Ειδήσεις

Η Κοινή Δράση Εκπαιδευτικών ΠΕ Καρδίτσας για τις εκλογές στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας


Στις 28 Μαΐου πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση  και στις 29 Μαΐου εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ ΣΕΠΕ Καρδίτσας και αντιπροσώπων για την 93η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ οι οποίοι στη συνέχεια θα ψηφίσουν για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕ. Το νέο Δ.Σ. του συλλόγου που θα προκύψει θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή και την επιλογή του καθένα και της καθεμίας από εμάς. Αντίστοιχα θα διαμορφωθεί και ο νέος συσχετισμός στην 93η ΓΣ της ΔΟΕ και το νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας.  Και αυτά συμβαίνουν στην κρίσιμη αυτή περίοδο που θα  απειλείται η ύπαρξη και αλλάζει το περιεχόμενο του δημόσιου σχολείου. Είναι στο χέρι μας να μην το επιτρέψουμε! Κατά τη γνώμη μας το δίλημμα είναι  αν οι εκπαιδευτικοί θα μετατραπούμε σε “άβουλους και μοιραίους” ή θα υπερασπιστούμε τον παιδαγωγικό και κοινωνικό ρόλο μας.

Ποια είναι κατά τη γνώμη μας τα κριτήρια των επιλογών μας:

  1. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι αυτό που φοβούνται περισσότερο η κυβέρνηση και το κυρίαρχο πολιτικό και συνδικαλιστικό κατεστημένο είναι η μαζική συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις και στις συλλογικές διαδικασίες. Το πολιτικό σκηνικό το έφεραν στα μέτρα τους. Τώρα, θέλουν να τελειώνουν με τα σωματεία. Ώστε να μην έχουν καμία αντίδραση. Όμως δεν τα κατάφεραν. Οι 70 ΓΣ με απαρτία και αγωνιστικές αποφάσεις μέτρησαν για όλους και πρώτα απ’ όλα για το Υπουργείο που αιφνιδιάστηκε. Άρα οφείλουμε να είμαστε στη Γενική Συνέλευση και πρέπει να ψηφίσουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι στις εκλογές, δίνοντας δύναμη και μαζικότητα στο σωματείο.
  2. Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουμε; Ποιο πρόσωπο μας έκανε κάποια χάρη; Ποια φαίνεται πιο συμπαθής; Όσο και αν κάθε τι έχει τη σημασία του, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι αντιπρόσωποι που θα εκλέξουμε θα ψηφίσουν συγκεκριμένες παρατάξεις στο ΔΣ της ΔΟΕ και η όποια δικαιοδοσία τους σταματάει εκεί. Επομένως πρέπει να κρίνουμε ποια στάση κράτησε κάθε δύναμη και ποιο προσανατολισμό θέλουμε να έχει η Ομοσπονδία το επόμενο διάστημα. Εμείς, με κάθε κόστος είμαστε συνεπείς στη μεγάλη μάχη της αξιολόγησης, την κρίσιμη στιγμή στηρίξαμε τα ενιαία κείμενα (και συμβάλαμε με όλες τις δυνάμεις μας στη διαμόρφωσή τους) που μπλόκαραν την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και ανέδειξαν μια ολοκληρωμένη κριτική αντίληψη για το σχολείο μέσα από τις μαζικές εκδηλώσεις της ΔΟΕ. Γνωρίζαμε ότι θα δεχτούμε λάσπη γι’ αυτή την επιλογή. Και από τη  ΔΗΣΥ  που μας πληροφορούσε πως η μάχη έληξε αλλά και από την ΑΣΕ/ΠΑΜΕ που κατηγορούσε ως συμμετοχή στην αξιολόγηση τα ενιαία κείμενα. Δυστυχώς σε τοπικό επίπεδο και η ΔΑΚΕ απουσίασε σε κρίσιμες στιγμές από τα σχολεία δίνοντας έδαφος σε παπαγαλάκια των απειλών του υπουργείου (εγκύκλιοι Κόψη και Κατσαρού)  και κινδυνολόγους (του λαγού της Κυβέρνησης) που ονομάζεται   Ένωση Διευθυντών.  Η ζωή δικαίωσε όμως εκείνες τις δυνάμεις και βεβαίως την ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ όταν όλοι αυτοί που είτε απουσίαζαν είτε λοιδορούσαν την στάση μας αναγκάστηκαν να ψηφίσουν στην 92η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ την απόφαση για αντίσταση στην αξιολόγηση με όλα τα μέσα! Είμαστε συνεπείς  και στη μάχη της ατομικής αξιολόγησης. Οι συνάδελφοι ξέρουν ποιοι έλιωσαν τα παπούτσια τους και πρωτοστάτησαν στα σχολεία. Και ξέρουν πως όταν η πλειοψηφία της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΔΙΚΤΥΟ) επιχείρησε να μας αδειάσει εμείς επιμείναμε από την αρχή για συνέχιση της απεργίας-αποχής από τους Συλλόγους ΠΕ και ευρύ συντονισμό Συλλόγων ΠΕ-ΕΛΜΕ πριν την ολομέλεια προέδρων.
  3. Το δημόσιο σχολείο αποτελεί για την κυβέρνηση πεδίο βολής. Η αξιολόγηση, η υποχρηματοδότηση των σχολείων κι οι πενιχροί μισθοί είναι ένα μόνο μέρος της επίθεσης που δεχόμαστε. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου ανθούν αντιλήψεις ατομισμού, βίας και επιθετικών συμπεριφορών, οι εκπαιδευτικοί στοχοποιούνται με κάθε αφορμή, σέρνονται σε δικαστήρια και αστυνομικά τμήματα, θεωρούνται υπεύθυνοι/ες για κάθε παθογένεια του εκπαιδευτικού συστήματος. Ταυτόχρονα, η σχολική γραφειοκρατία πολλαπλασιάζεται με ένα πλήθος από πλατφόρμες που αποσπούν τους εκπαιδευτικούς από το παιδαγωγικό τους έργο. Τι Ομοσπονδία επιλέγουμε απέναντι σε αυτή την επίθεση;
  4. Δεν ψηφίζουμε για να δυναμώσουμε την παρουσία κάποιου κόμματος. Υπάρχουν οι εκλογές και σε λίγο οι ευρωεκλογές γι’ αυτή τη δουλειά. Ίσα ίσα, πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι κομματικές παρατάξεις ακολουθούν τις επιλογές του κόμματός τους, ενώ το ανεξάρτητο πραγματικά αυτόνομο ψηφοδέλτιο της ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ έχει να απολογηθεί για τη στάση τους μόνο στους/στις συναδέλφους. Η στάση μας έχει στην αφετηρία της την εκτίμηση ότι οι αγώνες μπορούν να ανατρέψουν την κυρίαρχη πολιτική. Βλέπουμε ένα σωματείο που δε θα αρκείται σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, αλλά θα οργανώνει πραγματικούς αγώνες για να μπορούν να επιβάλουν ρωγμές και κατακτήσεις, να ανοίξει δρόμους ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής.

Ψηφίζουμε για μια Ομοσπονδία:

-που θα εκφράζει τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας

-που θα υπερασπίζεται το δημόσιο δωρεάν σχολείο ενάντια στην εμπορευματοποίησή του

-που θα υπερασπίζεται την παιδαγωγική ελευθερία ενάντια στην αξιολόγηση και την υποδούλωση των εκπαιδευτικών

-που θα οργανώνει πραγματικούς αγώνες και όχι μόνο συμβολικές διαμαρτυρίες, ως ουρά της ΑΔΕΔΥ

Στην 93η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ, η Ομοσπονδία πρέπει να αλλάξει πορεία! Η Κοινή Δράση έχει στηρίξει κάθε πρωτοβουλία και χώρο  που έχει πρωτοστατήσει σε όλους τους μεγάλους αγώνες των τελευταίων ετών στην εκπαίδευση: για τους μισθούς και τις συντάξεις, για τους διορισμούς και τα δικαιώματα των αναπληρωτών, ενάντια στην αξιολόγηση, για ίση μεταχείριση και δημοκρατία μέσα στα σχολεία. Με τη συνεχή και διαρκή παρουσία μας στα σχολεία σκορπίζουμε τα νέφη της παραπληροφόρησης και κάθε επιχείρησης παραπλάνησης ή διασποράς ψευδών ειδήσεων για τον πόλεμο της αξιολόγησης, απαντάμε έμπρακτα σε κάθε φαινόμενο αυθαιρεσίας και αυταρχισμού, υπερασπίζουμε τη δημοκρατία του Συλλόγου Διδασκόντων και τη συλλογική δράση δίπλα σε κάθε συνάδελφο, δείχνουμε τα αντανακλαστικά μας σε κάθε ζήτημα αποτρέποντας κάθε επιχείρηση συγκάλυψης από όπου και αν προέρχεται.

Είναι πάνω από όλα στήριξη στη γραμμή του μαζικού ασυμβίβαστου αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή.

Ψηφίζουμε και για νέο Διοικητικό Συμβούλιο :

Στη Γενική Συνέλευση όμως θα γίνει και ο απολογισμός πεπραγμένων του απερχόμενου ΔΣ του Συλλόγου μας. Δυστυχώς όμως είναι ένα απολογισμός κυρίως:

Απουσίας μελών του Προεδρείου και του ΔΣ  από τα συλλαλητήρια για το έγκλημα των Τεμπών το 2023, από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, από το συλλαλητήριο στον Παλαμά για τους πλημμυροπαθείς κλπ.

Απουσίας ακόμη και από τις συνεδριάσεις του ΔΣ ή και Γενικές Συνελεύσεις.

Μη υλοποίησης αποφάσεων του ΔΣ όπως ήταν η επιδίωξη συναντήσεων με τον Περιφερειάρχη και λοιπούς αρμοδίους για το Ειδικό Σχολείο,  οι συναντήσεις με τις διοικήσεις των Δήμων για τα προβλήματα των σχολικών μονάδων, συναντήσεις για ενημέρωση αναπληρωτών, συλλόγων γονέων κλπ.

– Μη υλοποίησης της απόφασης για πρόσληψη Νομικού Συμβούλου παρά την απόφαση της απολογιστικής συνέλευσης του 2022.

Απουσίας από τα σχολεία και άρνηση για περιοδείες ενημέρωσης  όπου τα διάφορα παπαγαλάκια  κινδυνολογούσαν για τις επιπτώσεις και τις ποινές σε συναδέλφους που ανέβαζαν τα ενιαία κείμενα και σε όσους συνεχίζουν την απεργία-αποχή.

 Δυο χρόνια τώρα γνώμονας των αποφάσεων της πλειοψηφίας του ΔΣ ήταν το κομματικό καθήκον ή η αδιαφορία. Όταν δεν διαφωνούσαν ευθέως και αναγκάζονταν να ψηφίσουν μια απόφαση αυτό που έκαναν ήταν να την απαξιώνουν μη υλοποιώντας την. Η παράταξη της ΔΑΚΕ (με 4 μέλη, πρόεδρο και ταμία) έχει την κύρια ευθύνη. Όμως και οι παρατάξεις της ΑΣΕ/ΠΑΜΕ (Γραμματέας) και της ΔΗΣΥ (Αντιπρόεδρος)  που αγνόησαν την πρόταση συνεργασίας της Κοινής Δράσης για συγκρότηση προεδρείου το 2022 φέρουν ακέραια την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το ΔΣ. Κι αυτό βεβαίως είχε σοβαρές συνέπειες στην λειτουργία όλου του συλλόγου  με τα αποτελέσματα να καταγράφονται στην χαμηλή συμμετοχή σε δράσεις του Συλλόγου, σε Γενικές Συνελεύσεις, σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, στον αριθμό των σχολείων που ανέβασαν τα ενιαία κείμενα και τέλος στην υποχώρηση του αριθμού των συναδέλφων  που συνεχίζουν την απεργία-αποχή  από την ατομική-αξιολόγηση.

Γι΄ αυτό και δεν μας προκάλεσε καμιά έκπληξη όταν είδαμε στα ψηφοδέλτια των ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ να συμμετέχουν  νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί που έχουν  επιλέξει να αξιολογηθούν και Αντιδήμαρχος που έχει να λειτουργήσει ως εκπαιδευτικός σχεδόν τρία χρόνια. Αλήθεια τι μήνυμα στέλνουν; Πώς  δήθεν είμαστε όλοι εκπαιδευτικοί; Πώς τίποτα δεν μας χωρίζει; Ή μήπως πώς αυτή η παράταξη (ΔΑΚΕ) έχει πρόσβαση σε κάθε εξουσία και όποιος θέλει εξυπηρέτηση ξέρει τον τρόπο; Ή ακόμη πως θα συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στην ατομική αξιολόγηση με εκπροσώπους των (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ) στη ΔΟΕ ή στο ΔΣ του Συλλόγου που έχουν κάνει οι ίδιοι την αξιολόγηση; Ποιον μπορούν να πείσουν να συνεχίσει τον αγώνα όταν οι ίδιοι είτε δεν το αντιμετωπίζουν είτε επέλεξαν να αξιολογηθούν; Αν δεν είναι σχιζοφρένεια είναι υποκρισία!  Θα έρθουν πάλι να άλλωστε στις εκλογές αυτοί που δεν έχουν φανεί πουθενά όλο το προηγούμενο διάστημα να μαζέψουν ψήφους. Να μην τους κάνουμε το χατίρι!

Να ψηφίσουμε αυτούς που βρέθηκαν δίπλα στους εκπαιδευτικούς που η διοίκηση αδίκησε και παραβίασε τα δικαιώματά τους.

Να ψηφίσουμε αυτούς που βρέθηκαν στα σχολεία να προστατέψουν τους εκπαιδευτικούς από τον κανιβαλισμό «γονέων»  και τις αυθαιρεσίες προϊσταμένων.

Να ψηφίσουμε αυτούς που αντιστάθηκαν, διαδήλωσαν, απήργησαν, δεν βολεύτηκαν, δεν συναλλάχθηκαν και δεν εξαργύρωσαν την ψήφο και τη στήριξη των εκπαιδευτικών παρά μόνο στους αγώνες!

Γιατί το δίλημμα είναι:

Ή με τον ανεξάρτητο συνδικαλισμό που μας ενώνει στη βάση των προβλημάτων μας και διεκδικεί συλλογικά λύσεις για όλους

– Ή με τον κομματικό, κυβερνητικό συνδικαλισμό που  διαχωρίζει τους εκπαιδευτικούς σε ημετέρους πατρικίους και υπόλοιπους πληβείους και εξυπηρετεί αναλόγως.

Ο Σύλλογος να γίνει όλων μας το σπίτι, κύτταρο δημοκρατίας, εργαλείο αγώνα και φάρος αλληλεγγύης.

Με την ψήφο μας ενισχύουμε τους αγώνες για Δημόσιο Δημοκρατικό σχολείο για όλα τα παιδιά και με εργασιακά δικαιώματα για τους εκπαιδευτικούς.

Στηρίζουμε και ψηφίζουμε το Ενωτικό και πραγματικά Ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο της Κοινής Δράσης Εκπαιδευτικών.

Προηγούμενο άρθρο Επετειακές εκδηλώσεις της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής για τα 25 χρόνια προσφοράς και διακονίας
Επόμενο άρθρο Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αργιθέας την Παρασκευή 31 Μαΐου