Με αφορμή το υπ’αριθ. 11136/Δ4/27-1-2011 έγγραφο του υπουργείου Παιδείας με θέμα «Συνενώσεις – Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011-2012», καθώς και τις φήμες για κλείσιμο σχολικών μονάδων, ανάμεσα στις οποίες και το ΕΠΑΛ Παλαμά, η Δημοτική Αρχή Παλαμά και όλοι οι φορείς του δήμου Παλαμά, ομόφωνα εκφράζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη διαφωνία τους στην παραπάνω προοπτική.
Ειδικότερα, ο δήμαρχος κ. Κων. Πατσιαλής δηλώνει την αντίθεσή του σε κάθε πιθανή απόπειρα κλεισίματος οποιουδήποτε σχολείου στον διευρυμένο δήμο Παλαμά και ιδιαίτερα του Επαγγελματικού Λυκείου.
Το Επαγγελματικό Λύκειο Παλαμά λειτουργεί από το 1994 μέχρι σήμερα. Στο ΕΠΑΛ Παλαμά φοιτούν σήμερα ογδόντα μαθητές και μαθήτριες που κατάγονται από χωριά του Παλαμά. Με τον «Καλλικράτη» και τη συνένωση των πρώην δήμων Σελλάνων και Φύλλου με το Δήμο Παλαμά, διπλασιάζεται ο πληθυσμός του νέου Δήμου ανερχόμενος 20.000 κατοίκους, άρα αναμένεται και ανάλογη αύξηση του μαθητικού δυναμικού του ΕΠΑΛ Παλαμά.
Πιο αναλυτικά:
Με βάση την αναλογικότητα και τον αριθμό μαθητών από τους πρώην δήμους Φύλλου και Σελλάνων, ο αριθμός των μαθητών του ΕΠΑΛ Παλαμά στον νέο διευρυμένο Δήμο αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τους 130 μαθητές που θέτει ως προϋπόθεση το υπουργείο Παιδείας για το 2013. Αυτό επίσης φαίνεται από τον αριθμό των εγγραφών στην πρώτη και δευτέρα τάξη που έχουν πάνω από 30 παρακολουθούντες μαθητές που είναι μόνο από τον πρώην Δήμο Παλαμά. Με την συνένωση και τηρώντας τον χωροταξικό σχεδιασμό αναμένεται τουλάχιστον να διπλασιαστούν.
Το πλησιέστερο ΕΠΑΛ είναι στην Καρδίτσα ή στους Σοφάδες και απέχουν πάνω από 27 χιλιόμετρα από την έδρα του Δήμου και πάνω από 40 χιλιόμετρα από τα πλέον απομακρυσμένα χωριά του νέου Δήμου Παλαμά. Η σύνδεση του Δήμου με την πόλη της Καρδίτσας γίνεται με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ (ενώ για Σοφάδες δεν υπάρχει) και ο χρόνος που απαιτείται για την μετάβαση στα σχολεία είναι πάνω από μια ώρα (ΚΤΕΛ και εν συνεχεία Αστικά). Η οδική σύνδεση των χωριών του δήμου Παλαμά με την πόλη της Καρδίτσας γίνεται με ένα δρομολόγιο το πρωί και ένα το μεσημέρι (ενώ με Σοφάδες όπως πριν αναφέρθηκε δεν υπάρχει). Οι μαθητές που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν μαθήματα στην πόλη της Καρδίτσας θα φεύγουν από το σπίτι τους στις 6:30 το πρωί και θα επιστρέφουν το απόγευμα στις 5:00. Αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας και θα αυξήσει τη μαθητική διαρροή, με ένα αριθμό μαθητών να εγκαταλείπουν το σχολείο και ένα άλλο αριθμό να παρακολουθεί αναγκαστικά μαθήματα στα τρία Γενικά Λύκεια που θα λειτουργούν στο διευρυμένο Δήμο Παλαμά, μειώνοντας τις επιλογές τους για την επαγγελματική τους εξέλιξη.
Η αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών που είναι στο σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής και η σύνδεση της πόλης του Παλαμά με το Προάστιο και την Ιτέα (έδρες των πρώην δήμων Σελλάνων και Φύλλου, όπου υπάρχουν σχολικές μονάδες γυμνασίων), αναμένεται να βοηθήσει στη συντομότερη και ασφαλέστερη μεταφορά των μαθητών που επιθυμούν να ακολουθήσουν τον επαγγελματικό – τεχνικό κλάδο και να φοιτήσουν στο ΕΠΑΛ Παλαμά.
Με δεδομένο τέλος ότι σε δύο μήνες περίπου σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Υφυπουργού Παιδείας κας Χριστοφιλοπούλου θα υπάρξει νέα αναβαθμισμένη δομή του Επαγγελματικού Λυκείου, είναι αναγκαία η λειτουργία του Επαγγελματικού Τεχνολογικού σχολείου στο Δήμο Παλαμά.
Δεν νοείται ένας Καλλικρατικός Δήμος όπως ο Παλαμάς να μην έχει στην έδρα του Επαγγελματικό Λύκειο.
Το Σχολικό Εργαστήριο του ΕΠΑΛ Παλαμά στεγάζεται σε αυτόνομο κτίριο και είναι εξοπλισμένο με άρτιο και σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό παρέχοντας υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στους μαθητές του. Το Σχολικό Εργαστήριο έχει παραλάβει σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό από το υπουργείο Παιδείας το 2007 και 2008. Εκτός από τον εξοπλισμό που παρέλαβε από το υπουργείο Παιδείας με τη βοήθεια της σχολικής επιτροπής και του Δήμου Παλαμά προμηθεύτηκε και λειτουργεί 2 επιπλέον εργαστήρια πληροφορικής για την κάλυψη των αναγκών του σχολείου.
Μέσα στα χρόνια λειτουργίας του και με την συμπαράσταση του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας εξελίχθηκε σε ένα Εκπαιδευτήριο με άριστες προοπτικές.