Ολοκληρώθηκαν στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας οι βασικές παρεμβάσεις αποκατάστασης στις αρδευτικές υποδομές του ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Οι αποκαταστάσεις αφορούν κυρίως ένα μεγάλο μέρος της προσαγωγού διώρυγας από σκυρόδεμα μήκους 18 χλμ, και εκτεταμένες παρεμβάσεις στις κύριες και δευτερεύουσες διώρυγες από σκυρόδεμα που είχαν υποστεί πρωτόγνωρες ζημιές πολύ μεγαλύτερες από αυτές του «Ιανού». Οι εργασίες αποκατάστασης που έγιναν σε μήκος πολλών χιλιομέτρων περιελάμβαναν καθαιρέσεις και απομάκρυνση κατεστραμμένων τσιμεντένιων διωρύγων, προμήθεια αδρανών υλικών και μεταφορά αυτών, διαμόρφωση-συμπύκνωση των πλευρικών τοιχωμάτων και επένδυση με οπλισμένο σκυρόδεμα, αρμολόγηση και καθαρισμός. Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι αποκαταστάσεις των εκατοντάδων τσιμεντένιων τριτευουσών διωρύγων (καναλέττα) που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του πλημμυρικού φαινομένου που δημιούργησε ο κυκλώνας «Ντάνιελ».
Η διοίκηση του ΤΟΕΒ Ταυρωπού επισημαίνει ότι το αρδευτικό δίκτυο Ταυρωπού είναι συλλογικό δίκτυο και για να λειτουργεί σωστά απαιτεί την συνδρομή και συνεργασία όλων των χρηστών και των οφελούμενων. Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός όπως κάθε χρόνο έχει την ευθύνη της συντήρησης της προσαγωγού, των πρωτευουσών και των δευτερευουσών διωρύγων που μεταφέρουν και διανέμουν το αρδευτικό νερό στις τριτεύουσες διώρυγες των αρδευτικών τετραγώνων. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί λειτουργίας του Οργανισμού (Καταστατικό, Κανονισμός Άρδευσης, Απόφαση Γενικής Συνέλευσης),η συντήρηση των τριτευουσών διωρύγων – καναλέττων (καθαρισμός και αρμολόγηση) αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κάθε παραγωγού.Η ως άνω υποχρέωση άλλωστε ισχύει για κάθε αρδευτική περίοδο, όμως ιδιαίτερα κατά τη φετινή χρονιά, αυτή η διαδικασία είναι κρίσιμη και επιτακτική και θα πρέπει όλοι οι παραγωγοί, υποχρεωτικά, πριν την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του δικτύου, να ελέγξουν, να καθαρίσουν και να αποκαταστήσουν τους αρμούς στο τμήμα της τριτεύουσας διώρυγας που εφάπτεται των αγροτεμαχίων που καλλιεργούν (ακόμη και σ’ αυτά που είναι χέρσα ή έχουν ήδη ξηρικές καλλιέργειες). Για τους παραγωγούς που δεν θα ανταποκριθούν και οι οποίοι θα θέσουνσε κίνδυνο, με ευθύνη τους, τόσο τη δική τους ιδιοκτησία – καλλιέργεια όσο και τις παρακείμενες ιδιοκτησίες, ο Οργανισμός θα επιβάλλει πρόσθετη εισφορά.
Την πορεία του έργου της αποκατάστασης στο δίκτυο του Ταυρωπού είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει και να ενημερωθεί προσφάτως ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος επισκεπτόμενος την περιοχή εκ μέρους της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι πριν κάποιους μήνες αποφασίστηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς, να χρηματοδοτηθούν και να προχωρήσουν σε αποκαταστάσεις των δικτύων οι ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας που έχουν τη δυνατότητα και την τεχνική επάρκεια να το κάνουν. Ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού είναι από τους Οργανισμούς που ανταποκρίθηκε και προχώρησε ταχύτατα προς αυτή την κατεύθυνση εκμεταλλευόμενος τη χρηματική ρευστότητα που διαθέτει και ήδη έχει εξοφλήσει ένα μεγάλο ποσοστό των εκτελούμενων αποκαταστάσεων μέχρι να ολοκληρωθεί η εκταμίευση του ποσού των αποκαταστάσεων από το αρμόδιο Υπουργείο.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού κ. Μαρκινό Αθανάσιο:
«Οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες του Οργανισμού το προηγούμενο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα τους τελευταίους δύο μήνες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ολοκληρώσουν το δύσκολο έργο της αποκατάστασης της βασικής υποδομής του δικτύου μας και για το λόγο αυτό οφείλω εκ μέρους της διοίκησης να τους ευχαριστήσω.
Είμαστε σε ετοιμότητα για την άμεση έναρξη δοκιμαστικών εκταμιεύσεων νερού εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν,ώστε να ελέγξουμε την επιτυχή ολοκλήρωση των αποκαταστάσεων και την επαναφορά της λειτουργικότητας τουδικτύου σε όλες τις περιοχές. Γι’ αυτό εφιστούμε την προσοχή στους παραγωγούς μας ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση και ετοιμότητα και να ολοκληρώσουν τις παρεμβάσεις στα τριτεύοντα δίκτυα που τους αναλογούν, ώστε να αποφευχθούν άσκοπες ζημιές στις καλλιέργειες και απώλειες νερού. Η συνεισφορά όλων μας είναι απαραίτητη για την διεξαγωγή της άρδευσης σε όλη την έκταση δικαιοδοσίας του δικτύου μας, που μετά από τόσες καταστροφές είναι οριακά λειτουργικό.
Θέλω να επισημάνω επίσης, την ανανέωση της εμπιστοσύνης στον Οργανισμό μας από την αρμόδια υπηρεσία και την ανάθεση της Διαχείρισης των νερών της Λίμνης Ν. Πλαστήρα στον ΤΟΕΒ Ταυρωπού και για τη φετινή χρονιά, μετά την αντικειμενικά επιτυχημένη περυσινή χρονιά και τη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, παρόλη την έλλειψη των αποθεμάτων νερού που υπήρχε. Το απόθεμα νερού στη Λίμνη Ν. Πλαστήρα αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ καλά επίπεδα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αντιθέτως η προσπάθειά μας θα κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο της εξοικονόμησης νερού, της συνετούς διαχείρισης καιτης ορθολογικής και εύλογης χρήσης του. Βασικός στόχος μας είναι, όπως πάντα, το νερό να μη λείψει από κανένα παραγωγό τόσο εντός, όσο και εκτός δικτύου και παράλληλα, όχι μόνο να τηρηθεί το Οικολογικό Όριο της στάθμης της Λίμνης Ν. Πλαστήρα, αλλά να αφήσουμε κατά το δυνατό σημαντικό απόθεμα νερού, τόσο για τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος της Λίμνης, όσο και για την ασφάλεια της άρδευσης των επόμενων ετών έχοντας πάντα κατά νου το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της.
Η ομαλή εξέλιξη και αυτής της αρδευτικής περιόδου, απαιτεί για άλλη μια φορά την καλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και κυρίως των ίδιων των παραγωγών μας. Είμαι βέβαιος ότι σ’ αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε και φέτος, ώστε παρόλες τις δυσκολίες, να έχουμε μία επιτυχημένη και παραγωγική χρονιά για όλους.»