Ο Μιχάλης Κατρίνης αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8: Ήρθε η ώρα το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει ως πρωταγωνιστής στις εξελίξεις


«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει μια ευρύχωρη, ανοιχτή και πλατιά δημοκρατική παράταξη, πολυσυλλεκτική, που θα στεγάσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες των πολιτών». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης, μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, στο Ηχόραμα 100,8.

Λίγο μετά την ομιλία του στα Τρίκαλα και ερχόμενος στην Καρδίτσα για την αντίστοιχη επικοινωνία τους με τους πολίτες, ο κ. Κατρίνης ήταν καλεσμένος στο «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη, αναπτύσσοντας τις θέσεις και τις απόψεις του για μια σειρά από επίκαιρα και καθόλα σοβαρά ζητήματα.

«Είμαι Τρίκαλα και έρχομαι Καρδίτσα. Και είναι ένας τόπος με το οποίο με συνδέουν και οικογενειακές σχέσεις γιατί η γυναίκα μου έχει καταγωγή από τη Δρακότρυπα της Καρδίτσας, οπότε μου είναι πολύ οικεία η περιοχή» μας ανέφερε στην αρχή και αμέσως μετά ξεκίνησε η συνέντευξη.

Ο κ. Κατρίνης παρουσίασε το όραμά του για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ ενώ εστίασε και στην ανασυγκρότηση της πολύπαθης Θεσσαλίας.

Προέταξε δε τα ζητήματα της αναγέννησης του πρωτογενούς τομέα, του δημογραφικού και τη στήριξη της αγοράς και των επαγγελματιών ως πρωταρχικής σημασίας και ανέλυσε εκτενώς τις προτάσεις του επ ‘ αυτών.

Πιο αναλυτικά, η συνέντευξη του Μιχάλη Κατρίνη στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση: «Επισκεπτόμαστε την Καρδίτσα για να πούμε στους πολίτες ότι έχουν επιλογή. Είναι η επιλογή της Ρήξης και της Ελπίδας» τονίζεται στο Δελτίο Τύπου με αφορμή την επίσκεψή σας στην Καρδίτσα. Για ποια Ελπίδα και για ποια Ρήξη κάνετε λόγο κ. Κατρίνη;

Απάντηση: Πρέπει να υπάρχει μια ρήξη με μια κατεστημένη λογική που λέει ότι η ακρίβεια φερ ΄ ειπείν είναι αναπόφευκτη στη χώρα και δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτα όταν σε άλλες χώρες έχουν εφαρμόσει μέτρα που προστατεύουν τους καταναλωτές.

Ρήξη με μια λογική που επιτρέπει, ας πούμε, σε ένα τραπεζικό σύστημα να βγάζει υπερκέρδη αλλά να μην δίνει χρήματα στην οικονομία.

Ρήξη με μια λογική που κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να χειραγωγούν την κοινή γνώμη, κάποιοι κύκλοι, κάποια συμφέροντα, και να προκρίνουν είτε υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ είτε ακόμα και για τα πολιτικά στελέχη των άλλων κομμάτων.

Ρήξη, λοιπόν, με μια κατεστημένη λογική που θέλει να μην αλλάξει τίποτα, να μην φύγει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και, βεβαίως, ελπίδα για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους.

Ελπίδα για τους συνταξιούχους οι οποίοι βλέπουν τις συντάξεις τους να έχουν τσεκουρευτεί, να έχουν ακούσει πάρα πολλές υποσχέσεις και να μην έχουν πάρει τίποτα.

Ελπίδα για τους αγρότες οι οποίοι θέλουν να μείνουν στη γη αλλά τα κίνητρα λιγοστεύουν.

Και, βεβαίως, ελπίδα και για τους ανθρώπους της Καρδίτσας, στη Θεσσαλία.

Ένα χρόνο μετά τη μαύρη επέτειο του Danielπου άκουσαν τόσα πολλά για αποκατάσταση, για ανασυγκρότηση, για επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση και σήμερα βιώνουν την εγκατάλειψη.

Δεν έχουν αποζημιωθεί οι κτηνοτρόφοι για το ζωϊκό κεφάλαιο και οι γεωργοί για τις εκτάσεις που χάθηκαν.

Δεν έχουν γίνει τα έργα υποδομής και, βεβαίως, τα χρήματα, τα τέσσερα δις στου κ. Μητσοτάκη για το 2023, έγιναν τρία τώρα, στις εξαγγελίες.

Άρα, θέλω να σας πω, πολλές υποσχέσεις ανεκπλήρωτες. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να μείνουν στον τόπο τους, στην Καρδίτσα, στη Θεσσαλία ουσιαστικά στο κέντρο το παραγωγικό της χώρας.

Μετά από αυτή την πρωτοφανή καταστροφή, πρέπει οι πολίτες να συνεχίσουν.

Και πρέπει μια παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, να μπορέσει να τους δώσει ελπίδα και προοπτική πραγματική μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις.

Ερώτηση: «Η επόμενη μέρα πρέπει να έχει περισσότερο φως και ελπίδα για τους Έλληνες» επισημάνατε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά σας με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Πως οραματίζεστε αυτή την επόμενη μέρα για τη χώρα μας, που έχει να διαχειριστεί σωρεία πολυκρίσεων αλλά και νέες προκλήσεις όπως η κλιματική κρίση;

Απάντηση: Νομίζω ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα και νομίζω ότι οι Έλληνες πρέπει να έχουν και ελπίδα και αισιοδοξία και προοπτική.

Πρέπει να υπάρχει, όμως, μια συγκεκριμένη στρατηγική. Πρέπει να υπάρχει μια πολιτική κατεύθυνση και επιλογή ενός κόμματος που θα κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους πολίτες.

Δηλαδή, να πατάξει την αισχροκέρδεια, να βελτιώσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να έχουμε ποιοτική και καθολική παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα.

Να ενισχύσει τα έργα υποδομών, να δώσει απάντηση στο θέμα της λειψυδρίας και ειδικά στο κομμάτι των αγροτών που είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και μειώνεται η παραγωγή τους.

Και, βεβαίως, τους ανθρώπους της αγοράς, τους εμπόρους, τους επαγγελματίες. Και στην Καρδίτσα, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, έχουν μειωμένους τζίρους, αυξημένα κόστη, πολλά χρέη από το παρελθόν. Πάνε σε μια Τράπεζα και προσπαθούν να βρουν Αναπτυξιακό νόμο ΕΣΠΑ και είναι αποκλεισμένοι.

Δεν συζητάμε για το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα πω μόνο ότι 370 επιχειρήσεις θα πάρουν 17,5 δις δάνεια με 2% επιτόκιο σε σύνολο 400 άλλων επιχειρήσεων που παλεύουν να πάρουν ένα δάνειο, και αν πάρουν, από Τράπεζες με κάτω από 8% επιτόκιο.

Άρα, μια ολόκληρη αγορά, άνθρωποι της αγοράς, επαγγελματίες, πλέον και με την τεκμαρτή φορολόγηση και τις απώλειες που φέρνει η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS όπου, αυτή τη στιγμή, δυσκολεύονται να βγάλουν τα προς το ζην. Με αυξημένα χρέη από το παρελθόν.

Και με μια κυβέρνηση η οποία όχι μόνο δεν τους δίνει ανάσες και δυνατότητες να εξελιχθούν και να εκσυγχρονιστούν ψηφιακά αλλά, ουσιαστικά, τους στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να κλείσετε για να γλυτώσουν επιπλέον χρέη. Αυτό πρέπει να αναστραφεί.

Το ΠΑΣΟΚ είναι τους επαγγελματίες και τους ανθρώπους της αγοράς. Στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως, επίσης, πιστεύει στην αναγέννηση της υπαίθρου και του πρωτογενή τομέα. Κάτι που η Ν.Δ. δεν το πιστεύει και δεν το κάνει.

Ερώτηση: Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην πολύπαθη από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα Θεσσαλία η οποία, πέρα από τα έργα αποκατάστασης, χρειάζεται (όπως και άλλες περιοχές) συγκεκριμένες και στοχευμένες πολιτικές για την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα όπως επίσης για το δημογραφικό (η ύπαιθρος ερημώνει), ποιες είναι οι θέσεις και οι προτάσεις σας;

Απάντηση: Το δημογραφικό, δυστυχώς, είναι ένα ζήτημα σε όλη τη χώρα. Από τον Έβρο ως τα Γρεβενά, τη Φλώρινα και την Καστοριά, από τα νησιά τα οποία δεν βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, αλλά και, βεβαίως, στη Θεσσαλία που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, πολύς κόσμος εγκαταλείπει τα χωριά, τις καλλιέργειες, τις περιουσίες.

Και η ύπαιθρος ερημοποιείται με μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει σχέδιο για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος, δεν έχει καμία στρατηγική για την αναζωογόνηση της υπαίθρου και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Και για λόγους παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας αλλά και για λόγους διατροφικής επάρκειας της χώρας γιατί αυξάνονται οι εισαγωγές τροφίμων.

Άρα, θα πρέπει να δοθεί κίνητρο, για παράδειγμα, σε έναν νέο άνθρωπο ώστε να γυρίσει σε ένα ορεινό χωριό της Καρδίτσας και να ανοίξει μια επιχείρηση, μια μεταποιητική, του πρωτογενούς τομέα, έχοντας φορολογική απαλλαγή για τρία χρόνια.

Να δοθεί η δυνατότητα σε κάποιον να μπορέσει να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα ή και με επιχείρηση έχοντας αυξημένο ποσοστό επιδότησης από τον Αναπτυξιακό νόμο.

Δηλαδή, να υπάρχει η έννοια της στήριξης των απομακρυσμένων και ορεινών περιοχών, πόσο μάλλον ένα σχέδιο ανασυγκρότησης σοβαρό για τη Θεσσαλία.

Θέλω να σας πω ότι, ως βουλευτής Ηλείας, έχω ζήσει την τραγωδία του 2007 με τις φωτιές, έχουμε ζήσει τις μεγάλες πυρκαγιές του 2021 όπου ήρθε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, τρις μήνες μετά, και εξήγγειλε σχέδιο ανασυγκρότησης.

Και σας λέω, μετά βεβαιότητας, ότι, τρία χρόνια μετά, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και φοβάμαι ότι πολλά από αυτά που έχει υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης δεν θα γίνουν, στη Θεσσαλία που καταστράφηκε από τον Daniel.

Άρα, χρειάζεται εγρήγορση, χρειάζεται επιμονή από τους θεσμικούς φορείς και τους κατοίκους. Να μην εγκαταλείψουν τις περιοχές τους.

Χρειάζονται μια πολιτική παράταξη η οποία τους καταλαβαίνει, παίρνει πρωτοβουλίες και κάνει επιλογές που είναι προς όφελος των πολιτών και όχι προς όφελος κάποιων μεγάλων εταιρειών που βλέπουν ακόμα και το ενδεχόμενο της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας ως ευκαιρία για εύκολο κέρδος.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες. Για ποιόν λόγο στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου να σας εμπιστευτούν;

Απάντηση: Ήρθε η ώρα το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει ως πρωταγωνιστής στις εξελίξεις. Να μπορέσει πάλι να είναι μια κυρίαρχη πολιτική δύναμη η οποία ενώνει δυνάμεις και συνθέτει.

Αυτό νομίζω ότι ο κόσμος το ζητάει από το ΠΑΣΟΚ. Έχει κουραστεί από τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει μια ευρύχωρη, ανοιχτή και πλατιά δημοκρατική παράταξη, πολυσυλλεκτική, που θα στεγάσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες των πολιτών.

Το ΠΑΣΟΚ το οποίο δίνει λύσεις, το ΠΑΣΟΚ που έχει ανθρωπιά, το ΠΑΣΟΜ το οποίο σέβεται την αγορά και που έχει το βλέμμα μονίμως στον πολίτη και προσπαθεί αν είναι χρήσιμο για την καθημερινότητά του.

Αυτό το ΠΑΣΟΚ λείπει σήμερα από την ελληνική πολιτική σκηνή και αυτό το ΠΑΣΟΚ νομίζω πως ζητάνε οι πολίτες και γι ΄ αυτό είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στις 6 Οκτωβρίου.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Όλα έτοιμα για το πρώτο κουδούνι στην Καρδίτσα - Οι Διευθυντές Α΄ θμιας και Β ΄ θμιας στο Ηχόραμα 100,8
Επόμενο άρθρο Προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έλαβαν κάτοικοι της Θεσσαλίας