Ειδήσεις

Η Μεγάλη γιορτή του Αγίου Πνεύματος


Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Μοναστηρίου Οξυιάς χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024 επί τη εορτή του Αγίου Πνεύματος.
  Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ως άνω Ιερός Ναός έχει πλήρως συντηρηθεί και καθαριστεί από την αρμόδια Διεύθυνση συντηρήσεως του Υπουργείου Πολιτισμού, τόσο όλος ο εσωτερικός διάκοσμος των τοιχογραφιών, όσο και το Τέμπλο, τα οποία είχαν καταστραφεί λόγω παλαιότητος. Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος, αποτελεί αξιόλογο μνημείο και  ιδρύθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα. Συμπίπτει με την αρχιερατεία του αγίου ιερομάρτυρα Σεραφείμ του θαυματουργού.
Γι’ αυτόν τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος ευχαρίστησε τόσο τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Πολιτισμού, τους συντηρητές, τον μελετητή κ. Μιχαλάκη για τις στερεώσεις του Ιερού Ναού, τον Εφημέριο π. Κωνσταντίνο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, καθώς και τους ενορίτες, οι οποίοι ηθικώς αλλά και υλικώς βοήθησαν γι’ αυτή την προσπάθεια.
Την Δευτέρα μετά την Πεντηκοστή, η Εκκλησία μας εορτάζει το Άγιο Πνεύμα. Το Άγιο Πνεύμα είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, το οποίο εκπορεύεται εκ του Πατρός. Είναι ομοούσιο με τα πρόσωπα του Πατρός και του Υιού και κατά το Σύμβολο της Πίστεως «συνπροσκυνείται και συνδοξάζεται» με τον Πατέρα και με τον Υιό, ίσο κατά τη λατρεία και την τιμή.
Η Εκκλησία ως Οργανισμός ιδρύθηκε ουσιαστικά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος από το ίδιο το Άγιο Πνεύμα, το οποίο κατέβηκε στους Αποστόλους με μορφή πύρινων γλωσσών και τους έδωσε τη δύναμη να κηρύξουν το Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες. Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί την αρχή της αποστολής των Αποστόλων να διαδώσουν τη διδασκαλία του Χριστού σε όλο τον κόσμο. Την ημέρα εκείνη από τον λόγο των Αποστόλων πίστεψαν και βαπτίστηκαν 3.000 άνθρωποι. Για πρώτη φορά τόσοι πιστοί προσέρχονται στην Εκκλησία του Θεού, ενώ την ημέρα της Πεντηκοστής οι μαθητές εγκαινίασαν το αποστολικό έργο που τους είχε ανατεθεί εκ Θεού.
Με τη χάρη Του απαλλασσόμαστε απ’ τη δουλεία του διαβόλου, καλούμαστε στην ελευθερία του Χριστού, οδηγούμαστε στην ουράνια υιοθεσία, αναγεννιόμαστε απ’ την αρχή και ξεφορτωνόμαστε το βαρύ και δυσβάστακτο φορτίο των αμαρτιών μας. Με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος βλέπουμε να υπάρχουν τόσοι ιερείς κι έχουμε τάγματα διδασκάλων της Εκκλησίας. Απ’ την πηγή αυτή πήγασαν πλούτη προφητειών και χαρίσματα ιάσεων και όλα τα άλλα που συνήθως στολίζουν την Εκκλησία του Θεού από το Άγιο Πνεύμα προέρχονται.

 

Προηγούμενο άρθρο Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά μας, διακοπές και αναψυχή για τις οικογένειές μας
Επόμενο άρθρο Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας