Σας καλωσορίζω στη σημερινή μας ημερίδα με θέμα «υποκατάσταση πετρελαίου θέρμανσης από βιομάζα». Τούτη είναι η πρώτη ουσιαστικά προσπάθεια που κάνουμε για την έναρξη ενός διαλόγου και προβληματισμού πάνω στα θέματα που έχουν να κάνουν με την εκμετάλλευση των ενεργειακών δυνατοτήτων στην παραγωγική διαδικασία, κυρίως, αλλά και όχι μόνο εκεί. Πρόκειται για παρέμβαση του Δήμου μας μέσα στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που θέλουμε ν’ αναπτύξουμε προς την κατεύθυνση της διερεύνησης λύσεων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, για τη δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών για την τοπική ανάπτυξη.
Διαχρονικά, το κόστος παραγωγής αποτελεί τον κύριο ανασταλτικό παράγοντα αγροτικής ανάπτυξης. Αποτελεί τον κύριο παράγοντα που καθηλώνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας μαζί ασφαλώς με όλα τα υπόλοιπα αγροτικά ελλείμματα δομικού χαρακτήρα όπως είναι η μονοκαλλιέργεια του βαμβακιού, η έλλειψη οργανωμένης παραγωγικής βάσης κλπ
Το πετρέλαιο λοιπόν ως καύσιμη ύλη στην παραγωγική διαδικασία είναι ένας απ’ τους βασικότερους παράγοντες διαβάθμισης του κόστους παραγωγής. Αρκετοί συνδημότες – παραγωγοί γνωρίζουν πολύ καλά τις οικονομικές συνέπειες της χρήσης πετρελαίου αφού πολλές από τις καλλιέργειες της περιοχής μας είναι ενεργοβόρες. Ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό που επανακαλλιεργείται ο καπνός στα χωριά μας το ενεργειακό πρόβλημα αναδεικνύεται ως ένα από τα κυρίαρχα. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για άλλες καλλιέργειες που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες ενεργειακά με συνέπεια είτε να εγκαταλείπονται, είτε να ασθμαίνουν αναπτυξιακά όπως είναι οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Το πρόβλημα σήμερα βέβαια είναι ακόμα πιο οξύ αφού ζούμε μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον λιγοστών πόρων. Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι μέσα από μια οικονομική κρίση μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες, να χτιστούν δεδομένα, να επεξεργαστούν και να οργανωθούν δυνατότητες έτσι ώστε να βγει ο τόπος μας κερδισμένος.
Η χρήση βιομάζας για παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκει όλο και περισσότερες εφαρμογές στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πολλούς λόγους που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε., και την αλλαγή στην ακολουθούμενη κοινή αγροτική πολιτική της κοινότητας.
Η θέρμανση και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αγροτικά και δασικά υπολείμματα και παραπροϊόντα εξαπλώνεται διαρκώς. Εφαρμόζεται πλέον όχι μόνο στην προοδευμένη στα ενεργειακά ζητήματα Ευρώπη αλλά και στην αργοπορημένη Ελλάδα. Στην Κρήτη η χρήση πυρηνόξυλου, που είναι ένα παραπροϊόν από την επεξεργασία της ελιάς, χρησιμοποιείται ευρέως για θέρμανση οικιών και επαγγελματικών χώρων.
Συζητάμε με την ΕΣΕΚ τέτοια ζητήματα και θέλουμε να υλοποιήσουμε ανάλογες δράσεις. Χρειάζεται όμως ευρύτερη συναίνεση και συνεργασία γι αυτό δεν αρκούν οι πρωτοβουλίες των φορέων: της ΕΣΕΚ, της ΑΝΚΑ, του Δήμου, των Πανεπιστημίων ή άλλων. Πρέπει όλοι μας να προβληματιστούμε:
Μήπως πρέπει κι εμείς εδώ στους Σοφάδες να δούμε αν μπορούμε και πως μπορούμε ν’ αξιοποιήσουμε όλον αυτόν τον τεράστιο όγκο βιομάζας που υπάρχει γύρω μας χωρίς να τον αξιοποιούμε; Μήπως πρέπει να εξετάσουμε τρόπους εκμετάλλευσης του τεράστιου ποταμού ενέργειας που κυλάει δίπλα μας; Μήπως αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε ν’ αρδεύσουμε λίγη απ’ την ενέργεια που ανεκμετάλλευτη χύνεται στον απέραντο ωκεανό της φύσης;
Ευελπιστώ ότι απ’ τη σημερινή ημερίδα θα βγάλουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά. Συμπεράσματα που θα μας βοηθήσουν όλους να πάρουμε αποφάσεις. Εκείνο όμως που θέλω να τονίσω τελειώνοντας είναι η θέλησή μας, η απόφασή μας να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που θα εξυπηρετεί τα παραγωγικά συμφέροντα της περιοχής.
Οφείλω να ευχαριστήσω τόσο την Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας όσο και την Αναπτυξιακή Καρδίτσας για την πρόθυμη ανταπόκρισή τους σ’ αυτόν τον εναρκτήριο διάλογο αλλά και τη θέλησή τους να συνεισφέρουν στην υλοποίηση ενός στόχου που είναι κοινός μ’ αυτόν του Δ. Σοφάδων. Οφείλουμε ασφαλώς να ευχαριστήσουμε και όλους τους ανθρώπους που ήρθαν σήμερα στους Σοφάδες για να μας παρουσιάσουν μια φιλοσοφία και μια τεχνολογία που ίσως ενδιαφέρει πολλούς κι ενδεχομένως να δίνει απάντηση σε χρόνια ζητήματά μας.