Ειδήσεις

Ο κορυφαίος συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος στο 39ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας


Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία του θεσμού αναμένεται να αποτελέσει η συμμετοχή του κορυφαίου συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου στο 39ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργανώνει, από 14 έως 23 Μαρτίου, η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος  και Φαναριοφερσάλων.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος θα λάβει μέρος στην Τελετή Λήξης, το Σάββατο 23 Μαρτίου, στο τιμητικό αφιέρωμα που έχει ετοιμάσει για εκείνον η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων.

Για το έργο του θα μιλήσει ο δημοσιογράφος, συγγραφέας, εικαστικός Θανάσης Λάλας και, στη συνέχεια, θα του απονεμηθεί τιμητική πλακέτα για το έργο και την προσφορά του στη μουσική και στην Τέχνη.

Αμέσως μετά, ο Σταύρος Ξαρχάκος  θα παρακολουθήσει το Σύνολο Ελληνικής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας το οποίο θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο σε εκείνον και στο σπουδαίο έργο του.

Η συμμετοχή του Σταύρου Ξαρχάκου στο 39ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον και θα προσδώσει στη διοργάνωση ακόμα μεγαλύτερο κύρος και δυναμική.

 

Σύντομο βιογραφικό Σταύρου Ξαρχάκου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι και στο Juilliard School of Music της Νέας Υόρκης. Έχει γράψει τραγούδια για περισσότερους από 42 δίσκους, μουσική για 21 ταινίες και 15 τηλεοπτικές παραγωγές. Ακόμα, έχει συνθέσει μουσική για αρχαία τραγωδία, δράματα και διεθνή μπαλέτα.

Η παρουσία του είναι έντονη και με τρόπο και διάθεση δημιουργική, προσεγγίζει την ελληνική μουσική προετοιμάζοντας παραστάσεις, που παρουσιάζονται σε όλη τη χώρα, σε φεστιβάλ, αρχαιολογικά μνημεία, εμβληματικά θέατρα και ιστορικής αξίας και σημασίας χώρους. Μέσα από τη διεξαγωγή τους επιδιώκει την προβολή και ανάδειξη του ελληνικού τραγουδιού και της ελληνικής μουσικής παράδοσης και να συμβάλει στην εξέλιξή τους.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ενορχηστρώσεις σε δικά του τραγούδια, ειδικά όταν παρουσιάζονται σε συναυλίες και παραστάσεις και έχει διασκευάσει άλλων κορυφαίων συνθετών, προκειμένου να τα προσεγγίσει υπό τη δική του οπτική, να αναδείξει την ταυτότητα και την έκτασή τους και να τους προσδώσει μία νέα πνοή.

Μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι και το Μίκη Θεοδωράκη θεωρούνται η τριάδα των κορυφαίων Ελλήνων συνθετών που δημιούργησαν και καθιέρωσαν το “έντεχνο λαϊκό” τραγούδι, εμπλουτίζοντας το ρεπερτόριό του με δημοφιλή τραγούδια και ορχηστρικά έργα.

 

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες

Στο μεταξύ, οι προετοιμασίες για τη μεγάλη γιορτή του θεάτρου κορυφώνονται.

Στην Έναρξη (την Πέμπτη 14 Μαρτίου) θα συμμετάσχουν ο Κώστας Λειβαδάς και η Ανδριάνα Μπάμπαλη, με ένα υπέροχο μουσικό πρόγραμμα.

Από την Παρασκευή 15 Μαρτίου θα πάρει σκυτάλη το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ όπου θα παρουσιάσουν το έργο τους οχτώ συνολικά θίασοι.

Το δύσκολο έργο της αξιολόγησης θα αναλάβει η Κριτική Επιτροπή η οποία αποτελείται από τον ηθοποιό Γιώργο Σουξέ, την ηθοποιό Γεωργία Ζώη, το συνθέτη Παναγιώτη Καλατζόπουλο, το σκηνοθέτη Νίκο Χατζηπαππά και τη χορογράφο Κάλλια Θεοδοσιάδη.

Η διοργάνωση θα περιλαμβάνει, επίσης, τιμητικά αφιερώματα σε σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της Τέχνης που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες εκδηλώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν ενδιαφέρουσες επιμορφωτικές συναντήσεις, ανοιχτές στο κοινό της Καρδίτσας, με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και λοιπούς προσκεκλημένους που θα μιλήσουν για την Τέχνη τους τόσο σε ενήλικο κοινό, όσο και σε μαθητές.

Δεν θα λείψουν οι δράσεις και για τα παιδιά, μέσα από θεατρικά παιχνίδια και άλλα δρώμενα.

Για δέκα ημέρες, η Καρδίτσα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του πανελλαδικού ενδιαφέροντος  με μια διοργάνωση αντάξια του κύρους του θεσμού που είναι ο μακροβιότερος στο είδος του.

 

 

Προηγούμενο άρθρο 3 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ακοής - Γράφει ο Χαράλαμπος Σκουλάκης, Καθηγητής ΩΡΛ Ιατρικού τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Η Περιφέρεια ζητά 533 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση για μόνιμη αποκατάσταση των υποδομών