Το 5ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Θεάτρου στη Λίμνη Ν. Πλαστήρα “δρυάδες 2008” με τίτλο «σκιάχτρο στη λίμνη» και οργάνωσε το Θεατρικό Εργαστήριο Καρδίτσας ” τέχνης παίδευσις” ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 11 Ιουλίου. Μέσα από την αναζήτηση γνώσεων, εμπειριών και αισθημάτων, οι συμμετέχοντες και δάσκαλοι ανακάλυψαν ο καθένας και έδωσε την δική του εκδοχή στον τίτλο του σεμιναρίου μέσα στο μαγευτικό τοπίο της Λίμνης.
Ξάφνιασμα ήταν η φετινή έναρξη του σεμιναρίου το Σάββατο 5 Ιουλίου με τραγούδια από τις γυναίκες του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου, για τους δασκάλους , τους συμμετέχοντες, τους επίσημους καλεσμένους και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που την παρακολούθησαν. Η παρουσίαση έγινε από την Σουζάνα Δημάκη. Στην τελετή έναρξης παραβρέθηκαν οι: εκπρόσωπος της Ι. Μ. Θεσσαλιώτιδος & Φανεριοφερσάλων Εφημέριος Κρυονερίου Πατήρ Σεραφείμ, Βασίλης Σύρμος-εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημητρίου Σιούφα, Φώτης Παπαντώνης-Δήμαρχος Νεβρόπολης Αγράφων, Σωκράτης Παππάς- Πρόεδρος ΕΛΜΕ Καρδίτσας, Απόστολος Στεφανής-Υπεύθυνος Περιβαντολλογικής Εκπαίδευσης.
Οι εργασίες του Σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που ακολούθησε περιλάμβαναν τρία εργαστήρια όπου δίδαξαν η Όλια Λαζαρίδου, ο Λάκης Κουρετζής, η Αφροδίτη Παρζακόνη, ο Martin Scharnhorst, η Ηλέκτρα Κατσάρα και ο Σπύρος Μπουντούρης. Εισηγήσεις έκαναν ο Ηρακλής Λογοθέτης, η Λήδα Πρωτοψάλτη, ο Καρδιτσιώτης ηθοποιός-σκηνοθέτης Ηλίας Κατέβας και ο Παναγιώτης Νάνος.
Στις φετινές ‘δρυάδες 2008′ πραγματοποιήθηκε εκτός του σεμιναρίου και το 11ήμερο Τέχνης με θέμα «σκιάχτρο στη λίμνη» με εκθέσεις: σκιάχτρου, ζωγραφικής, φωτογραφίας, θεατρικού βιβλίου καθώς και με εκδόσεις της περιοχής. Στις εκθέσεις συμμετείχαν με έργα τους οι: Δημοτικό σχολείο Κρυονερίου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη – Λάρισα, Εικαστικό Σχολείο Δήμου Κορωπίου με επιμέλεια Άννας Μοσχονά – Καλαμάρα & Αγλαΐας Λάμπρου, Γρηγόρης Κασιούρας, Ευτυχία Κουκουζέλη, Γιώργος Τσιάλας, Πάρης, Δημήτρης Ανδριανόπουλος, Αγγελική Αρρίκα, Ηλίας Χαλιμούρδας, Άγγελος Χαλιμούρδας, Μιχάλης Καλούτσας και Μαρία Βογιατζή.
Παράλληλα λειτούργησαν δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης.
Τοξοβολία-ποδήλατο λίμνης-ποδήλατο βουνού. Υπεύθυνος Δημήτρης Χαραλαμπίδης.
Επίσκεψη στο βοτανικό κήπο. Υπεύθυνος ξενάγησης Δημήτρης Παπαντώνης.
Επίσκεψη στο Μουσείο ‘Ν. Πλαστήρας’. Υπεύθυνη ξενάγησης Βασιλική Ψημένου.
Τσιπουράκι στην πλατεία του χωριού Μεσενικόλα με την φιλοξενία του Προέδρου Δημήτρη Μιλίτση.
Ντόπιοι καλλιτέχνες χάρισαν σε όλους μοναδικές μουσικές βραδιές. Ήταν εκεί οι Κώστας Γαλανόπουλος, Φάνης Οικονόμου, Ντίνος Οικονόμου, Βάϊος Κρικέλλης, Στέλλα Στάμου, Γιώργος Ξάνθης, Γιώργος Κουτής. Οι μουσικές μας βραδιές ολοκληρώθηκαν με το μουσικό σχήμα DIRK POLAK& PHIL ‘‘ROLL” ROBERT και τους Γιώργο Τσιάλα, Γιώργο Ζώτο, Δήμητρα Λαμπρέτσα και Μαριλένα Παπανικολάου. Τις ξεχωριστές αυτές μουσικές βραδιές παρακολούθησαν με ιδιαίτερη χαρά εκτός από τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ολόκληρου του Νομού καθώς και ο Νομάρχης Καρδίτας Φώτης Αλεξάκος, ο Σύμβουλος Νομαρχίας Κώστας Φωτάκης και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Δημήτρης Αρχοντής.
Φανταστική ήταν η παρουσίαση θεατρικών δρώμενων από τα εργαστήρια του σεμιναρίου, στο θέατρο της πλαζ Πεζούλας. Καρπός όλης της δουλείας των εργαστηρίων ήταν τα δύο θεατρικά δρώμενα που παρουσιάστηκαν: «Τα σκιάχτρα στην ζωή μας…» από το εργαστήριο του Λάκη Κουρετζή και της Αφροδίτης Παρζακώνη και το ποίημα «θρήνος για τον Ignacio Sánchez Mejías» του Federico Garcia Lorca από το εργαστήριο της Όλιας Λαζαρίδου και Σπύρου Μπουντούρη. Το πρώτο δρώμενο δοσμένο με εξαιρετικό τρόπο από όλους τους συμμετέχοντες στον ξεχωριστό χώρο του θεάτρου, με επιλογή καταπληκτικών κουστουμιών και μοναδικής μουσικής έκανε το κοινό που το παρακολούθησε να γελάσει αλλά και να προβληματιστεί βλέποντας ο καθένας το δικό του σκιάχτρο μέσα στην ζωή του. Το δεύτερο δρώμενο παρουσιάστηκε κατά τρόπο τέτοιο ώστε ο τραγικός χαρακτήρας, το ιδιαίτερο ύφος και ήθος της ποιητικής σύνθεσης να δηλώνονται ανάγλυφα με άξονα τους κώδικες της σκηνικής αναπαραστατικότητας. Η λεκτική εκφορά των μερών του έργου (σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο) η χρησιμοποίηση κρουστών και πνευστών μουσικών οργάνων, επιδιώκοντας το πάντρεμα μελωδίας και ρυθμού, η ενσωμάτωση ελληνικού μοιρολογιού από τις γυναίκες του Νεοχωρίου, ώστε αυτό να συνομιλεί με την ισπανική ελεγεία (κομβικό σημείο συνάντησης δύο όμορων παραδόσεων με ουσιαστικές ομοιότητες), η λειτουργική αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ευρύτερου σκηνικού χώρου αποτέλεσαν γνωρίσματα καθοριστικά για την ανάδειξη του λυρικού – αφηγηματικού στοιχείου και την τοποθέτησή του στα πλαίσια των θεατρικών συμφραζομένων. Οι ξεχωριστές απαγγελίες αποσπασμάτων του ποιήματος από την Λήδα Πρωτοψάλτη, την Όλια Λαζαρίδου και τον Ηρακλή Λογοθέτη ενεργοποίησαν στον καθένα από όσους παρακολουθούσαν το δρώμενο, τις δικές του εμπειρίες και τους δικούς του ‘θρήνους’ με ένα τρόπο φυσικό και καθόλου μελοδραματικό. Η τελική φυγή του Ignacio Sánchez Mejías (κατασκευή της σκηνογράφου Δήμητρας Λαμπρέτσα) μέσα στη Λίμνη Ν. Πλαστήρα, την ώρα που βραδιάζει, το φως των αναμμένων κεριών στο κατόπι του Ταυρομάχου έδωσαν σε όλους τους παρευρισκομένους μια ιδιαίτερη αίσθηση ‘της απώλειας’. Επίσημοι καλεσμένοι που παραβρέθηκαν, ήταν οι: Γιάννης Σβάρνας – Αντινομάρχης, Δημήτρης Αρχοντής – Νομαρχιακός Σύμβουλος και Elsa Kastela-Kreihsl – τραγουδίστρια & δασκάλα Όπερας της Βιέννης.
Οι συμμετέχοντες και οι ντόπιοι λειτουργούν μαζί για ποιοτικό και επικοδομιτικό τουρισμό συνάμα με την ουσιαστική επιμόρφωση.
Η λήξη του σεμιναρίου έγινε την Παρασκευή 11 Ιουλίου μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και ενθουσιασμού και ευχαριστίες για την άρτια οργάνωση και το υψηλό επίπεδο, με την απαίτηση – πρόταση όλων των συμμετεχόντων προς την οργανωτική επιτροπή (Σπύρος Μπουντούρης, Στέφανος Κατσάρας, Απόστολος Τσαρουχάς, Έλσα Θεοδωρίδου, Αργυρώ Πιοτογιαννάκη, Κώστας Σούφλας, Διονύσης Κοκκινοπλίτης, Γρηγόρης Κασιούρας) “του χρόνου στα ίδια μέρη να ξανά βρεθούμε”
Οι ευχαριστίες λοιπόν είναι ειλικρινείς και όχι τυπικές σε όλους εκείνους που με την πολύτιμη βοήθειά τους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση του 5ου Πανελλήνιου Θεατρικού Σεμιναρίου: στους υπεύθυνους και όλο το προσωπικό του Ξενοδοχείου ‘Ανατολή’ & ‘Αγνάντι’ για την καταπληκτική φιλοξενία τους και την άμεση και αμέριστη στήριξη τους σε όλη την διοργάνωση, στον Νίκο Κοτούλα, στον Χρήστο Μητσογιάννη, στον Γιώργο Μπάλτο και τον Γιώργο Μπριάνα, στον Κώστα Γρηγορίου, στον Κώστα Χαλανούλη, στον Κώστα και Αντώνη Γαλανόπουλο, στον Ηλία Σφέτσιο, και το τυπογραφείο Δημιουργία.
Ευχαριστούμε επίσης όλους τους συνεργαζόμενους φορείς: Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιότιδος & Φαναριοφερσάλων, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ν. Καρδίτσας, Δήμο Καρδίτσας, Δήμο Νεβρόπολης Αγράφων, Δήμο Ν. Πλαστήρα, Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, Λέσχη Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Καρδίτσας, Πανελλήνιο Δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση, BOOZE COOPERATIVA
” τέχνης παίδευσις”
Θεατρικό Εργαστήριο Καρδίτσας
κιν.: 6974 958683, τηλ. : 24410 23025
ιστοσελίδα: http://www.theatrokar.gr/
ηλεκτρ. διευθ: theatrokar@yahoo.gr
Γ. Καφφέ 26 431 00 Καρδίτσα