Η βία κατά των γυναικών είναι ένα παγκόσμιο και διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο που μας αφορά όλους. Η βία κατά των γυναικών δε γνωρίζει σύνορα και διαφορετικές κουλτούρες. Οι αριθμοί που περιγράφουν το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών κρύβουν πίσω τους συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες. Η ενδοοικογενειακή βία, η «αόρατη βία» είναι η πιο συχνή αιτία τραυματισμού και θανάτου των γυναικών: το 38% των θανάτων των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλεται στο βίαιο σύντροφό τους.
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, 25 Νοέμβρη, το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας θα πραγματοποιήσει:
Πέμπτη 23-11 και Παρασκευή 24-11-2023
Α) Δράση «Ανοιχτές Πόρτες»
Τα στελέχη του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας σας περιμένουν να γνωρίσετε από κοντά το χώρο, Ηρώων Πολυτεχνείου 22 και να ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας, εργάσιμες ώρες
Παρασκευή 24-11-2023
Β) Προβολή ντοκιμαντέρ στο θέατρο ΌΨΕΙΣ, «Από το σκοτάδι στο φως» της Μαριάννας Οικονόμου,στις 6.30 το απόγευμα.
Η κάμερα της Μαριάννας Οικονόμουκαταγράφει μια ειλικρινή, συγκλονιστική, θαρραλέα μαρτυρία από μία γυναίκα, που για δέκα συνεχόμενα χρόνια ήταν θύμα βίας μέσα στο ίδιο της το σπίτι.
Θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία θα συμμετέχει η σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ Μαριάννα Οικονόμου.
Η Μαριάννα Οικονόμου σπούδασε κοινωνική ανθρωπολογία, φωτογραφία/δημοσιογραφία και παραγωγή βίντεο στο Λονδίνο.
Από το 2000 σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ, ελληνικής και ξένης συμπαραγωγής, τα οποία έχουν διανομή διεθνώς και πολλά έχουν αποσπάσει βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ. Ενδεικτικά ντοκιμαντέρ: «Το σχολείο», «Για μια θέση στο χορό», “Bells, Threads and Miracles“’, «Άκουσέ με», «Οδός Σφακτηρίας», “Food for Love“, «Ο πιο μακρύς δρόμος», «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες», που ήταν και η ελληνική επιλογή για τα Όσκαρ 2020.
Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.
Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην εκδήλωση, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, την Παρασκευή 24 Νοέμβρη στις 6.30 το απόγευμα στο θέατρο ΟΨΕΙΣ. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Άγιος Δομίνικος, 1949: μια γυναίκα, η Μινέρβα Μιραμπάλ, λέει ΟΧΙ στη σεξουαλική επίθεση του δικτάτορα Τρουχίγιο, τον χαστουκίζει και φεύγει. Στη συνέχεια, μαζί με τις αδερφές της θα γίνουν σύμβολο αντιδικτατορικού και φεμινιστικού αγώνα, ηγούμενες ενός ολόκληρου κινήματος. Στις 25 Νοέμβρη του 1960 το καθεστώς Τρουχίγιο βασανίζει και δολοφονεί τις τρεις από τις τέσσερις αδερφές Μιραμπάλ, ή αλλιώς τις «Πεταλούδες» (Las Mariposas). Η δολοφονία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή ενάντια στο καθεστώς Τρουχίγιο και την καταστροφή του. Από το 1981 γυναικείες οργανώσεις τιμούν αυτή τη μέρα.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της το Δεκέμβριο του 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αναδεικνύοντας ένα βαθύ και σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. 22 χρόνια μετά την επίσημη ανακήρυξη της,η 25η Νοεμβρίου έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η κακοποίηση των γυναικών είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο και πολυδιάστατο, καθώς:
- 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
- 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
- 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
- 000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία. (Πηγή: http://www.un.org/)
Οι αριθμοί που περιγράφουν το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών κρύβουν πίσω τους συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες. Η ενδοοικογενειακή βία, η «αόρατη βία» είναι η πιο συχνή αιτία τραυματισμού και θανάτου των γυναικών: το 38% των θανάτων των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλεται στο βίαιο σύντροφό τους.
Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Φαινόμενο παγκόσμιο, και αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας. Η έμφυλη βία αναπαράγεται από την κοινωνική ανοχή και τις στερεότυπες αντιλήψεις για τα φύλα.Είναι ευθύνη όλων μας να αποτρέπουμε και να σταματούμε τη βία που ασκείται εναντίον των γυναικών, έχοντας ως σημείο αναφοράς την ιδεολογία των διακρίσεων που επιτρέπει να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όσο πιο ανεκτικό είναι το περιβάλλον στην έμφυλη βία, τόσο μεγαλύτερη και η εξάπλωσή της. Η έμφυλη βία μπορεί να σταματήσει να υπάρχει, όταν πάψουμε να την ασκούμε ή πολύ περισσότερο να τη δεχόμαστε. Η βία κατά των γυναικών δε γνωρίζει σύνορα και διαφορετικές κουλτούρες. Η προσπάθεια για την εξάλειψη της πρέπει να είναι πανανθρώπινη.
Αν είσαι θύμα έμφυλης βίας, μην ντρέπεσαι, μην φοβάσαι και μην κρύβεσαι. Μην αναζητάς στον εαυτό σου τις ευθύνες για την κακοποίηση που δέχεσαι. Για όλα μπορεί να υπάρχει μια δικαιολογία, για τη βία καμία.
Το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας λειτουργεί από το 2003 τμήμα στήριξης γυναικών ευπαθών κοινωνικών ομάδων και παρέχει συμβουλευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας και πολλαπλών διακρίσεων, με σκοπό την ενδυνάμωση ώστε να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής. Από τον Απρίλιο του 2018 αποτελεί μέρος του δικτύου των δομών για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στελεχώνεται από επιστημονικό προσωπικό εξειδικευμένο στη συμβουλευτική γυναικών, οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής. Η λειτουργία του από το 2018 έως και το 10ο του 2023 συγχρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα και την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020. Η επέκταση της επιχορήγησης για τη λειτουργία του εντάχθηκε στο ΠΕΠ «Θεσσαλία» 2021-2027, στον άξονα ΠροτεραιότηταςΠ4Β,«Δράσεις ενίσχυσης της Κοινωνικής Συνοχής και αντιμετώπισης της φτώχειας».
Γίνε μέρος της αλυσίδας ενάντια στην βία κατά των γυναικών επικοινωνώντας με το Συμβουλευτικό του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας, το οποίο είναι ένα από τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:
Τηλ. 2441071594
email: info@wck.gr