Ειδήσεις

Όλα έτοιμα για το πρώτο κουδούνι στην Καρδίτσα – Οι Διευθυντές Α΄ θμιας και Β ΄ θμιας στο Ηχόραμα 100,8


Όλα είναι έτοιμα στο Νομό Καρδίτσας ώστε να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει αυτή την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, με τον επίσημο αγιασμό της Α΄θμιας να γίνεται στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας και της Β΄θμιας στο 4ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας. Οι Διευθυντές της Α΄ θμιας Εκπαίδευσης Κων/νος Γκόλτσος και της Β ΄ θμιας Κων/νος Ζαχαρής μίλησαν στο Ηχόραμα 100,8, και στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη, για τις προετοιμασίες αλλά και για τις αλλαγές της νέας σχολικής χρονιάς, με κύριες τη μη χρήση κινητού τηλεφώνου στα σχολεία, το Ψηφιακό Φροντιστήριο, όπως επίσης και για την πλατφόρμα stop-bulling.gov.gr κατά του σχολικού εκφοβισμού.

 

 

Ο Δ/ντής Α΄ θμιας Κων/νος Γκόλτσος

«Τα βιβλία έχουν δοθεί νωρίς, από το καλοκαίρι. Άρα, δεν υπάρχει έλλειψη βιβλίων στα σχολεία.

Σχετικά με το εκπαιδευτικό προσωπικό, μέχρι στιγμής, έχουν διοριστεί 10.000 εκπαιδευτικοί, προστέθηκαν ήδη 27.500 και έχουμε φθάσει στους 37.500 εκπαιδευτικούς τα τελευταία τρία χρόνια.

Ως Διεύθυνση Α ΄ θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, δεν έχουμε κενά σε δασκάλους και νηπιαγωγούς.

Υπάρχουν κάποια ελάχιστα κενά σε ειδικότητες και ελάχιστα στην ειδική αγωγή.

Γενικά, όμως, είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Λόγω του ότι διορίστηκαν αρκετοί μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Το Υπουργείο βάζει σε τάξη τα πράγματα με το εκπαιδευτικό προσωπικό και κάνουμε έναν εξορθολογισμό.

Κάτι καινούργιο που έχουμε φέτος είναι η πλατφόρμα stop … και, ευτυχώς, την προηγούμενη χρονιά που ξεκίνησε, δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα με περιστατικά και όπου υπάρχουν επιλύονται.

Τα πρωτάκια μας, φέτος, θα είναι 757. Τα προνήπια θα είναι 564 και τα νήπια 640.

Θα χρειαστούμε περίπου 1.000 εκπαιδευτικούς και είμαστε γύρω στους 7.000 μαθητές.

Το μήνυμά μου είναι ότι θα πρέπει να έχουμε όλοι υπομονή. Δεν θα μείνει κανένα Τμήμα χωρίς εκπαιδευτικό. Θα στείλουμε ειδικότητες όπου χρειάζονται.

Ο Νομός Καρδίτσας και η Δ/νση Α ΄ θμιας είμαστε από τις περιοχές που έχουμε το μεγαλύτερο προσωπικό. Είμαστε διεκδικητικοί προς το Υπουργείο.

Βέβαια, υπάρχει και το ανάγλυφο στην περιοχή. Έχουμε σχολεία περιφερειακά, πολύ μικρά.

Ο στόχος της Δ/νσης είναι να μην κλείνουν πουθενά σχολεία και μα μην υποβιβάζονται.

Αλλά δεν μπορούμε, όμως, να δίνουμε με πολύ μεγάλη άνεση εκπαιδευτικό προσωπικό.

Σε κάθε δεκάδα μαθητών δίνουμε έναν εκπαιδευτικό παραπάνω.

Αυτό γίνεται σπάνια στην Ελλάδα. Υπάρχει αυτό το προνόμιο εδώ στην Καρδίτσα. Υπήρχε πάντα και το τηρούμε και τώρα.

 

 

Ο Δ/ντής Β ΄ θμιας Κων/νος Ζαχαρής

«Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους μαθητές, μικρούς και μεγάλους, στα σχολεία τους, που είναι ο φυσικός τους χώρος, για μια σχολική χρονιά που θα είναι γεμάτη ευκαιρίες, προκλήσεις, νέες γνώσεις και ό,τι χρειάζεται για να τους διαπαιδαγωγήσουμε με αξία, αρχές και να διαμορφώσουμε λίγο το χαρακτήρα τους.

Οι εποχές είναι δύσκολες. Η Β ΄ θμια Εκπαίδευση είναι ένα κομβικό σημείο στη μόρφωση των παιδιών. Φεύγουν από την Α ΄θμια, εισάγονται σε έναν καινούργιο κόσμο, με πολλαπλά γνωστικά αντικείμενα, πολλούς καθηγητές, πολλά ενδιαφέροντα.

Τα σχολεία μας είναι έτοιμα. Διαθέτουμε 38 μονάδες, αυτή τη στιγμή, στο Νομό Καρδίτσας. 36 μονάδες γενικής παιδείας και δύο ειδικά σχολεία στους Σοφάδες.

Έχουμε επάρκεια σε εκπαιδευτικό προσωπικό και είμαστε καθόλα έτοιμοι να τους υποδεχτούμε και να ξεκινήσουμε μαζί αυτή την περιπέτεια της γνώσης, της αγάπης για τη μάθηση, της αγάπης για τη ζωή και τις αξίες.

Τα βιβλία είναι όλα έτοιμα. Έγιναν προσλήψεις και καθηγητών νεοπροσληφθέντων και αναπληρωτών. Υπάρχουν μερικά κενά ακόμα τα οποία εξετάζουμε αλλά κατά 99% είμαστε έτοιμοι.

Η τεχνολογική εκπαίδευση, η εκπαίδευση των ΕΠΑΛ είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Έχουμε έξι ΕΠΑΛ, τρία στην πόλη της Καρδίτσας, δύο ημερήσια και ένα Εσπερινό, και τρία στις έδρες των μεγάλων Δήμων, με πάρα πολλές ειδικότητες και καλούμε τους μαθητές να εγγραφούν γιατί είναι μια σίγουρη επιλογή.

Και έχουμε και τα Πειραματικά, το Πειραματικό Γυμνάσιο και το Πειραματικό Λύκειο, τα οποία είναι ευάριθμα και ακολουθούν και αυτά τη δική τους πορεία στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Αυτός είναι ο καμβάς των σχολικών μονάδων στην περιοχή μας.

Έχουμε, επίσης, πολλούς διαδραστικούς πίνακες. Πέρυσι έτρεξε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα προμήθειας διαδραστικών πινάκων, οπότε οι μαθητές μας θα δούνε στις αίθουσες τους νέους διαδραστικούς πίνακες. Είναι μεγάλες οθόνες, 65 έως 70 ιντσών, οι οποίες ζωντανεύουν το μάθημα.

Το Ψηφιακό Φροντιστήριο ετοιμάζεται. Υπάρχουν μαθήματα και μπορούν να έρθουν σε επαφή με εμάς για να δώσουμε την ηλεκτρονική διεύθυνση, και εμπλουτίζεται συνεχώς.

Θέλω, όμως, να πω στους μικρούς μαθητές όχι όλο το χρόνο στα ψηφιακά μέσα. Χρειάζεται λίγο και η επαφή με το βιβλίο γιατί η επαφή αυτή καλλιεργεί και το φαντασιακό, βοηθά την επαφή, τον αναστοχασμό και την εμβάθυνση.

Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.

Η πλατφόρμα stop-bullyng.gov.gr εγκαινιάστηκε πέρυσι τον Μάϊο. Είχαμε τα δύο πρώτα περιστατικά.

Είναι μια πλατφόρμα που μπορούν να την έχουν υπόψιν τους οι γονείς και οι μαθητές.

Ό,τι και αν καταχωρείται εκεί, έρχεται άμεσα σε γνώση μας και το διερευνούμε. Και παρακολουθούμε όλη τη διαδικασία.

Έχουμε μια σειρά από ψηφιακά εργαλεία στα οποία εντάσσεται και το stop bulling.

Οι μαθητές να διαβάζετε, να αγαπάτε τη μάθηση. Είναι το μοναδικό εφόδιο που χρειάζεστε για να μπορέσετε μετά να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις από έναν αβέβαιο και δύσκολο κόσμο. Αφιερώστε χρόνο στα βιβλία και αγαπήστε το μάθημα».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θα συναντηθεί με τους νεοεισαχθέντες φοιτητές
Επόμενο άρθρο Ο Μιχάλης Κατρίνης αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8: Ήρθε η ώρα το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει ως πρωταγωνιστής στις εξελίξεις