Το Δ. Σ. του Συλλόγου Γυναικών Παλαμά, πιστεύοντας ότι η 8η Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, είναι ημέρα μνήμης των γυναικείων αγώνων, ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεων τους και αφετηρία νέων στόχων, τίμησε αυτή την ημέρα, διοργανώνοντας με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση το απόγευμα της Τρίτης 8 Μαρτίου 2011.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, η πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε στην σημασία της παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας και η γραμματέας του Συλλόγου έκανε ιστορική αναφορά στην 8η Μαρτίου. Προβλήθηκε βίντεο αφιερωμένο σε τρεις γυναικείες μορφές, καταξιωμένες στο χώρο της τέχνης, στην Μελίνα Μερκούρη, στην Ειρήνη Παππά και στην Νανά Μούσχουρη. Στην συνέχεια η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης κ. Τσιούμα Μαρία εκπαιδευτικός – ποιήτρια, ξεδίπλωσε το γυναικείο στοιχείο με την ευαίσθητη ματιά της, τονίζοντας πως είναι χάρισμα να είσαι γυναίκα, με τις παρακάτω σκέψεις:
Το χάρισμα να είσαι γυναίκα
«Στην πηγή του όντος, στα μυθικά βάθη των γεγονότων που καθορίζουν τον προορισμό όπως και στην πηγή της ζωής, βρίσκεται το γυναικείο στοιχείο.
Γνωρίζοντας κανείς το Γυναικείο Σύμπαν, ανοίγεται προς τη σημαντικότερη δυνατότητα που προσφέρει η ζωή, τη διαπροσωπική σχέση. Αυτή είναι η ανεξάντλητη πηγή της ψυχικής μας στήριξης, ο μόνος τρόπος να ζήσουμε χωρίς να μας καταβροχθίζει η ίδια η ζωή.
Το Γυναικείο Σύμπαν είναι προϋπόθεση της ανθρώπινης ζωής. Πολλοί μένουν στην επιφάνεια και καταδικάζουν τις φράσεις:
“γυναικείο ζήτημα”
“αγώνας για την ισότητα των φύλων”
“διάκριση των δύο φύλων”.
Μάλιστα από κάποιους φανατικούς του εκσυγχρονισμού θεωρούνται απαρχαιωμένες. Όμως οι ίδιες φράσεις προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον σε όσους διερωτώνται σοβαρά για το υπόγειο νόημα τους. Προκαλούν ενδιαφέρον σε όσους δε φοβούνται τη γυναίκα. Διότι τη φοβούνται πολλοί. Επειδή η γυναίκα επιλέγει πάντα μη βίαια μέσα ν’ αγωνιστεί. Κι αυτό ενοχλεί. Κανένας πόλεμος δεν ξεκίνησε από τη γυναίκα. Η γυναίκα δε διψά για αίμα. Έχει εξοικειωθεί αφού κάθε μήνα έρχεται σε επαφή μαζί του.
Είναι σημαντικό να κατανοήσει την έννοια της δύναμής της η Γυναίκα. Σκεφτείτε τις δυναμικές της εγκυμοσύνες. Μια γυναίκα συντηρεί μια ζωτική δύναμη, η οποία δημιουργεί κίνηση επιθυμώντας να γεννηθεί. Υπάρχει μια μυστηριώδης δύναμη σ’ αυτό. Τόσο έντονη μάλιστα που οι άντρες κατέληξαν να φοβούνται τη διαδικασία και τη μαγεία της γέννας. Λόγω του ότι οι άντρες ξέχασαν πώς να φέρνουν ζωή στον πλανήτη μέσα από το σώμα τους, ένιωσαν ότι απειλούνται από τη θηλυκή δύναμη. Φρόντισαν λοιπόν να υποβιβάσουν και τη θέση της και την αξία της, ακριβώς επειδή τη φοβούνται. Η γυναίκα φέρει στον πλανήτη ζωή μέσα από το σώμα της. Γι’ αυτό είναι χάρισμα να είσαι Γυναίκα.
Δεν υπάρχουν γυναίκες ανώτερες και γυναίκες κατώτερες, όμορφες και άσχημες. Υπάρχουν Γυναίκες κι αυτό είναι το χάρισμα.
Αν κάθε μια γίνει ηρωίδα μέσα στη δική της ιστορία έχει πετύχει αυτό που δεν πετυχαίνεται με πτυχία, μελέτες, συγγραφές.
Όμως πόσες γνώσεις χρειάζεται να έχει η γυναίκα; Πόσες ικανότητες, διαισθητικές, διορατικές, προφητικές; Πόση εργατικότητα απαιτείται, για να μαζέψει, όπως η μέλισσα το μέλι, που θα γλυκάνει τη ζωή των παιδιών του ανθρώπου; Πόσο ευαίσθητη πρέπει να’ ναι η ψυχή της για να μπορέσει με ατέλειωτη τέχνη να πλάθει τον άνθρωπο του μέλλοντος; Πόσο πρέπει να είναι η ίδια απλή, αλλά πνευματικά δυναμική για να κρατήσει τη γενιά που έρχεται να μη χαθεί στη δίνη της αμφιβολίας και της ανασφάλειας.
Η ζωή της γυναίκας χαρακτηρίζεται από διαδρομές, φάσεις και μεταπτώσεις μεγάλης σημασίας, που της δίνουν την ευκαιρία να καταλάβει κάποια πράγματα. Αυτό που έχει αξία όμως είναι να αποδίδει στα πράγματα το νόημα που έχουν. Να παρατηρεί τις διαδρομές της και να ερμηνεύει.
Όμως πολλές γυναίκες αποδέχονται να ζήσουν μια ζωή που περιφρονούν, ρυθμισμένη από κανόνες που δεν συμμερίζονται νομίζοντας πως δεν έχουν άλλη επιλογή, πως δεν αξίζουν για κάτι περισσότερο και πως αυτό είναι το κανονικό. Οι γυναίκες αυτές δεν έχουν επίγνωση των τεραστίων ψυχικών τους αποθεμάτων, ούτε της δύναμης της συναισθηματικής τους ικανότητας. Θεωρώ πως λείπει τότε η αυτοεκτίμηση και η αυτογνωσία που μπορούν να την οδηγήσουν στην ελευθερία και την αυτονομία.
Από την άλλη βλέπω σήμερα τη γυναίκα κουρασμένη, αποδιοργανωμένη. Πόσο ωραία καμουφλαρισμένη απογοήτευση, πόσες νευρικές εκρήξεις, πόσα παράπονα γύρω από την υγεία; Πόσες γυναίκες δεν γκρινιάζουν διαρκώς και δεν προβάλουν συνεχώς την τραγική κατάσταση της υγείας τους; Πόσες γυναίκες δεν καλύπτονται με τίποτα; Πόσες δεν γίνονται πραγματικά ψυχοπαθείς πλημμυρισμένες από έμμονες ιδέες και από ένα βασανιστικό εγωκεντρισμό; Υποφέρουν. Υποφέρουν πραγματικά. Όλα αυτά οφείλονται στη έλλειψη αυτογνωσίας, αυτοσυγκέντρωσης και προσπάθειας στα νεότερά τους χρόνια να εμβαθύνουν στην ψυχοσύνθεσή τους και στην γυναικεία τους αποστολή.
Η γυναίκα όμως που βρίσκει το κουράγιο να ξεπεράσει τις δυσκολίες της ζωής μεταμορφώνεται, γίνεται άλλος άνθρωπος, γιατί κάθε γυναίκα είναι μοναδική, ξεχωριστή και όμορφη. Είναι όμορφη εξ ορισμού. Και η ομορφιά μόνο ωραία φέρνει.
Δημιουργική από τη φύση της καθώς είναι, όταν συμμετέχει σε δημιουργικές εργασίες, εκφράζει στην ουσία την επιθυμία της να προσφέρει ομορφιά στον κόσμο. Συμβάλλει συνειδητά στην ανθρώπινη εξέλιξη. Ξέρει ότι δεν μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο, διότι το έργο της συγκρούεται με το κατεστημένο και δεν γίνεται αποδεκτό.
Δεν υπάρχει όμως άλλη ανθρώπινη ύπαρξη περισσότερο ικανή να διατηρήσει την πνοή του πνεύματος της ζωής στις ψυχές, από τη Γυναίκα. Μέσα στη μυστική ευαισθησία της προς το χώρο του πνεύματος προσφέρει τη μητρότητα απ’ όπου θα ξεπηδήσει στις καρδιές των ανθρώπων η λαχτάρα για ζωή.
Πολλές επιστήμες έχουν ασχοληθεί με το φαινόμενο γυναίκα. Η γυναίκα όμως δεν είναι αντικείμενο έρευνας αλλά ύπαρξη και ζωή, που συμμετέχει σε δύο κόσμους στο φυσικό και στο μεταφυσικό. Δεν εξηγείται με όρους λογικής αλλά βιώνεται σαν πραγμάτωση ζωής.
Ο μεγάλος φιλόσοφος Jung είπε: “Αν μπορέσουμε να δείξουμε στη γυναίκα την ιδιαίτερη αξία του ψυχικού της κόσμου, θ’ ανοίξουμε μια νέα εποχή στην ιστορία του πολιτισμού”.
Τελειώνοντας θέλω να πω, πως μπορούμε μόνες μας ν’ ανακαλύψουμε την ιδιαίτερη αξία του ψυχικού μας κόσμου, αρκεί να κάνουμε βουτιές μέσα μας και ν’ αντιληφθούμε πως είναι χάρισμα που είμαστε γυναίκες.»
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε ένα μελωδικό ταξίδι στο χρόνο και στην ποιότητα από τις κυρίες Κωτούζα Ασπαλένα στο πιάνο και Μαρκαντώνη Αναστασία στο τραγούδι.
Την εκδήλωση χαιρέτησε η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παλαμά κ. Πάσχου Χαρούλα.
Το Δ. Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί θερμά τις κυρίες που βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, τη Δημοτική Αρχή του Παλαμά για τα λουλούδια που πρόσφερε σε όλες τις κυρίες, τα μέλη και τις φίλες του Συλλόγου που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.