Για τον πρώιμο καύσωνα που βιώσαμε και τη σύνδεσή του με την κλιματική αλλαγή αλλά και για το πώς θα μπορούσαμε, ως κοινωνίες, ως πολίτες και ως φορείς, να προετοιμαστούμε καλύτερα απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, τα οποία πλέον θα συναντάμε όλο και πιο συχνά, μίλησε, αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8, ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Κώστας Λαγουβάρδος.
Ο κ. Λαγουβάρδος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00-15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Λαγουβάρδου στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:
Ερώτηση: Ποια είναι η εικόνα για τον καύσωνα που ζήσαμε (την προηγούμενη εβδομάδα); Που καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες;
Απάντηση: Την Πέμπτη είχαμε τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Ήδη, σε αρκετές περιοχές, νοτιότερα, βέβαια, της Θεσσαλίας, δηλαδή στη Βοιωτία, στην Κρήτη ή σε περιοχές της Πελοποννήσου, όπου οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 43 βαθμούς. Και σε πάρα πολλές περιοχές που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς.
Είναι για τόσο νωρίς, από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία μας, οι πιο υψηλές θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί, τουλάχιστον για πρώτο και δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Στην Καρδίτσα, η θερμοκρασία είναι 6 με 7 βαθμούς πάνω από τις κανονικές θερμοκρασίες για Ιούνιο στην περιοχή, που είναι στους 31 με 32 βαθμούς.
Πολλές ημέρες τώρα, έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Και, φυσικά, έχουμε ξεπεράσει το 37, οπότε μιλάμε για καύσωνα.
Ερώτηση: Ο καύσωνας θα επιστρέψει από Δευτέρα;
Απάντηση: Και πάλι θα βλέπουμε θερμοκρασίες καθημερινά που θα είναι αρκετά πάνω από τα κανονικά.
Θα συνεχίσουμε, όμως, για μια εβδομάδα να έχουμε θερμοκρασίες στην περιοχή σας όπως είναι 35, 36, 37 βαθμούς που, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι θερμοκρασίες αρκετά πάνω από τα κανονικά.
Ερώτηση: Τελικά, ήταν ένας πρώιμος καύσωνας αυτός που βιώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα;
Απάντηση: Ναι, βέβαια. Είναι πρώιμος καύσωνας. Στα στοιχεία, όχι μόνο τα φετινά, αλλά κοιτώντας και τα τελευταία 30-40 χρόνια, βλέπουμε ότι, δυστυχώς, έχει αυξηθεί η εμφάνιση καυσώνων τον Ιούνιο και δεν έχουμε μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της αύξησης της θερμοκρασίας που έχουμε και χώρα μας και, δυστυχώς, οι καύσωνες, που είναι επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο, και θέλει πάρα πολύ προσοχή, γίνονται συχνότεροι.
Ερώτηση: Μπορεί να γίνει κάποια πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθεί το φετινό καλοκαίρι;
Απάντηση: Δεν μπορούμε να κάνουν πρόγνωση αν θα έχουμε νέους καύσωνες τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.
Το μόνο που έχουμε στα χέρια μας είναι οι τάσεις από τις εποχικές προγνώσεις, που γίνονται από μεγάλα μετεωρολογικά κέντρα του εξωτερικού, που δείχνουν ένα μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης, και κυρίως της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της χώρας μας, να έχουν θερμοκρασία πάνω από τα κανονικά.
Θα είναι ένα ζεστό καλοκαίρι ως μέσος όρος αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε, σε καμία περίπτωση, επεισόδια ακραία, δηλαδή καύσωνες, αν θα έχουμε ή δεν θα έχουμε τον Ιούλιο.
Και δεν συνδέεται με το τι συμβαίνει τον Ιούνιο ότι μπορεί να συμβεί τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.
Ερώτηση: Όλο αυτό το κύμα ζέστης συνδέεται με την κλιματική αλλαγή;
Απάντηση: Ναι. Γιατί είναι πολύ νωρίς, βλέπουμε μεγάλη ένταση και δεν είναι μόνο ένα μεμονωμένο επεισόδιο, είναι μια διάρκεια από τα τέλη Μαϊου έως τις αρχές Ιουνίου, όπου οι θερμοκρασίες είναι πολύ πιο πάνω από τα κανονικά.
Έχουμε αυτό το τριήμερο, τετραήμερο πολύ υψηλών θερμοκρασιών και το πιο ανησυχητικό είναι αυτό.
Ότι, δηλαδή, ανεβαίνουν συνεχώς οι μέσοι όροι.
Σχεδόν όλοι οι μήνες του χρόνου είναι πιο ζεστοί από το κανονικό.
Ο χειμώνας που μας πέρασε ήταν ο πιο θερμός που είχαμε ποτέ.
Προφανώς θα έχουμε και καύσωνες συχνότερα από ό,τι είχαμε στο παρελθόν.
Ναι. Δυστυχώς, αυτά είναι αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.
Ερώτηση: Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε συχνότερες περιόδους ξηρασίας, σε λειψυδρία, σε αύξηση των καυσώνων, σε αύξηση του κινδύνου πρόκλησης μεγάλων δασικών πυρκαγιών, σε πιθανή αύξηση των ισχυρών βροχοπτώσεων, ενώ, παράλληλα, επηρεάζει ανησυχητικά και το οικοσύστημα και τον αγροτικό τομέα. Σωστά;
Απάντηση: Οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν πάρα πολύ εύφλεκτες συνθήκες ώστε, σε περίπτωση που ξεσπάσει μια πυρκαγιά, να γίνει ανεξέλεγκτη και να είναι πολύ δύσκολα να αντιμετωπιστεί.
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν τεράστιες καταστροφές. Στην υγεία, στον αγροτικό τομέα, στα οικοσυστήματα. Επηρεάζει τα πάντα δυστυχώς.
Ερώτηση: Ίσως, επομένως, χρειάζεται να σχεδιαστεί ένα μοντέλο ανάπτυξης της χώρας; Πως θα μπορούσαμε να προετοιμαστούμε καλύτερα ως κοινωνίες, ως πολίτες και, φυσικά, όλοι οι αρμόδιοι επιστημονικοί και επιχειρησιακοί φορείς;
Απάντηση: Ναι, θα πρέπει. Γιατί, δυστυχώς, τέτοια φαινόμενα και τέτοιες καταστάσεις θα γίνονται όλο και συχνότερα στο μέλλον.
Προφανώς θα πρέπει να δούμε πως θα αντιδράσουμε, πως θα κάνουμε πιο βιώσιμες τις πόλεις μας, πιο ανθεκτικές στις υψηλές θερμοκρασίες.
Και όχι μόνο στις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και στα έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία συνδέονται με την αύξηση της θερμοκρασίας.
Στη Θεσσαλία τα ζήσατε με πολύ βίαιο τρόπο, τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε.
Επομένως, πρέπει γενικά να αλλάξουμε πολλά πράγματα στη ζωή μας, στον τρόπο που σχεδιάζουμε την αγροτική παραγωγή, γενικά πολλούς οικονομικούς τομείς οι οποίοι επηρεάζονται από τις αλλαγές που έχουμε στις μετεωρολογικές συνθήκες.