας μπροστάρη στην οργάνωση του αγώνα. Δυναμώνουμε την πάλη για:

  • Αφορολόγητο στα 12.000€ προσαυξημένο κατά 3000€ για κάθε παιδί
  • Κατάργηση του πρόσφατου νόμου της τεκμαρτής φορολόγησης.
  • Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για ΟΛΟΥΣ χωρίς προϋποθέσεις
  • Κατάργηση της τραπεζικής προμήθειας σε της της ηλεκτρονικές συναλλαγές
  • Να οριστεί πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας στα επίπεδα που βρίσκονταν οι τιμές πριν την ενεργειακή κρίση (με αναδρομική ισχύ από 1/1/2022)
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν της υπέρογκες αυξήσεις λογαριασμούς
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε ενέργεια και καύσιμα
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας
  • Όχι στην απελευθέρωση των ωραρίων
  • Μείωση στο 50% των δημοτικών τελών
  • Να σταματήσουν εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων
  • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για υγεία και παιδεία
  • Αντιπλημμυρικά έργα, τώρα !, για να μην ξανά ζήσουμε τα χάλια του ΙΑΝΟΥ και του DANIEL.  100% Αποζημιώσεις από της ζημίες σε σπίτια και καταστήματα

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ:

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ (Λογιστής)

ΓΑΡΙΤΟΥ ΒΙΒΗ (Περιπτερούχος)

ΚΑΚΟΥΣΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (Βιβλιοπωλείο)

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΛΙΤΣΑ (Εμπόριο ειδών Γάμου – Βάπτισης)

ΚΑΝΙΟΥΡΑΣ ΘΩΜΑΣ (Εμπόριο ΗΥ)

ΚΑΡΑΜΑΓΚΙΟΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Εξοπλισμοί Καταστημάτων)

ΚΟΥΤΗ ΘΩΜΑΗ (Κυλικειούχος)

ΛΑΠΠΑΣ ΣΑΚΗΣ (Εμπόριο Καυσίμων)

ΜΠΑΡΟΥΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Εμπόριο Ταπετσαριών Αυτοκινήτων)

ΜΠΟΝΤΟΥΡΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ  (Παντοπωλείο)

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ (Εμπόριο ανταλλακτικών αυτοκινήτων)

ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΘΩΜΑΣ ( Εμπόριο Κουφωμάτων Αλουμινίου)

ΠΑΤΣΙΟΥΡΑΣ ΘΩΜΑΣ (Εμπόριο Φρούτων και Λαχανικών)

ΣΔΟΓΚΟΣ ΒΑΪΟΣ (Ψυκτικός)

ΣΙΟΥΤΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (Κουρέας)

ΣΙΩΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ (Εμπόριο ειδών εμφιάλωσης)

ΤΖΟΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ( Αρχιτέκτων Μηχανικός – Εμπόριο ειδών δομητικών ενισχύσεων)

ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΣΚΥΜΜΕΝΟΥΣ!!!
ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΙΣ 23-24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

 

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ – ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

 

Προηγούμενο άρθρο Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων με την κωδική ονομασία Νώε 2024
Επόμενο άρθρο Ευχαριστήριο του Α.Σ. Καρδίτσας