Για το όραμά του για την Καρδίτσα και για τον πολιτισμό μίλησε ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Καρδίτσας, με τον συνδυασμό του Κώστα Αγοραστού «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών», Μανώλης Στεργιόπουλος στη συνέντευξη που παραχώρησε, το μεσημέρι της Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου, στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM), στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Ερώτηση: Κύριε Στεργιόπουλε, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν ώστε να λάβετε την απόφαση αυτή; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;
Απάντηση: Ναι, είναι η πρώτη φορά που κάνω αυτό το βήμα. Όλα τα χρόνια ασχολούμαι με τον πολιτισμό. Είναι 10 χρόνια τώρα που είμαι Πρόεδρος στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων και 4 χρόνια που διετέλεσα μέλος του Δ.Σ.
Θεωρώ ότι είναι ένα βήμα που ήρθε σιγά-σιγά. Η ενασχόλησή μου με τον πολιτισμό είναι ένα βήμα γιατί αγαπώ πολύ το Νομό και την πόλη. Αγωνιώ για την πόλη. Άλλωστε, ο πολιτισμός είναι ο μόνος λόγος που μπορεί να φέρει τον άνθρωπο κοντά στα θέλω του, να τον αναγκάσει να συνεργαστεί με όποιον και να έχει απέναντί του, να ομορφύνει τη ζωή του.
Είναι πολλά που μπορούμε να κάνουμε για την Καρδίτσα. Η Καρδίτσα έχει ένα πάρα πολύ πλούσιο μωσαϊκό, έχει πάρα πολλές δυνατότητες. Όχι ότι δεν ασχολήθηκαν οι άνθρωποι μέχρι τώρα, θεωρώ, όμως, ότι ο καθένας, από το μετερίζι του, από την πίστη του, από τις δυνάμεις του αξίζει να προσφέρει.
Ο συνδυασμός του Κώστα του Αγοραστού για μένα δεν είναι κάποιος ξένος. Έντεκα χρόνια συνεργαζόμαστε στην Περιφέρεια, σε ό,τιδήποτε χρειάστηκε πολιτιστικά. Και έτσι αποφάσισα, μετά την πρόσκλησή του, ότι ήρθε η ώρα να αλλάξω μετερίζι και να μεταβώ στην Αυτοδιοίκηση και να δω μέσα από αυτή και τις δυνατότητες και τις δικές μου αλλά και τα αυτοδιοικητικά του Νομού.
Ερώτηση:Τα ι οραματίζεστε για την Καρδίτσα και το αύριο αυτού του τόπου; Τι θα θέλατε να δείτε να αλλάζει;
Απάντηση: Πρώτα από όλα, αυτή τη στιγμή, πρέπει να πούμε μια πάρα πολύ μεγάλη συγνώμη και ένα μεγάλο κουράγιο και να συμπαρασταθούμε στη δυσκολία των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί. Τη συγνώμη τη λέω ανθρώπινα γιατί δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω το πώς όλα αυτά έφθασαν εκεί. Γνωρίζω, βέβαια, ότι αυτό το φαινόμενο όχι μόνο ξεπέρασε τα όρια και τις αντοχές των υφιστάμενων έργων αλλά, διαβάζοντας και ακούγοντας τους ειδικούς, φαίνεται ότι δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ανθρώπινα υλικά. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι πρέπει να πιστέψουμε στην αντιπλημμυρική θωράκιση, πρέπει να επιστρέψουμε εκεί με όλες μας τις δυνάμεις, να διεκδικήσουμε ακούγοντας τους ειδικούς, να βάλουμε άμεσα μπρος τα θέματα που μπορούμε να σιγουρέψουν την ύπαρξή μας. Δεν μπορούμε να βλέπουμε ανθρώπους που, όταν θα αρχίσει μια σταλαγματιά, να χάνουν τον ύπνο τους ή εμείς να βγαίνουμε στα μπαλκόνια χωρίς να ξέρουμε τι θα μας συμβεί. Είναι τραγικό.
Από εκεί και πέρα, έχει η Καρδίτσα δυνατότητες ανεξάντλητες. Και είναι μια περιοχή που μπορεί να συνδυάσει το κάλλος της με το αποτέλεσμα και την επένδυση.
Έχει μια υπέροχη λίμνη Πλαστήρα, μια υπέροχη Αργιθέα, που είναι απαραίτητο ο δρόμος αυτός να υλοποιηθεί, να συνδεθεί. Ίσως σε κανένα άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας δεν μπορεί να μεταβεί από μια τεχνητή λίμνη και ένα πανέμορφο χωροταξικό και μέσα σε μισή ώρα να πάει σε αυτό το μωσαϊκό της Αργιθέας που, αν το δεις από ψηλά, είναι μια πολύ ιδιαίτερη περιοχή. Τα χωριά που έχουν φτιαχτεί, αν τα κοιτάξεις με καθαρή ματιά, θα καταλάβεις ότι είχαν έναν στόχο. Δεν έγινε τυχαία η Αργιθέα. Και η Ανατολική και η Δυτική. Όλο αυτό το κομμάτι.
Επομένως, πρέπει να δώσουμε στον επισκέπτη την ευκαιρία αυτή, που δεν την έχει αλλού, όταν θα έρχεται, να κάνει έναν πολύ όμορφο κύκλο και να απολαύσει και την αισθητική αλλά και τους υπέροχους ανθρώπους που έχουμε στα ορεινά. Χωρίς να εξαιρέσω τον κάμπο μας που είναι το άλλο κομμάτι.
Και σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να επισημάνω την προσπάθεια που κάνουμε στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων να φτιάξουμε το δικό μας πολιτιστικό μωσαϊκό ώστε ο κάθε Σύλλογος να έχει το δικό του κομμάτι και κάθε επισκέπτης, όταν θα φθάνει στην Καρδίτσα, να βλέπει έναν κάμπο τόσο διαφορετικό από αυτό που φαντάζεται, με τις εκδηλώσεις του, με τον τρόπο ζωής του. Αυτό το πράγμα πρέπει να το δώσουμε γιατί, παρόλο που η Καρδίτσα είναι το κέντρο της Θεσσαλίας, αυτό είναι κάτι άλλο. Είναι κάτι πάρα πολύ όμορφο.
Ερώτηση: Στον τομέα του πολιτισμού, τον οποίο υπηρετείτε από τη θέση του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας εδώ και 10 συνεχόμενα χρόνια, τι θα πρέπει να γίνει ώστε να τύχει ακόμα μεγαλύτερης μέριμνας και προσοχής; Επαρκούν οι υποδομές και τα μέσα; Πόσο έχει επηρεαστεί ο τομέας αυτός από τις πολυκρίσεις που βιώνουμε και τι θα πρέπει να γίνει για την ουσιαστική στήριξή του;
Απάντηση: Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι η Καρδίτσα, δυστυχώς, ενώ έχει δυνατότητες και ευκαιρίες, δεν έχει αίθουσες.
Τώρα η Περιφέρεια υλοποιεί, μαζί και με το Δήμο, την παλιά Ηλεκτρική και θα έχουμε τουλάχιστον ένα χώρο που θα εξυπηρετεί τον πολιτισμό έως ένα βαθμό χωροταξικά αλλά όσον αφορά στην υποδομή, θα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Επιτέλους θα έχουμε έναν χώρο, έστω και πιο μικρό.
Έχει, όμως, χώρους η Καρδίτσα. Που έπρεπε να τους έχουμε διεκδικήσει, που έπρεπε σίγουρα να είχαμε επενδύσει πάνω σε αυτούς και να κάνουμε τη διαφορά. Γιατί η Καρδίτσα έχει πάρα πολύ ταλέντο. Το έχουμε δει.
Εκδηλώσεις όπως τώρα που κοντεύουμε 40 χρόνια Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας. Δεν υπάρχει αλλού. Επί δέκα ημέρες, ερασιτέχνες από όλη την Ελλάδα, στο κέντρο της Ελλάδας, συμμετέχουν δίνοντας όλη τους την ψυχή γύρω από αυτό που λέγεται θέατρο, που είναι η ζωή μας. Πρέπει να είμαστε περήφανοι γι ΄ αυτό και μόνον τυχαίο δεν είναι. Η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια είναι ο σοβαρότερος θεσμός που θα μπορούσαμε να έχουμε. Είναι όντως η ΄΄ναυαρχίδα΄΄ όλου αυτού που γίνεται.
Και, όμως, η μικρή Καρδίτσα υλοποιεί δύο τέτοιες τεράστιες εκδηλώσεις.
Αυτό που, όμως, πρέπει να τονίσουμε είναι – και θα το επιδιώξω το ραντεβού αυτό, μετά τις εκλογές, με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου – ώστε να τους δώσουμε να καταλάβουν τι πρέπει και πως πρέπει να προσέξουν την Καρδίτσα που έχει 200 πρωτοβάθμιους Συλλόγους, ο καθένας με τη δική του ομορφιά και με τη δική του ενέργεια.
Ο πολιτισμός μπορεί να μας ξεβγάλει. Να μας πάρει, δηλαδή, την κατήφεια και να μας δώσει πίσω το χαμόγελο.
Οι άνθρωποι πρέπει να ζουν με την ευθύνη ότι υπηρετούν την ομορφιά. Και αυτό ο πολιτισμός το έχει κορωνίδα του.
Ερώτηση: Ο πολιτισμός κατά πόσο και με ποιόν τρόπο θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου μας; Τι πιστεύετε και ενδεχομένως τι προτείνετε σχετικά με αυτό; Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να συνδεθεί και να αξιοποιηθεί παράλληλα με τον τουρισμό;
Απάντηση: Μα δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς τον πολιτισμό. Ο πολιτισμός είναι η ανάπτυξη. Ο άνθρωπος, μέσα από αυτόν, μπορεί να φανταστεί. Ο άνθρωπος, μέσα από αυτή τη δημιουργία, μπορεί να αντιληφθεί το μεγαλείο που έχει μέσα του και αυτό είναι το να δημιουργεί. Ο πολιτισμός είναι το όχημα. Και εκεί πρέπει να πατήσουμε. Όχι για να γίνει μια δράση. Ο πολιτισμός δεν είναι μια εκδήλωση. Η εκδήλωση είναι ένα μικρό κομμάτι. Πολιτισμός είναι η ψυχή σου. Όταν αυτή τη φτιάξεις και αντιληφθείς πόσο κοντά είναι ο ένας άνθρωπος με τον άλλο, σίγουρα μετά θα δεις τη μεγάλη οθόνη. Που η μεγάλη οθόνη είναι να δημιουργούμε όλοι μαζί.
Ερώτηση: Η «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών» έχει σταθερά στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και σύνθημά της είναι «ένα με την κοινωνία». Πόσο σημαντικές είναι για εσάς αυτές οι αρχές; Για ποια Θεσσαλία αγωνίζεστε ως συνδυασμός;
Απάντηση: Είναι ξεκάθαρο και από τον κ. Αγοραστό, τον αυριανό πάλι θα πω Περιφερειάρχη, ότι το όνομα δεν δόθηκε τυχαία. Η Θεσσαλία ναι, μπορεί να είμαι μονιασμένη γιατί από άκρη σε άκρη κάνει έναν μεγάλο κύκλο και ολοκληρώνει την εικόνα που θα ήθελε κάποιος να ζει.
Ο υπέροχος Βόλος, η πολύ σημαντική Λάρισα, τα γνήσια Τρίκαλα και η καρδιά όλης αυτής, η Καρδίτσα, μπορούνε να είναι στοχευμένα ο ένας Νομός δίπλα στον άλλο και να τα καταφέρουμε.
Το πιστεύω ότι ο Κώστας ο Αγοραστός έχει αυτό το όραμα.
Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να πιέσει πάρα πολύ και να πιέσουμε πάρα πολύ όλοι μαζί τα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν τη ζωή μας.
Όπως έχουμε αναφέρει, το φράγμα του Μουζακίου, το φράγμα στην Πύλη και άλλα φράγματα είναι αυτά που θα αλλάξουν τη ζωή μας. Και θα θωρακίσουν και τους φόβους μας.
Πάνω εκεί, νομίζω, ότι έχει ήδη βάλει τις βάσεις για να προχωρήσουμε.
Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες; Για ποιον λόγο, στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, να εμπιστευτούν τη «Συμμαχία υπέρ των πολιτών» και εσάς προσωπικά;
Απάντηση: Όσον αφορά τον Κώστα τον Αγοραστό, που είναι ο επικεφαλής μας, έχει δείξει, έχει εκφράσει την αποτελεσματικότητά του και νομίζω ότι δικαιούται να είναι ο ηγέτης και ο άνθρωπος που αποτελεσματικά θα φέρει τα έργα.
Όσο με αφορά, θεωρώ ότι όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι τους στόχους μου δεν τους θέτω για να επιδεικνύομαι.
Θέλω να αγωνιστώ. Το είπα και πριν, ότι την αγαπώ την πόλη μας, τον αγαπώ το Νομό μας, είμαι και εγώ από τα ορεινά. Ξέρω πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα και πόσο επίσης δύσκολα μπορούμε να ξεφύγουμε από τέτοιες πανδημίες.
Νομίζω ότι και μόνο το όνομα Συμμαχία λέει πολλά. Για να μπορέσουμε όλοι μαζί, και ο καθένας από την πλευρά του, όχι μόνον να την αναδείξουμε αλλά και να δώσουμε τους λόγους στα νέα παιδιά να έρθουν να επενδύσουν στη ζωή τους εδώ.