Ειδήσεις

Για όλες τις Μητέρες του κόσμου- και τη δική μου! – Γράφει η Ασημίνα Σκόνδρα, Βουλευτής ΝΔ Καρδίτσας


Πίσω από κάθε χαρά κρύβεται η μάνα, γιατί χαίρεται πιο πολύ από σένα. Πίσω από κάθε λύπη κρύβεται η μάνα, γιατί λυπάται πιο πολύ από σένα. Πίσω από κάθε επιτυχία κρύβεται η μάνα, γιατί έχει προσπαθήσει γι’ αυτήν. Πίσω από κάθε αποτυχία κρύβεται η μάνα, γιατί έχει την αγκαλιά που θα σε στηρίξει.

Έχει αποδειχθεί πως όταν το πρώτο καθρέφτισμα στα μάτια της μάνας σού αντιγυρίζει μια εικόνα εμπιστοσύνης, αγάπης, πίστης, τότε τα βήματά σου στη ζωή είναι σταθερά, δυνατά, επιτυχημένα.

Η αγάπη της μάνας, απέραντη, ανιδιοτελής, ακούραστη, αγνή, μεγαλόψυχη, ταξιδεύει και μοσχοβολά μέσα στους αιώνες, χωρίς να γνωρίζει χρόνο, τόπο, ηλικία, χωρίς να την επηρεάζουν οι συνθήκες, οι περιστάσεις οι εποχές.

Σήμερα, οφείλουμε να αποδώσουμε στην κάθε μάνα, είτε βρίσκεται στη γη είτε έφυγε στον ουρανό, σεβασμό και ευγνωμοσύνη, για όλες τις θυσίες και τους κόπους της.

Όμως, o σεβασμός στη μητέρα δεν μπορεί να είναι μόνο συναισθηματικός και ούτε βέβαια μόνο επετειακός. Ένα σύγχρονο κράτος οφείλει να αναγνωρίσει καθολικά και έμπρακτα, τον κοινωνικό ρόλο της μητρότητας. Να στηρίξει με σύγχρονες πολιτικές και μέτρα τη μητέρα. Να προστατεύσει την εργαζόμενη έγκυο, λεχώνα, νέα μητέρα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αναγνωρίζοντας το ρόλο της μητέρας, αλλά και τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν,  σχεδίασε,  υλοποιεί και εφαρμόζει πολιτικές που ενισχύουν την «ταυτότητά της»,  χτίζοντας γερά θεμέλια στους πολλαπλούς ρόλους που καλείται  να ανταπεξέλθει, σχοινοβατώντας ανάμεσα στα μητρικά καθήκοντα και στις ανάγκες.

Με σχέδιο προχώρησε σε επιδότηση του κόστους φροντίδας παιδιών για οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Με ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης των μονογονεϊκών οικογενειών. Με καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, που έχει μάλιστα οξυνθεί το τελευταίο διάστημα. Με την υλοποίηση και ενίσχυση του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς», με την αύξηση του  επιδόματος μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, σε ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες,  με ειδική μέριμνα για παιδιά ΑμΕΑ, με παραπάνω γονικές άδειες, με επέκταση άδειας μητρότητας ιδιωτικού τομέα από τους 6 στους 9 μήνες, με την αύξηση του αφορολογήτου για παιδιά και την αύξηση του οικογενειακού επιδόματος στο μισθολόγιο του δημοσίου τομέα.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το ζήτημα της υπογεννητικότητας το λαμβάνει υπόψη της σε όλες τις εκφάνσεις άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής.

Αυτά είναι τα ελάχιστα,  που οφείλει η Πολιτεία και η κοινωνία στη Μάνα. Και αυτά ακριβώς είναι μέτρα και πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση και αποτελούν βασικούς τομείς του Εθνικού Σχεδίου Δράσης που εκπόνησε, για τη στήριξη των γεννήσεων και της οικογένειας. Ελάχιστη ανταπόδοση στην ανιδιοτέλεια, την αυτοθυσία, την αγάπη της. Και συνάμα ενθάρρυνση και διαβεβαίωση σ’αυτήν πως  θα είμαστε δίπλα της, ώστε να τη βοηθήσουμε να επιτελέσει την αποστολή της στη δύσκολη εποχή μας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Δημήτρη Σιούφα
Επόμενο άρθρο Όρθρος και Θεία Λειτουργία εορτής Ζωοδόχου Πηγής Καρδίτσης