Ειδήσεις

Αστέριος Γ. Βασιλάκος: Πως το νερό μπήκε … στο Μουζάκι


Συμπολίτισσες και Συμπολίτες, Έχουν συμπληρωθεί έντεκα περίπου μήνες μετά τις θεομηνίες «Daniel και Elias» και τέσσερα περίπου χρόνια από τότε που μας χτύπησε! ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» Κι ακόμα να μάθουμε τους λόγους για τους οποίους πνιγήκαμε! και συνεχίζουμε να πνιγόμαστε! κάθε φορά που βρέχει! στον τόπο μας.

Πρόσφατα (2020) στα παρόχθια του Παμίσου μια δική μας κοπέλα! έχασε πρόωρα και άδικα τη ζωή της, Αρκετοί από μας ψάχνουν τις περιουσίες τους, Πολλοί τον ήσυχο ύπνο τους και Όλοι μας το αδιερεύνητο, ανέλεγκτο και ατιμώρητο σκάνδαλο της κατεδάφισης και της λεηλασίας του κτηρίου Κέντρου Υγείας Μουζακίου.

Οι αρχές σε κεντρικό επίπεδο συστήνουν αναποτελεσματικές επιτροπές!!! Δήθεν διερεύνησης και ελέγχου!!! Ενώ ορισμένοι από τους Ειδικούς! αφηγούνται ότι, έπεσε πολύ νερό! Άλλοι πάλι μιλάνε για ακραία καιρικά φαινόμενα! Αρκετοί για κλιματική αλλαγή! Μερικοί δε όψιμα ειδήμονες Φραγματολόγοι! και κάποιοι πανάκριβοι Πλημμυρολόγοι! τα ρίχνουν στην έλλειψη του Φράγματος Μουζακίουκαι στο εξωπραγματικό γεγονός ότι, δήθεν αυτά γίνονται ανά μία χιλιετία!!!

Κανείς τους όμως δεν γνωρίζει την Ιστορία «Πάμισος! Μπλιούρης! Παλαιοχωρίτης! 1905! 1907! 1925! 1934! 1937! 1949! 1963! κ.α.» Ούτε έχουν υπολογίσει και αξιολογήσει! «Τόσα πολλά Φερτά Υλικά! Και Τόσο Πολύ Νερό! σε Τόσο Λίγο Χρόνο!.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα και παρά τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν δεν ακούσαμε Ποτέ, Τι πραγματικά έφταιξε και πνιγόμαστε! Κανέναςδεν μιλάει για τα εγκληματικά λάθη! τις παραλείψεις, τη διαχειριστική ανεπάρκεια και τις αστοχίες!

Ουδείς αποκρίνεται στα τραγικά ερωτήματα! Γιατί χρόνια ολόκληρα δεν καθαρίστηκαν ο Παλαιοχωρίτης! τα Αυλάκια! τα Φρεάτια! Και η κοίτη του Παμίσου! Γιατί δεν έγινε ένα αντιπλημμυρικό στο Τουρκόμνημα; Γιατί δεν κατασκευάστηκε ένα έργο υποδομής στην Ερμού; Όπου εκεί τελευταία έφτιαχναν έργα βιτρίνας και πεζοδρόμια πολυτελείας!!!Αντί να στηρίξουν την Ιστορική Παλαιά Γέφυρα Μουζακίου-Μαυρομματίου!!! Γιατί οι παράνομες Αμμοληψίες συνεχίζονται ακόμα; Γιατί εν τέλει εκατόν πενήντα χρόνια (150) το Μουζάκι δεν έχει αποκτήσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών; Γιατί αδιαφόρησαν να το πράξουν παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν!!!!Και ξοδεύονται!!!!

Δεν προστάτεψαν τον κόσμο και το περιβάλλον οι τοπικοί άρχοντες των Πλημμυρών και των κατεδαφίσεων! Αντί δε να διδαχθούν από το παρελθόν διερευνώντας σε βάθος τα αίτια των νέων πνιγμών!!! Εν τούτοις αυτοί αρέσκονται διαχρονικά να μας βομβαρδίζουν με ανεύθυνα! Αφηγήματα! και Παραμύθια! Πως δήθεν δηλαδή έμαθαν κάτι! Από τα παραπάνω και βγαίνουν σοφότεροι! Έως ότου έλθει η νέα καταστροφή και διαπιστώσουμε όλοι μας ότι το Μουζάκι παραμένει στο Μηδέν!

Δεν είμαστε υπερήφανοι που μάθαμε να ζούμε με τα βουλωμένα φρεάτια, τα μπουκωμένα ρέματα, τα άστοχα και πλαστικά συρματοκιβώτια, τα τσουβαλάκια! στις πόρτες και στα παράθυρα των σπιτιών με τη νοοτροπία της Αποζημίωσης!!!

Κι όλα αυτά συνεχίζονται καθ ότι, είναι διαρκής, ανησυχητική και εγκληματική!

« Η Παντελής Απουσία Πρόληψης…. Αντιπλημμυρικής Προστασίας»

 

Γράφει ο Αστέριος Γ. Βασιλάκος, Γραμματέας Περιβαλλοντικής Οικολογικής Παρέμβασης Μουζακίου

Προηγούμενο άρθρο Ρυθμίσεις κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως του Παλαμά
Επόμενο άρθρο Πανώλη μικρών μηρυκαστικών: Περαιτέρω ελαφρύνσεις στα μέτρα για μετακινήσεις ζώντων ζώων