Για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας μίλησε στην Ολομέλεια η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, στο πλαίσιο της συζήτησης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
«Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η υγεία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δημόσιο αγαθό και ότι είναι βασική υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Όμως, πολλές από τις απαραίτητες αλλαγές στον τομέα της υγείας παραμένουν τόσο καιρό στα χαρτιά, με αποτέλεσμα να αποτελεί κοινή παραδοχή εδώ και χρόνια ότι η υγεία είναι ο μεγάλος ασθενής.
Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, αντί να βελτιώνεται η κατάσταση της δημόσιας υγείας, χειροτερεύει. Τα προβλήματα τα γνωρίζουμε όλοι και είναι τα εξής: απαξίωση του ΕΣΥ, ανύπαρκτο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, απαράδεκτες σπατάλες στις προμήθειες των νοσοκομείων. Ακόμα, τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ατέλειωτες ουρές και, τελικά, πολίτες που δεν εξυπηρετούνται όπως θα έπρεπε, που δεν λαμβάνουν τις υπηρεσίες που τους οφείλουμε ως κράτος.
Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα έχει ως στόχο να βάλει σε μία τάξη όλα όσα νοσούν στον τομέα της υγείας στη χώρα μας. Θέτει τις βάσεις για ένα σύστημα υγείας που θέτει ως προτεραιότητα τον πολίτη. Βάζει τέλος στη δίχως λόγο ταλαιπωρία και προσφέρει υπηρεσίες ευρωπαϊκού επιπέδου.
Ακρογωνιαίος λίθος του νέου συστήματος υγείας που οικοδομούμε είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόκειται για μία δομή που έλειπε τόσο καιρό από το σύστημα υγείας της χώρας μας. Αυτό είχε δύο τεράστιες συνέπειες. Πρώτον, την επιβάρυνση των νοσοκομείων, σκοπός των οποίων είναι οι υπηρεσίες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας και, δεύτερον, την επακόλουθη αδυναμία των γιατρών και νοσηλευτών να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών.
Με το παρόν νομοσχέδιο, η δέσμευσή μας για πρωτοβάθμια φροντίδα δίπλα στον πολίτη γίνεται πραγματικότητα. Δίνουμε σε όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση με τους ίδιους όρους σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ενιαίας δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Βάζουμε τέλος στις ατέλειωτες ουρές, στις λίστες αναμονής και στην ατέρμονη ταλαιπωρία των πολιτών. Πρόκειται για μία ιστορική τομή στην παροχή υπηρεσιών υγείας, χωρίς ανισότητες μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων.
Με τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που θα εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δημιουργούμε τριάντα χιλιάδες σημεία παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλη τη χώρα. Σ’ αυτόν τον νέο Οργανισμό θα ενταχθούν οι κλάδοι υγείας του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, τα Πολυϊατρεία του ΙΚΑ, ο ΟΠΑΔ και τα Κέντρα Υγείας, με τα περιφερειακά ιατρεία του ΕΣΥ.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τον πολίτη; Σημαίνει ότι θα έχει δίπλα του τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζεται, όπου και αν βρίσκεται, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σημαίνει ότι ακόμα θα μπορεί να επιλέγει ελεύθερα το γιατρό του παντού, σε κάθε γειτονιά, καθώς το δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα περιλαμβάνει τους συμβεβλημένους γιατρούς των ταμείων και τους αγροτικούς γιατρούς.
Ήδη, από χθες υλοποιείται η απόφαση του Υπουργείου να μπορούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ να εξυπηρετούνται από τους γιατρούς που έχουν σύμβαση με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ, με το ΙΚΑ να αναλαμβάνει το κόστος της επίσκεψής τους. Ως το τέλος του έτους, το νέο σύστημα που ξεκινά τον Ιούνιο πιλοτικά από την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη, θα έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.
Δεύτερο και ιδιαίτερα σημαντικό σημείο στο οποίο θα ήθελα να σταθώ, είναι η αναδιάρθρωση του συστήματος προμηθειών. Είναι προφανές ότι κανείς μας δεν θέλει να δει να επαναλαμβάνεται η τραγική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στα νοσοκομεία με τους προμηθευτές να παίρνουν πίσω το υλικό γιατί δεν είχαν πληρωθεί. Όλο αυτό το πληρώνει τελικά ο ασθενής και βέβαια το κράτος, δηλαδή ο κάθε Έλληνας πολίτης που καλείται να καλύψει το κόστος της σπατάλης, της μίζας και της αδιαφάνειας.
Μοναδική λύση είναι η πλήρης διαφάνεια και αξιοκρατία. Είναι κάτι που ως Κυβέρνηση το έχουμε προτάξει, το έχουμε κάνει πράξη και συνεχίζουμε να το εφαρμόζουμε σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης.
Το σύστημα που προτείνεται στο νομοσχέδιο θα είναι ενιαίο και θα αφορά όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα κέντρα υγείας και τα αγροτικά ιατρεία, τις μονάδες κοινωνικής φροντίδας και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που ασκούν δραστηριότητες υγείας. Μπορούν ακόμη να υπαχθούν σ’ αυτό και τα πανεπιστημιακά, τα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων και των ασφαλιστικών οργανισμών.
Δημιουργείται η Συντονιστική Επιτροπή Προμηθειών που θα καθορίζει το επίπεδο διενέργειας των διαγωνισμών, ενώ τις τιμές θα παρακολουθεί και θα καθορίζει το Παρατηρητήριο Τιμών. Ήδη από τη σύστασή του, τον Αύγουστο του 2010, έχει επιτευχθεί μείωση τιμών κατά 20% και αναμένεται ότι με τη λειτουργία του θα εξοικονομηθούν άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Οι τιμές του Παρατηρητηρίου θα αποτελούν το ανώτατο όριο τιμών για τις οικονομικές προσφορές που θα γίνονται δεκτές, ενώ με τις συμφωνίες πλαίσιο θα εξασφαλίζονται οι χαμηλές τιμές για επαναλαμβανόμενες ανάγκες ομοειδών προϊόντων και υπηρεσιών.
Εδώ, όμως, θα ήθελα να σταθώ σε ένα σημείο του νομοσχεδίου που αφορά τη δυνατότητα εκχώρησης της διενέργειας των διαγωνισμών από την αναθέτουσα αρχή, δηλαδή το δημόσιο. Είναι αλήθεια ότι απαιτείται εξειδικευμένη τεχνογνωσία, διότι πρόκειται για τη διενέργεια σύνθετων διαγωνισμών που, εκτός από τις προμήθειες του υλικού, περιλαμβάνει και άλλα σημεία, όπως μεταφορά και συντήρηση των υλικών και τη διάθεσή τους με συγκεκριμένο τρόπο και σε συγκεκριμένο τόπο. Γνωρίζουμε όλοι ότι το δημόσιο έχει δυσλειτουργίες και αγκυλώσεις. Όμως, θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και τις δομές εκείνες που θα μπορέσουν να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα.
Ένα πάντως είναι γεγονός, ότι το νέο Σύστημα Προμηθειών διέπεται από πνεύμα εξορθολογισμού για τη μείωσης των χρεών των νοσοκομείων και τη γενικότερη αναβάθμιση του συστήματος υγείας.
Περιμένουμε πολύ καιρό για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στον τομέα της υγείας που θα βάλει τέλος στις στρεβλώσεις του συστήματος και θα δημιουργήσει τις απαραίτητες δομές που έλειπαν έως σήμερα. Αυτό το πλαίσιο φέρνει το σχέδιο νόμου που συζητάμε και πιστεύω ότι πρόκειται για ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια του Υπουργείου αλλά και γενικότερα της Κυβέρνησης.
Αντιδράσεις και αντιρρήσεις για ό,τι νέο και ριζοσπαστικό υπάρχουν πάντα και είναι αναμενόμενες – ίσως εν μέρει και δικαιολογημένες. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι το παρόν νομοσχέδιο δεν είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να χτίσουμε κάποια πράγματα από την αρχή με βάση τη διαφάνεια, το κοινό συμφέρον και βέβαια με επίκεντρο τον πολίτη. Εξάλλου, αν θέλουμε όντως να συμβάλουμε στο διάλογο και να λύσουμε τα τεράστια προβλήματα της υγείας, καλό θα είναι να μη λέμε «όχι» για το «όχι», αλλά να δίνουμε και λύσεις, να κάνουμε ρεαλιστικές προτάσεις. Είναι λοιπόν καθήκον μας να στηρίξουμε την προσπάθεια και να το υπερψηφίσουμε.»