Θέματα ιστορίας, πολιτισμού, τουρισμού, ανάπτυξης και περιβάλλοντος περιλαμβάνει το 11ο Συνέδριο των Αγράφων της Πίνδου που οργανώνει η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών και το οποίο θα περιλαμβάνει ημερίδες και στους έξι Δήμους του Νομού Καρδίτσας όπως επίσης και στην Ευρυτανία. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών Βασίλης Τσαντήλας μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 και στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00 με 15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε διεξοδικά τόσο στις θεματικές που θα αναπτυχθούν όσο και στη σημασία και τους σκοπούς του.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσαντήλας επεσήμανε τα ακόλουθα:
40 χρόνια Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών
«Η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας και Ευρυτανίας μετά το 2021, συμπληρώνουμε 40 χρόνια λειτουργίας.
Το πρώτο μας αναπτυξιακό και ιδρυτικό Συνέδριο οργανώθηκε στις 18 και 19 Αυγούστου του 1984 στον Αμάραντο των Θεσσαλικών Αγράφων.
Κύλησε πολύς χρόνος με πολλά γεγονότα. Έχουν προηγηθεί 10 Αναπτυξιακά Συνέδρια.
Αν συμπεριλάβουμε και τα 15 Πανελλήνια Ανταμώματα, είναι εναλλάξ Συνέδρια και Ανταμώματα, καταλαβαίνετε ότι είναι μια μεγάλη ιστορία της Ένωσης με μεγάλη προσφορά στην ορεινή ζώνη των Αγράφων, καταρχήν των Θεσσαλικών Αγράφων αλλά και της Ευρυτανίας.
Διότι αυτός ο χώρος, τα Άγραφα, ιστορικά και γεωγραφικάαλλά και πολιτισμικά πάνω από όλα, είναι ενιαίος.
Όχι μόνο η διοικητική διαίρεση αλλά και η διαίρεσησυνόρων Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1830. Τα μεν Ευρυτανικά Άγραφα είναι ελεύθερη Ελλάδα, τα δε Θεσσαλικά Άγραφα είναι η περιοχή που είναι ακόμα υπόδουλη στο χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Και να πω τώρα και για τα σύνορα το 1830 και το ποια ήταν. Η Ρεντίνα ανήκε στα Θεσσαλικά Άγραφα, άρα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τα σύνορα ήταν στο βουνό Βουλγάρα, στο βουνό Καπνοβούνι Δήμου Ιτάμου, το Βουνό Δήμου Ιτάμου ήταν επίσης όριο, η Καζάρμα, πάνω στη λίμνη Πλαστήρα, ήταν όριο και η γέφυρα του Αχελώου, στην περιοχή της Αρργιθέας, επίσης ήταν όριο.
Άρα, όλη η Αργιθέα ανήκε και αυτή στα Θεσσαλικά Άγραφα, άρα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Αυτό παρέμεινε ως το 1878 με την Επανάσταση την τελική που κάναμε οι Αγραφιώτες και με τη Συνθήκη του Βερολίνου το 1871 και τα Θεσσαλικά Άγραφα αλλά ολόκληρη η Θεσσαλία ενωθήκαμε με τη μάνα Ελλάδα, το πρώτο ελληνικό βασίλειο τότε της Ελλάδας».
Ημερίδες σε κάθε Δήμο ξεχωριστά
«Κάνουμε αυτή την επιλογή φέτος για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα εύκολο Συνέδριο στην πόλη της Καρδίτσας ή στην πόλη του Καρπενησίου, αλλά μείς επιλέξαμε την δύσκολη οδό που είναι να πάμε σε κάθε Δήμο ξεχωριστά και για να μην μπερδεύουμε όλα τα γεγονότα, να έχουμε θεματικές ενότητες.
Ξεκινάμε το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαϊου από την Αργιθέα με ένα προσκύνημα στο Μοναστήρι της Σπηλιάς και μετά στο Λεοντίτο θα γίνει μια σημαντική εισήγηση ιστορική. Ο δήμαρχος Αρργιθέας Ανδρέας Στεργίου γι ΄ αυτή την ημέρα καλεί ένα χορευτικό Κρητών και τον δήμαρχο της αντίστοιχης περιοχής και ο ομιλητής Ξενοφών Κουτής θα μιλήσει για τα γεγονότα τα πολεμικά που συνέβησαν εδώ σε εμάς και στην Κρήτη γιατί ήταν όντως αλληλένδετα.
Την Κυριακή το απόγευμα, θα υπάρχουν δύο εισηγήσεις, η μία στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μουζακίου που θα αναφέρεται στο ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου όπου θεωρείται ότι γεννήθηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.
Η άλλη ενότητα θα αφορά τις αρχαιότητες και τα θρησκευτικά μνημεία όπως και τα πετρόκτιστα γεφύρια.
Οι δήμαρχοι Αργιθέας και Μουζακίου Φάνης Στάθης θα μιλήσουν για τα νερά του Αχελώου καθώς μας αφορά όλους το φράγμα Μουζακίου και το φράγμα Πύλης στη συνέχεια.
Αυτό θα είναι το πρώτο διήμερο. Και το επόμενο Σαββατοκύριακο θα είναι στο Δήμο Σοφάδων, σε δυο σημαντικά χωριά που είναι η Ρεντίνα και τα Λουτρά Σμοκόβου.
Στη λίμνη Πλαστήρα, όταν ορίσουμε το ακριβές χρονοδιάγραμμα, το κύριο θέμα θα είναι η τουριστική ανάπτυξη των λιμνών και η σύνδεσή τους.
Στο Δήμο Καρδίτσας, το θέμα θα είναι πάλι τα έργα που πρέπει να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ, όπως και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.
Στην περιοχή της Ευρυτανίας προτεραιότητα δίνουμε στη θρησκεία, την ορθοδοξία, την παράδοση αλλά και το μέγιστο εθνικό πρόβλημα που είναι το δημογραφικό».
Η πολιτεία τον ορεινό χώρο των Αγράφων δεν τον έχει εκτιμήσει
«Η πολιτεία διαχρονικά τον ορεινό χώρο των Αγράφων αλλά και ευρύτερα της Πίνδου δεν τον έχει εκτιμήσει οικονομικά.
Επειδή ο πληθυσμός έχει μειωθεί, δεν ασχολούνται.
Αυτή η περιοχή, όμως, έχει έναν εθνικό πλούτο που λέγεται πρώτα νερά. Ποια θα είναι η Θεσσαλία χωρίς τα νερά των Αγραφιώτικων ποταμών αλλά και χωρίς τα νερά της λίμνης Πλαστήρα και της λίμνης Σομοκόβου;
Θέλετε στην άρδευση τα 800.000 στρέμματα, τι αποδίδουν στην εθνική οικονομία;
Θέλετε στην ποιότητα της ζωής που είναι η ύδρευση;
Θέλετε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας;
Όλα αυτά τα νερά είναι από τα Άγραφα.
Εθνικός πλούτος που δίνεται απλόχερα σε όλη την ελληνική επικράτεια χωρίς ανταλλάγματα.
Και να πούμε και για το φυσικό περιβάλλον και τον δασικό πλούτο της περιοχής, τον αμόλυντο μέχρι στιγμής.
Περιβάλλον και νερά είναι ο πλούτος των Αγράφων, πέρα από την ιστορία που τη θεωρούμε μοναδική».