Για την πρόταση πρόσθετης κατανομής υπερδέσμευσης 8 εκατομμυρίων ευρώ, μέσα από προσκλήσεις του Leader, ώστε να ενισχυθούν οι μικρές επενδύσεις στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας μίλησε αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8 ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. Ευάγγελος Σακελλαρίου.
Ο κ. Σακελλαρίου, την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε διεξοδικά στη σημαντική αυτή πρόταση και την αναγκαιότητα να ενισχυθούν ουσιαστικά οι μικρές επενδύσεις κατ επέκταση να μπορέσει να παραμείνει ζωντανή η ύπαιθρος.
Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Σακελλαρίου στο Ηχόραμα 100,8:
Ερώτηση: Μιλήστε μας γι ΄ αυτή την πρόταση της Αναπτυξιακής Καρδίτσας για πρόσθετη κατανομή υπερδέσμευσης 8 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη μικρών επενδύσεων στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, μέσα από προσκλήσεις του προγράμματος Leader. Ποιο είναι το σκεπτικό και ποια είναι η στόχευση;
Απάντηση: Είναι μια διαφορετική πρόταση η οποία, όμως, «κουμπώνει» στις μεγάλες ανάγκες για τα προβλήματα που δημιούργησε ο Daniel στην περιοχή μας. Σε όλη τη Θεσσαλία αλλά ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.
Αυτό, λοιπόν, που προτείναμε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη είναι ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Leader που υλοποιείται και στις τέσσερις Θεσσαλικές Περιφερειακές Ενότητες θα μπορούσαν να δοθούν επιπλέον χρήματα με τη μορφή υπερδέσμευσης ώστε αυτά να κατανεμηθούν στοχευμένα σε ιδιαίτερα πληγείσες περιοχές από τον Daniel, στις πλημμυρόπληκτες καθολικά περιοχές.
Στη δικιά μας Περιφερειακή Ενότητα μιλάμε για 26 πεδινές Δημοτικές Ενότητες και 30 οικισμούς με πληθυσμό περίπου 22.000 κατοίκους και άλλες 19 Δημοτικές Ενότητες και ορεινές που έχουν απλά χαρακτηριστεί πλημμυρόπληκτες και έχουν περίπου 5.000 κατοίκους.
Μιλάμε για μια έκταση 800.000 περίπου στρεμμάτων. Είναι περίπου το ένα τρίτον της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.
Όλοι γνωρίζουμε ο Daniel τι καταστροφικές επιπτώσεις έχει προκαλέσει στις κρίσιμες υποδομές και ιδιαίτερα του αγροτικού χώρου.
Αλλά εμείς επικεντρωνόμαστε στις πληγές που έχει ανοίξει στην οικονομική ανάπτυξη, στην οικονομική προοπτική, στην κοινωνική συνοχή.
Και εξηγούμαι. Υπάρχει μια τάση εγκατάλειψης, ευτυχώς ακόμη με μικρούς αριθμούς, των χωριών.
Ειδικά από ανθρώπους που είχαν και λειτουργούσαν κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες υπέστησαν μεγάλες ζημιές και κρίνω ότι δεν υπάρχει προοπτική να συνεχίσουν.
Και γιατί οι ζημιές είναι μεγάλες και γιατί υπάρχει ένα κλίμα απαισιοδοξίας θα έλεγα.
Αυτό, λοιπόν, που θα θέλαμε μέσα από το πρόγραμμα Leader είναι να το προλάβουμε και μι μικρό ουσιαστικά κόστος για την πολιτεία γιατί τα 8 εκατομμύρια για την πολιτεία σε επίπεδο Θεσσαλίας δεν είναι πολλά χρήματα, να κάνουμε μια συμβολική, περισσότερο, κίνηση η οποία, όμως, γι ΄ αυτούς τους ανθρώπους είναι ουσιαστική.
Γιατί είναι ουσιαστική; Πρώτον γιατί είναι επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούσαν και αποτελούσαν τα κύτταρα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των χωριών.
Φανταστείτε, για παράδειγμα, ένα χωριό όπως είναι η Μαραθέα ή ο Κοσκινάς. Είχε δέκα, δώδεκα, δεκατρείς, δεκαπέντε επιχειρήσεις που διατηρούσαν τον κοινωνικό ιστό. Και, βέβαια, πρόσφεραν υπηρεσίες στους κατοίκους.
Φανταστείτε, λοιπόν, τώρα κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους να σταματήσουν να λειτουργούν ή να εγκαταλείψουν το χωριό τους και να μεταναστεύσουν εσωτερικά, είτε στην πόλη της Καρδίτσας είτε σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα, εγκαταλείποντας αυτές τις επιχειρήσεις.
Μιλάμε, για παράδειγμα, για ένα μικρό καφενείο, για ένα μικρό συνεργείο αυτοκινήτων, για ένα γεωπονικό κατάστημα με αγροτικά εφόδια, για ένα αρτοποιείο, για ένα σιδηρουργείο και ξέρουμε ότι τέτοιες επιχειρήσεις υπήρχαν στα χωριά. Λίγες; Υπήρχαν όμως.
Αυτούς, λοιπόν, τους ανθρώπους θα θέλαμε, μέσα από το πρόγραμμα Leader, που έχει δοκιμαστεί και έχει συνεισφέρει πολλά τα τελευταία 25 χρόνια στην αγροτική ύπαιθρο, να τους ενισχύσουμε κατά αποκλειστικότητα λόγω της μεγάλης ζημιάς που υπέστησαν και οι ίδιοι αλλά και τα χωριά τους.
Ερώτηση: Πολύ σημαντική η διάσταση που θέτετε. Μέσα σε όλο αυτό το γκρίζο, μέσα σε όλο αυτό το μαύρο, θα είναι ένα φωτεινό μήνυμα ελπίδας και ανάκαμψης, να παραμείνουν τα χωριά ζωντανά, η ύπαιθρος να παραμείνει αυτό το ζωντανό κύτταρο που όλοι γνωρίζουμε και να μην ερημοποιηθεί η περιοχή.
Απάντηση: Τα είπατε πολύ ωραία. Ακριβώς αυτός είναι ο στόχος. Να συγκρατηθεί ο πληθυσμός και ιδιαίτερα οι πιο νέοι.
Βέβαια, να πούμε ότι δεν αρκεί. Είναι πολύ μικρή η παρέμβαση αλλά είναι ουσιαστική.
Χρειάζονται και τα υπόλοιπα έργα που έχουν εξαγγελθεί ή πρόκειται να γίνουν, ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και της Καρδίτσας και ιδιαίτερα του Δήμου Παλαμά που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές ώστε και οι υποδομές που θα ξαναγίνουν ή θα γίνουν καλύτερες, όπως τα καινούργια αρδευτικά δίκτυα, τα καινούργια αντιπλημμυρικά, οι δρόμοι που πρέπει να έρθουν στην πρότερη ή και σε καλύτερη μορφή, μαζί με υποδομές υγείας, εκπαίδευσης, κοινωνικής συνοχής, να ξαναστηρίξουμε τις περιοχές
Αλλά κοντά σε όλα αυτά τα σημαντικά έργα υποδομής, που είναι ευθύνη της Περιφέρειας, της κεντρικής κυβέρνησης, να έρθουν και φορείς, όπως είναι οι Αναπτυξιακές, να συνεισφέρουν στην ιδιωτική επιχειρηματική ανάκαμψη.
Και αυτό στηρίζοντας επιχειρήσεις που προϋπήρχαν ώστε να μην κλείσουν.
Και μιλάμε για επενδυτικά σχέδια της τάξης των 100 έως 150 χιλιάδων ευρώ με σημαντική, όμως, ενίσχυση της τάξης του 80%.
Ερώτηση: Στο μεταξύ, προχωράει και το Στρατηγικό Σχέδιο Τοπικής Ανάπτυξης μέσω του Leader για την περίοδο 2023-2027 με τίτλο «Καρδίτσα, Θεσσαλιώτιδα: Τόπος δημιουργίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης». Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το Σχέδιο και τι περιλαμβάνει;
Απάντηση: Αυτό ήταν το προγραμματισμένο, αυτό που έρχεται με βάση τους προγραμματισμούς που είχαν γίνει.
Αφορά την επόμενη προγραμματική περίοδο. Ελπίζουμε κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι να είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης και οι λεπτομέρειες εφαρμογής ώστε να μπορούμε να βγάλουμε τις πρώτες Προσκλήσεις, ιδιαίτερα προς τους ιδιωτικούς φορείς αλλά και σε άλλους φορείς με δημόσιο χαρακτήρα όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Σύλλογοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις και λοιπά.
Εκεί, λοιπόν, μιλάμε για ένα πρόγραμμα αρχικής έγκρισης 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Και εκεί να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη που έδωσαν στην Καρδίτσα το μεγαλύτερο δυνατό πρόγραμμα με βάση τις προδιαγραφές και τους δείκτες της περιοχής, πληθυσμό, ορεινότητα και λοιπά.
Πήραμε το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι. Απλά λέμε ότι δεν φθάνει γιατί οι πληγές είναι μεγάλες.
Γι ΄ αυτό ζητήσαμε τα επιπλέον 8 εκατομμύρια για την Καρδίτσα επί του παρόντος προγράμματος.
Για το καινούργιο θα έχουμε ενισχύσεις στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων που μετά τις πλημμύρες είναι και μεγαλύτερη η ανάγκη.
Θα έχουμε για βιοτεχνίες, για τουριστικές επιχειρήσεις, για παροχή υπηρεσιών, θα έχουμε για τον πολιτισμό, για μικρά έργα ανάπλασης σε χωριά της περιοχής. Αλλά και έργα συνεργασίας όπου μπορεί ο δημόσιος τομέας με τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών να προτείνουν κάποιες λύσεις σε μικρά κοινωνικά ή περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μια μικροπεριοχή στο πλαίσιο της ευρύτερης περιοχής.
Για παράδειγμα, τα πλημμυρόπληκτα χωριά ή τα χωριά γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα.
Μιλάμε, δηλαδή, για μια παρέμβαση με πιο συγκεκριμένη χωροθέτηση, με καλύτερη στόχευση και αυτό αποκαλείται στη γλώσσα την τεχνοκρατική τη δικιά μας μια πρωτοβουλία για έξυπνα χωριά.
Αλλά για να γίνουνε έξυπνοι, πρέπει πρώτα να γίνουμε ανθεκτικοί και να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη μεγάλη ζημιά που έχει γίνει.