Χωρίς προβλήματα και συνωστισμούς η προσέλευση στην Πολεοδομία Καρδίτσας
Εντελώς διαφορετική εικόνα παρουσιάζει η Πολεοδομία Καρδίτσας σε σχέση με τις υπηρεσίες άλλων νομών, όπου κυριαρχεί συνωστισμός, ταλαιπωρία και αδυναμία εξυπηρέτησης λόγω όγκου εργασίας. Και όλα αυτά…διότι στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων. Στην υπηρεσία της Καρδίτσας λοιπόν ο ρυθμός εργασιών είναι φυσιολογικός χωρίς ουρές και μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 90 αιτήσεις.
Δεν θα δοθεί παράταση
Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, δεν θα δοθεί παράταση στην όλη διαδικασία, γι’αυτό θα πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι να σπεύσουν για να τακτοποιηθούν. Για όσους δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση, η πολιτεία επιφυλάσσει «σαφάρι» ελέγχων, μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Στην περίπτωση μη δήλωσης του ημιυπαίθριου, ή μη εξόφλησης της εισφοράς για τη ρύθμιση, ο χώρος θα υπαχθεί στις διατάξεις περί αυθαιρέτων. Η νομοθεσία προβλέπει πρόστιμο 30% επί της αξίας του αυθαιρέτου (σσ. του ημιυπαίθριου, που δεν δηλώθηκε) και πρόστιμο διατήρησης του συγκεκριμένου αυθαιρέτου 5% επί της αξίας του, κατ΄έτος. Προς το παρόν, έχουν ήδη αρχίσει οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι επί των δηλώσεων, που έχουν ήδη υποβληθεί.
Συχνές ερωτήσεις
Οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας Καρδίτσας καθησυχάζουν τους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να προχωρήσουν στη ρύθμιση ως προς τα ερωτήματα, τα οποία διατυπώνονται συχνά. Ο δήμος και η ΔΕΗ δεν μπορούν να ζητήσουν αναδρομικά μετά τη ρύθμιση του ημιυπαίθριου χώρου, καθώς γίνεται σαφές στην παράγραφο 6 της εγκυκλίου 5/3-5-2010 του ΥΠΕΚΑ ότι «δεν επιβάλλονται νέα πρόστιμα για τους ρυθμισθέντες χώρους και δεν οφείλονται αναδρομικά φόροι και εισφορές». Επίσης, με αυτή τη ρύθμιση δεν επηρεάζονται τα κοινόχρηστα.
Ακίνητα που εντάσσονται
Στη ρύθμιση ημιυπαίθριων εντάσσονται όλα τα ακίνητα με οικοδομική άδεια, που εκδόθηκε, ή αναθεωρήθηκε μέχρι την 2α Ιουλίου 2009. Δεν εντάσσονται τα εκτός σχεδίου, ή εκτός ορίων οικισμών, ακίνητα, που βρίσκονται σε ρέματα, βιότοπους, αιγιαλό, δάση και αναδασωτέες περιοχές. Επίσης, εντάσσονται οι ημιυπαίθριοι χώροι, που κλείστηκαν παράνομα ή άλλαξαν χρήση, αλλά που βρίσκονται μέσα στον εγκεκριμένο όγκο του κτηρίου.
Σύμφωνα με την Ερμηνευτική Εγκύκλιο 5 του Υπουργείου, εγκεκριμένος κτηριακός όγκος είναι το κέλυφος του κτηρίου που φαίνεται στην οικοδομική άδεια, από το δάπεδο του υπογείου μέχρι το δώμα ή τη στέγη. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται τα υπόγεια, οι πυλωτές, οι αρχιτεκτονικές προεξοχές, τα πατάρια, ο χώρος κάτω από τη στέγη (σοφίτα), οι ημιυπαίθριοι χώροι, ο μηχανολογικός όροφος, η αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων. Δεν περιλαμβάνονται κλεισμένα μπαλκόνια, κλεισμένες – στεγασμένες εγκαταστάσεις στήριξης φυτών (πέργκολες), κατασκευές στο δώμα, στην πρασιά κλπ.
Διαδικασία
– Υποβολή αίτησης στην πολεοδομική υπηρεσία από τον ιδιοκτήτη ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του, η οποία θα συνοδεύεται από:
1. Αίτηση και έντυπο παρατηρήσεων
2. Υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη σε δύο αντίτυπα
3. Παράβολο 250 ευρώ (ένα για το σύνολο των ημιυπαίθριων αυτοτελούς ιδιοκτησίας) ή 350 ευρώ (ένα για το σύνολο των λοιπών χώρων, πλην ημιυπαίθριων αυτοτελούς ιδιοκτησίας) από Δημόσιο Ταμείο. Κατά την πληρωμή των παραβόλων στην τράπεζα, ή την εφορία, η απόδειξη καταβολής πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως με σαφή αναγραφή «Για τον ν. 3843/2010». Η αξία του παράβολου συνυπολογίζεται στο τελικό πρόστιμο. Με την πληρωμή, ο ιδιοκτήτης κρατά το εν λόγω έγγραφο.
4. Τεχνική Έκθεση Μηχανικού και παραστατικό αμοιβής του, όπως αυτή προκύπτει, σύμφωνα με τον κώδικα ελάχιστων αμοιβών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Η κατώτατη αμοιβή του μηχανικού, ανά ιδιοκτησία, διαμορφώνεται στα 286,01 ευρώ (232,53 ευρώ+23% ΦΠΑ) και συνυπολογιζομένων λοιπών φόρων και εισφορών (ΦΕΜ και ΤΣΜΕΔΕ) φθάνει τα 320 ευρώ.