Ειδήσεις

Βαγγέλης Νοτόπουλος (Πρόεδρος Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Ν. Καρδίτσας) στο Ηχόραμα 100,8: Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, ούτε στο ελάχιστο, στα αιτήματά μας


Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, από το βήμα της ΔΕΘ, για τους συνταξιούχους σχολίασε στο Ηχόραμα 100,8 ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου Ν. Καρδίτσας Βαγγέλης Νοτόπουλος. Τα μέλη του Συλλόγου, εξάλλου, συμμετείχαν και στην κινητοποίηση που έγινε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και, μάλιστα, ήταν η πρώτη τους φορά.

Και αυτό διότι τα προβλήματα που τους ταλανίζουν είναι πολλά και σοβαρά και διεκδικούν άμεσα λύσεις.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι α) Αυξάνονται από 2,2% έως 2,5% περισσότερες από 2.000.000 συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου και β) Τον Δεκέμβριο, 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά θα λάβουν έως 200 ευρώ.

Όλα αυτά τέθηκαν στο ΄΄τραπέζι΄΄ της συζήτησης με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου Ν. Καρδίτσας Βαγγέλης Νοτόπουλος ο οποίος, το μεσημέρι της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Νοτόπουλος τόνισε τα ακόλουθα:

«Για πρώτη φορά, οι συνταξιούχοι όλων των κλάδων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ήμασταν παρόντες σε αυτή την αγωνιστική κινητοποίηση το περασμένο Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Σίγουρα δεν  είμαστε μηδενιστές σε όλα αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι, ούτε στο ελάχιστο, στα αιτήματά μας.

Τα αιτήματά μας είναι πολλά και δίκαια.

Το πρώτο που έχω να σχολιάσω είναι η ακρίβεια που υπάρχει στη ζωή μας εδώ και δυο-τρία χρόνια και κάθε μέρα κατατρώει τα εισοδήματά μας και μας κάνει ακόμα πιο φτωχούς.

Επίσης, η προσωπική διαφορά για την οποία ο πρωθυπουργός είπε θα καταργήσει το 2019. Στη συνέχεια, με το νόμο Βρούτση δεν την κατήργησε αλλά την άφησε ως έχει.

Ήταν μια μνημονιακή υποχρέωση η οποία είναι άδικη και την ΄΄πληρώνουν΄΄ περίπου 675.000 συνταξιούχοι.

Το ΕΑΣ και το ΕΚΑΓΕ τα οποία δεν καταργήθηκαν, οι συντάξεις χηρείας οι οποίες δεν διορθώθηκαν ούτε στο ελάχιστο.

Υπάρχουν συνταξιούχοι δύο κατηγοριών. Υπάρχει πρόβλημα σοβαρό σε όλη αυτή τη διαδικασία. Άλλοι είναι προ του 2016 συνταξιούχοι, άλλοι μετά το 2016.

Οι συντάξεις χηρείας είναι στο 70% τα τρία πρώτα χρόνια και μετά πάει στο 50% και συνεχίζουν ακόμα να πληρώνει ο αποθανών σύζυγος 6% ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το σύστημα υγείας ολοένα και ιδιωτικοποιείται. Τα φάρμακα ακριβαίνουν και από το καλοκαίρι και μετά, τα πληρώνουμε σχεδόν στη διπλάσια τιμή.

Η 13η και 14η σύνταξή μας που κάποια στιγμή, αφού φύγαμε από τα μνημόνια και η χώρα πήρε την ανιούσα με την ανάπτυξη και τα λοιπά, οφείλουν να τις δώσουν πίσω. Τις πληρώσαμε ως συνταξιούχοι για 35 και για 40 χρόνια.

Αυτό το 2,5% που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός σαν τιμαριθμική αναπροσαρμογή, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν είναι κάτι που μας καλύπτει.

Και, επιπλέον, οι υπόλοιποι που έχουν προσωπική διαφορά, θα πάρουν από 100 έως 200 ευρώ το χρόνο.

Απογοήτευση από τα όσα ακούσαμε. Και δεν είμαστε ο μόνος τομέας, ο μόνος κλάδος ή οι μόνοι συνταξιούχοι.

Υπάρχουν και συνταξιούχοι που παίρνουν 350 ευρώ σύνταξη, 400 ευρώ και όλοι αυτοί, βέβαια, θα πρέπει να ζήσουν με αυτά τα χρήματα και μέσα σε αυτή τη γενικότερη ακρίβεια που ζούμε.

Και δεν βλέπουμε φως σε τίποτα».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Με πατρική αγάπη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κοντά στους νεοεισαχθέντες φοιτητές
Επόμενο άρθρο Η λειψυδρία απειλεί με αφανισμό και τις καλλιέργειες - Ο καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Βλόντζος στο Ηχόραμα 100,8