Ειδήσεις

Μαθήτριες, μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Καρδίτσας στη Σμύρνη της Τουρκίας


Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+ KA2 «Literature and Innovating», ομάδα του 1ου Πειραματικού Λυκείου επισκέφθηκε το εταιρικό σχολείο στη Σμύρνη της Τουρκίας κατά τη διάρκειατης τελευταίας εβδομάδας του Απριλίου. Στη μετακίνηση συμμετείχαν η διευθύντρια του σχολείου, Καμπόση Μαρία, ο εκπαιδευτικός Γεννάδιος Ιωάννης και τέσσερις μαθητές/τριες, οι: Γερούκη Αλεξάνδρα, Καραμαλίγκας Χάρης, Μελετίου Αλίκη και Σιαμπαλιώτη Μαρκέλλα. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επίσης, εκπαιδευτικοί και μαθητές από την Πορτογαλία και το Βέλγιο.

Κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψης περιηγηθήκαμε στους χώρους του σχολείου, ενημερωθήκαμε για τις δράσεις του και παρακολουθήσαμε μέρος των μαθημάτων. Ακολούθησε μια σχολική γιορτή με την παρουσίαση παραδοσιακών τραγουδιών και χορών από τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου.

Κατά τη δεύτερη και τρίτη ημέρα διεξήχθησαν οι κύριες εργασίες του προγράμματος. Κάθε ομάδα παρουσίασε τρία λογοτεχνικά έργα της χώρας της, τα οποία προηγουμένως είχε μεταφράσει στην αγγλική γλώσσα. Με αυτόν τον τρόπο κλασικοί συγγραφείς της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, του Βελγίου και της Τουρκίας πέρασαν τα μηνύματα τους σε όλες τις χώρες, επιτρέποντας μια δημιουργική ώσμωση μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών πολιτισμών, οι οποίοι εντούτοις μοιράζονται κοινές αξίες. Παράλληλα, όλοι οι μαθητές ενεπλάκησαν σε ένα ευφάνταστο διαδραστικό παιχνίδι που σχεδίασε η ομάδα του Βελγίου.

Η τέταρτη ημέρα αποτέλεσε μια ιδιαίτερη εμπειρία, ιδίως για τη δική μας αποστολή, καθώς όλοι οι εταίροι επισκεφθήκαμε την αρχαία Έφεσο. Η Έφεσος, η οποία ακόμη και σήμερα εντυπωσιάζει με το μέγεθος και τον πλούτο της,υπήρξεένα σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Μικράς Ασίας, με λιμάνι στο Αιγαίο Πέλαγος, και αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Η πέμπτη ημέρα αφιερώθηκε στην αποτίμηση και τον καθορισμό των στόχων  του προγράμματος, καθώς και στην οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματοςτων ενεργειών και επισκέψεων. Έτσι, η επόμενη επίσκεψη προγραμματίστηκε για τον Οκτώβριο στο Βέλγιο.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, αυτή η εκπαιδευτική επίσκεψη αποτέλεσε εμπειρία πολύτιμη τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν από κοντά τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα του γειτονικού λαού, αξιοποίησαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν φιλίες, να γνωρίσουν στοιχεία ενός άλλου εκπαιδευτικού συστήματος και να διαπιστώσουν την φιλόξενη διάθεση απλών ανθρώπων.Επιπλέον, κάθε αποστολήείχε την ευκαιρία να γνωρίσει στοιχεία της κλασσικής λογοτεχνίας των υπόλοιπων χωρών, να εργαστεί ομαδικά ώστε να διαπιστώσει διαφορές και ομοιότητες, καθώς και να αναστοχαστεί σχετικά με τις ανάγκες και συγκυρίες που οδήγησαν τους συγγραφείς στη δημιουργία αυτών των λογοτεχνημάτων.Επιπλέον,ο διάλογος που αναπτύχθηκε μεταξύ των μελών των αποστολών σχετικά με τους προβληματισμούς για το μέλλον της εκπαίδευσης, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές αντιμετωπίζουμε ίδιες αγωνίες και προβλήματα ακόμη και αν ζούμε σε ένα αρκετά διαφορετικό περιβάλλον.

 

Προηγούμενο άρθρο Η Καρδίτσα υποδέχεται την τιμία κάρα του πολιούχου και προστάτου της Αγίου Σεραφείμ
Επόμενο άρθρο Πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου Λάρισας