Ειδήσεις

Καθαρισμός ρεμάτων και ενίσχυση αναχωμάτων λεκάνης ποταμού Παμίσου


Αυτοψία στο αντιπλημμυρικό έργο όπου εκτελούνται εργασίες που αφορούν καθαρισμό ρέματος και ενίσχυση του αναχώματος στην περιοχή Μαγούλας σε τάφρο του ποταμού Παμίσου πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Τέλιος επικεφαλής κλιμακίου αποτελούμενο από τους εντεταλμένους Περιφερειακούς Συμβούλους κ. Μπαρμπούτη και κα Πέτσα, τον Δ/ντητης Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Καρδίτσας κ.  Σταμούλη, την προϊσταμένη του τμήματος Δομών Περιβάλλοντος κα Μαντούδη και τον επιβλέποντα μηχανικό κ.Ξυλομένο.

Το έργο αφορά εργασίες αποκατάστασης των καταστροφών που  προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις στην ΠΕ Καρδίτσας.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται εργασίεςαποκατάστασης δεξιού αναχώματος (ανατολικού) τάφρου εκτροπής π. Μέγα (1Τ.1) σε π. Πάμισο (1Τ).

Κατά μήκος του δεξιού αντιπλημμυρικού αναχώματος (ανατολικού) της τάφρου εκτροπής του π. Μέγα (1Τ.1) σε π. Πάμισο (1Τ), συνολικού μήκους 1.600 μέτρων, παρατηρήθηκε κατά την διάρκεια πλημμυρικών παροχών  η αστοχία αυτού με υπερκέραση υδάτων ανάντη του αντιπλημμυρικού αναχώματος καθώς και σημαντική διάβρωση του κατά θέσεις με αποκοπή τμημάτων αυτού (συνολικά 8 θέσεις).

Για την αποκατάσταση του αντιπλημμυρικού αναχώματος (στην πρότερη κατάσταση του), συνολικού μήκους 1.600 μέτρων προβλέπεται η αποκατάστασή του με εργασίες που περιλαμβάνουν:

  • Καθαρισμό κοίτης από αυτοφυή βλάστηση σε όλο το μήκος της (1.600 μέτρα) και πλάτους 30 μέτρων.
  • Καθαρισμό κοίτης από φερτά υλικά σε όλο το μήκος της (1.600 μέτρα) και πλάτους 30 μέτρων και έως πάχους φερτών 0,8 μέτρων.
  • Εκθάμνωση πρανών αναχώματος από βλάστηση και δένδρα (σύνολο επιφάνειας που περιλαμβάνει εσωτερικό – εξωτερικό πρανές αναχώματος, παγγίνα και κοίτη).
  • Εκσκαφή επιφανειακής στρώσης φυτικής γης πάχους 0,2 μέτρων, μέσου πλάτους 5 μέτρων, στο σύνολο του μήκους του αναχώματος
  • Στις πληγείσες 8 θέσεις του αναχώματος προβλέπεται η αποκατάσταση του με αμμοχάλικα.
  • Η στέψη του αποκαθιστέντος αντιπλημμυρικού αναχώματος διαστρώνεται και συμπιέζεται με αμμοχαλικώδη υλικά σε πλάτος 5,0 μέτρα, μήκος 1.600 μέτρα και πάχους 0,15 μέτρων.

     Το έργο είναι αρχικού προϋπολογισμού 1.000.000,00 € με Φ.Π.Α,η σύμβαση υπογράφθηκε στις 4-3-2024,με χρηματοδότηση από ΣΑΕΠ 817-Κ.Α 2018επ81700022.

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Κώστας Τσιάρας εγκαινίασε αλιευτικά καταφύγια στη Φθιώτιδα
Επόμενο άρθρο Εκ νέου η υποβολή αιτημάτων για το στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2023-2024