Φ. Αλεξάκος: Να σταματήσει άμεσα η λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου για παραγωγή ενέργειας


 Εφαρμόζοντας όλη τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας μια πολιτική συνετής διαχείρισης του νερού, με το τέλος της αρδευτικής περιόδου, αφήσαμε τους δυο ταμιευτήρες μας, Πλαστήρα και Σμοκόβου, με ιστορικά υψηλά αποθέματα. Ειδικά για τη λίμνη Πλαστήρα, τον περασμένο Σεπτέμβρη η στάθμη της ήταν ένα μέτρο ψηλότερα από την μεγαλύτερη που παρατηρήθηκε ποτέ την αντίστοιχη χρονική περίοδο από το 1960 που αυτή δημιουργήθηκε. Συγκεκριμένα η στάθμη της λίμνης αφέθηκε στο υψόμετρο 786,90 μ. ενώ μέχρι τότε ποτέ δεν είχε ξεπεράσει τα 785,90 μ.

 Η ΔΕΗ βλέποντας τα υψηλά αποθέματα και εκμεταλλευόμενη τις μεγάλες βροχοπτώσεις της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου λειτουργεί το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι την λήξη της θητείας μου εφιστούσα συνεχώς  την προσοχή στους υπεύθυνους ώστε η κατανάλωση του νερού να είναι τέτοια που σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζεται ότι η λίμνη στο τέλος Απριλίου του 2011 θα είναι στην ανώτερη στάθμη δηλαδή περίπου στο 791,70. (Όριο υπερχείλισης είναι το 792,00). Πράγματι μέχρι τις 31-12-2010 αυτό τηρήθηκε.

Τη νέα χρονιά η ΔΕΗ εκμεταλλευόμενη ενδεχομένως  τη διοικητική αλλαγή και τη συνακόλουθη έλλειψη εμπειρίας προχώρησε σε υπερεκμετάλευση του σταθμού με αποτέλεσμα η στάθμη να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Στα μέσα του Φλεβάρη προχώρησα αυτοβούλως σε διαμαρτυρία στα κεντρικά της ΔΕΗ στην Αθήνα, διαβλέποντας ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος με βάση το στατιστικό μέσο όρο των εισροών νερού, να ξεκινήσει η νέα αρδευτική περίοδος χωρίς η λίμνη να βρίσκεται στην ανώτερη στάθμη. Όχι τόσο οι διαβεβαιώσεις των υπευθύνων όσο οι έντονες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις του τελευταίου 20ημέρου, διασκέδασαν τους φόβους μου.  Όμως παρά τις βροχές η σημερινή στάθμη εξακολουθεί να παραμένει σχετικά χαμηλά.

Χθες Πέμπτη 10-3-2011, η στάθμη της λίμνης ήταν στα 790,58 μ. Αυτό σημαίνει ότι, αν από τώρα μέχρι τέλους Απριλίου το εργοστάσιο δεν δουλέψει καθόλου για παραγωγή ενέργειας, παρά μόνον για την ύδρευση και οι εισροές είναι ίσες με τον μέσο όρο των ετών 2007-2008- 2009 η στάθμη θα φθάσει στο 791,57 μ. που είναι πιο κάτω από τον στόχο των 791,70 μ. Μπορούμε να φανταστούμε ποια θα είναι η στάθμη αν το εργοστάσιο συνεχίσει να δουλεύει για παραγωγή ενέργειας και παράλληλα οι βροχές είναι λιγότερες από τα χρόνια που προαναφέρονται.

Επιβάλλεται λοιπόν να γίνουν σήμερα κιόλας οι παρεμβάσεις στη ΔΕΗ, από την αιρετή Περιφέρεια, για να σταματήσει άμεσα τη λειτουργία του εργοστασίου γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι αγρότες μας δικαιολογημένα θα λένε ότι πετάμε το νερό το χειμώνα και το ψάχνουμε το καλοκαίρι.

Ο Φώτης Αλεξάκος είναι:

Τοπογράφος Μηχανικός

Περιφερειακός Σύμβουλος

πρ. Νομάρχης Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Σπ. Ταλιαδούρος: «Να επανεξεταστεί το ζήτημα της δυνατότητας μετάθεσης ή απόσπασης των αιρετών συμβούλων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων»
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Καρδίτσας