Δύο περίπου μήνες μετά την καταστροφική επέλαση της θεομηνίας Daniel σε περιοχές της Καρδίτσας και η Μαραθέα στον πολύπαθο Δήμο Παλαμά εξακολουθεί να μετράει τις πληγές της, με την καθημερινότητα των κατοίκων να εξακολουθεί να είναι καθόλα δύσκολη.
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαραθέας Βάϊος Παπαευαγγέλου μίλησε, το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Οκτωβρίου, στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM), στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη, και αναφέρθηκε αναλυτικά στα ζητήματα που έχουν προκύψει με τον χαρακτηρισμό των σπιτιών και το κατά πόσο αυτοί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τη δύσκολη καθημερινότητα αλλά και για την αγωνία σχετικά με την επόμενη μέρα στο χωριό.
Έλεγχοι και χαρακτηρισμός σπιτιών
Όπως τόνισε ο κ. Παπαευγγέλου:
«Τραγική είναι η κατάσταση και όσο θα φθάνουμε στο χειμώνα θα γίνει ακόμα πιο τραγική. Γιατί το 100% περίπου των σπιτιών είναι διαλυμένα. Έχουν πετάξει τις πόρτες, τα ντουλάπια, τα κρεβάτια, τα πάντα. Έχουν μείνει μόνο οι τοίχοι.
Μαζί με την Κόρδα που έχουμε τον οικισμό είναι γύρω στα 300 σπίτια. Πριν ένα μήνα τα χαρακτήρισαν «πράσινα» και χθες που έγινε ο επανέλεγχος αλλά δεν ήρθε επανέλεγχος για όλο το χωριό. Ήρθε μόνο για 50 σπίτια. Και φυσικό ήταν ο κόσμος εδώ να αγριέψει γιατί δεν έπαθαν ζημιά μόνο 50 σπίτια. Έπαθε το 99%. Αν εξαιρέσετε τα διώροφα. Αγρίεψε ο κόσμος και δεν τους άφησε να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν φταίνε αυτοί, βέβαια, αλλά ο κόσμος εδώ είναι αγανακτισμένος.
Ζητάμε να γίνει ένας πλήρης έλεγχος σε όλα τα σπίτια. Και μετά να εξηγούσαν γιατί το βγάζουν «πράσινο», «κίτρινο» ή «κόκκινο».
Τώρα ήρθαν μόνο στα πενήντα σπίτια και τα άλλα «πράσινα». Τι «πράσινα»; Αφού δεν έχει τίποτα μέσα.
Τώρα που θα μας πάρει ο χειμώνας ακόμα και οι τοίχοι και τα πλακάκια θα χαλάσουν.
Πως το βγάζεις «πράσινο» αυτό το σπίτι; Δεν μπορεί να καταλάβει ο κόσμος γιατί γίνεται αυτό.
Και τους είπαμε ευγενικά να αποχωρήσουν. Η απόφαση ήταν γενικά του χωριού. Δεν ήταν δική μου».
Το 80% δεν πήρε ούτε το βοήθημα των 6.600 ευρώ
Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαραθέας Βάϊος Παπαευαγγέλου σημείωσε τα εξής:
«Τα πράγματα είναι τραγικά. Τώρα ξεκινάει από κανένας να πάει να μείνει. Λένε όλοι ΄΄θα φύγουμε΄΄. Πού να πάμε; Και με τι λεφτά να πάμε;
Γιατί το 80% δεν πήρε ούτε το βοήθημα των 6.600 ευρώ. Που θα βρει ο κόσμος χρήματα; Άλλος έχει μικρά παιδιά, άλλος έχει παππούδες, άλλος έχει οικογένεια. Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα. Είναι τραγικά.
Τρώμε συσσίτιο και μαλώνουμε για ένα πιάτο φαγητό. Εδώ και δύο μήνες είμαστε έτσι. Περιμένουμε να μας φέρουν συσσίτιο».
Ο χειμώνας έρχεται, το χωριό ερημώνει
Και καταλήγει ο κ. Παπαευαγγέλου:
«Όσοι μπορούσαν έχουν φύγει από το χωριό. Έχουν νοικιάσει, είναι φιλοξενούμενοι σε άλλους, έχουν φύγει από εδώ. Δεν μπορείς να μείνεις εδώ. Όταν το σπίτι δεν έχει τίποτα μέσα. Άλλος δεν έχει ούτε ξύλινα παράθυρα. Δεν υπάρχουν πόρτες. Πώς να μείνει μέσα; Και χρήματα πουθενά. Δεν υπάρχουν χρήματα.
Ευτυχώς βοηθάει ο ένας τον άλλο. Άλλοι νοικιάσανε. Αλλά άλλοι που δεν είχαν χρήματα ήρθαν να μείνουν στο χωριό αναγκαστικά.
Έχουμε ένα Κοινωνικό Παντοπωλείο και μοιράζουμε χρήματα από εδώ. Και έτσι επιβιώνει ο κόσμος. Προσπαθούμε, βέβαια, τους πιο αδύναμους να τους βοηθήσουμε όσο γίνεται καλύτερα.
Ευτυχώς, επίσης, μα ς έχει βοηθήσει όλη η Ελλάδα. Από όλες τις περιοχές μας έχουν στείλει πράγματα, κυρίως τρόφιμα αλλά και καθαριστικά. Και έτσι κάπως επιβιώνουμε. Μεταξύ μας. Τα πράγματα είναι τραγικά».
«Αυτό το χειμώνα το χωριό σίγουρα θα ερημώσει. Έχουν σκορπιστεί οικογένειες. Ούτε και εμείς ξέρουμε που βρισκόμαστε.
Αν πάρει ο χειμώνας τώρα, που να μείνεις μέσα σε ένα σπίτι χωρίς πόρτες, χωρίς κρεβάτια, χωρίς ντουλάπες, χωρίς θέρμανση. Που να μείνεις; Στα πλακάκια;
Και το 80% δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ. Παρακαλάει ο κόσμος μήπως μας φέρει κάποιος κανένα κρεβάτι. Να ξεκουραζόμαστε κάπως. Γιατί ο κόσμος εδώ ακόμα καθαρίζει.
Ήμασταν μέσα στο νερό για δέκα μέρες. Και αυτοί μας έβγαλαν τα σπίτια «πράσινα». Πως είναι δυνατόν αυτό; Δεν μπορώ να το καταλάβω.
Κάθε μέρα καθαρίζει ο κόσμος. Και ο Δήμος καθαρίζει. Καθαρίζουμε και πάλι ξαναγεμίζουμε. Προσπάθησε κάποιος να κρατήσει μια ντουλάπα η οποία τελικά σάπισε.
Το 80% των σπιτιών θα μείνουν μόνο ντουβάρια. Ούτε καρέκλα ούτε τίποτα άλλο. Ούτε μαχαιροπήρουνα. Είναι τραγικά τα πράγματα».