«Η αιρετή Περιφέρεια είναι δίπλα στον Θεσσαλό επιχειρηματία», τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
«Είμαστε στην ίδια πλευρά, έχουμε κοινούς στόχους και με την εποικοδομητική συνεργασία μας πιστεύουμε ότι μπορούμε να τους υλοποιήσουμε. Δεν αποστασιοποιούμαστε. Μαζί αγωνιζόμαστε, μαζί ματώνουμε, μαζί πετυχαίνουμε. Ας δείξουμε τι μπορούμε να καταφέρουμε. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στην κοινωνία μας, πάνω απ’ όλα στα παιδιά μας που αξίζουν ένα καλύτερο αύριο», προέτρεψε ο κ. Κ. Αγοραστός.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανεγνώρισε «τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές και συγκεκριμένα οι θεσσαλικές επιχειρήσεις», επισήμανε, όμως, ότι «ειδικά σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία απαιτείται απ’ όλους να δείξουμε κοινωνική ευθύνη και να συμβάλλουμε στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η διατήρηση των μισθών σε αξιοπρεπή επίπεδα κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Άλλωστε, η συνολική μείωση της αγοραστικής δύναμης οδηγεί αναπόφευκτα σε μείωσης της ζήτησης, εξέλιξη ιδιαίτερα αρνητική για την μέση ελληνική επιχείρηση».
Αναφερόμενος στο διαμορφούμενο οικονομικό περιβάλλον, ο κ. Κώστας Αγοραστός εξέφρασε την άποψη ότι «η χώρα έχει ανάγκη παραγωγικής αναδιάταξης και πολιτικής ανάπτυξης και πρέπει να διαπραγματευτεί σε μία και μόνη βάση. Αν δεν αλλάξει η όλη λογική αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους, τότε η χώρα δεν θα βουλιάξει μόνη της αλλά θα συμπαρασύρει τους πάντες μαζί της.
Και για να έχει κάποια προοπτική μια τέτοια διαπραγματευτική θέση, πρέπει να προβληθεί τώρα, άμεσα και όχι στο μέλλον όταν όλοι οι άλλοι θα έχουν τακτοποιήσει τα του οίκου τους.
Οι δανειστές εξασφάλισαν για τις τράπεζές τους:
– Ανατοκισμό του ελληνικού χρέους με μεγαλύτερο επιτόκιο από το αρχικό
– Το «παρκάρισμα» ελληνικών ομολόγων εκτός του τραπεζικού τους συστήματος
– Το όποιο «κούρεμα» στο δανεισμό να γίνει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ελληνικό χρέος και με υψηλά επιτόκια, ώστε να αφορά στα υπερκέρδη και όχι στην αρχική περιουσιακή – δανειακή δέσμευση των τραπεζών.
Δηλαδή σε κάθε περίπτωση μετά την όλη περιπέτεια, τη φτώχεια, τη λιτότητα, την αποδιοργάνωση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της χώρας, τις αποπληρωμές και το καλύτερο δυνατό «κούρεμα» το ελληνικό χρέος θα είναι μεγαλύτερο του αρχικού και η Ελλάδα σε ύφεση, άρα περισσότερο αδύναμη να το ξεπληρώσει».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι απλώς «νέες ιδέες» αλλά η αποκατάσταση ΕΠΑΦΗΣ και ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ανάμεσα στην πολιτική Αρχή και στην κοινωνία διότι δίχως αυτή την ιδιότυπη σύζευξη κάθε προσπάθεια είναι καταδικασμένη σε οικτρά αποτυχία.
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ – πρόσθεσε – η υιοθέτηση μιας διαφορετικής θαρραλέας δημόσιας στάσης, που είναι εποικοδομητική και ορθολογική, που προτάσσει τη λογική της προσωπικής ευθύνης και του συλλογικού συμφέροντος, που θα θέσει τέλος στο παρασιτικό και κλεπτοκρατικό μοντέλο.
Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία είναι η συλλογική προσπάθεια, η προσπάθεια συνολικά της ελληνικής κοινωνίας, η συνεργασία, η συνέργεια, η διαύγεια.
Σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια χρειαζόμαστε όλοι και πολύ περισσότερο όλοι όσοι είναι στην πρωτοπορία της οικονομικής δραστηριότητας.
Και για να δανειστώ αποφθεγματική σοφία από την κομφουκιανή Κίνα:
«Υπάρχουν κάποιοι που ξέρουν όλες τις νότες και κάποιοι άλλοι που γνωρίζουν μουσική».
Η λύση είναι Ελληνική», τόνισε καταχειροκροτούμενος.