Σε εγρήγορση βρίσκονταν το τελευταίο διάστημα οι φορείς του Νομού μας μετά την ανακοίνωση του Προέδρου των ΤΕΙ Λάρισας κ. Ιωάννη Κόκκορα ότι κλείνουν τα δύο Τμήματα των Τρικάλων λόγω έλλειψης προσωπικού. Ωστόσο, δεν συντρέχει κανένας απολύτως κίνδυνος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του Νομού μας, σύμφωνα με δηλώσεις του Δ/ντη του Παραρτήματος Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας κ. Βύρωνα Τάντου, παρ’ ότι στην αρχή του εξαμήνου που διανύουμε είχαμε ανάλογο πρόβλημα. Ο κ. Τάντος υπογράμμισε ότι πλέον δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας διότι οι κενές θέσεις καλύφθηκαν μέσω της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε στις κτιριακές υποδομές, αφού και το πρόβλημα της έλλειψης αιθουσών για το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας μέχρι τέλος του μήνα θα έχει λυθεί. Από την άλλη πλευρά, το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα ούτε κτιριακό, ούτε έλλειψης προσωπικού, γεγονός που το κάνει να συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.
Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων
Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων στεγάζεται σε κτιριακό συγκρότημα εμβαδού 2.770 τ.μ. το οποίο διατέθηκε από το Δήμο Καρδίτσας και παραδόθηκε πλήρως ανακατασκευασμένο για τις ανάγκες του νέου Τμήματος. Γειτνιάζει με τα άλλα Τμήματα του ΤΕΙ Καρδίτσας και τις υπάρχουσες υποδομές τους (βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο εκδηλώσεων, εστιατόριο, σπουδαστική εστία).
Εκπαίδευση: Τα μέλη του Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Π.) του Τμήματος προέρχονται από όλες τις επιμέρους γνωστικές περιοχές της Τεχνολογίας Τροφίμων (Χημεία Τροφίμων, Μικροβιολογία Τροφίμων, Επεξεργασία Τροφίμων, Διατροφή, εξειδικευμένοι κλάδοι της Τεχνολογίας Τροφίμων), ώστε με τη ερευνητική και διδακτική τους δραστηριότητα να αναπτυχθούν στο μέγιστο βαθμό όλα τα γνωστικά αντικείμενα.
Τα μέλη Ε.Π. του Τμήματος έχοντας μεγάλη εμπειρία στο χώρο των επιχειρήσεων και της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων επεκτείνουν τις συνεργασίες του Τμήματος με την βιομηχανία και τους επαγγελματικούς φορείς που ενεργοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων.
Έτσι, οι παραπάνω δραστηριότητες οδηγούν στην άμεση ένταξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και την καλύτερη προσέγγιση του επιχειρησιακού και κοινωνικού χώρου.
Απαιτήσεις εισαγωγής: Με Απολυτήριο Λυκείου και εξετάσεις ή Απολυτήριο Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ποσοστό εισαγωγής 10%) και εξετάσεις.
Διάρκεια των σπουδών: Η κανονική διάρκεια των σπουδών είναι 4 έτη συμπεριλαμβανομένων της πτυχιακής εργασίας και της πρακτικής άσκησης (6 μήνες). Συνολικός Φόρτος Εργασίας: 6.000 ώρες.
Απαιτήσεις εισαγωγής: Με Απολυτήριο Λυκείου και εξετάσεις ή Απολυτήριο Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ποσοστό εισαγωγής 10%) και εξετάσεις.
Διάρκεια των σπουδών: Η κανονική διάρκεια των σπουδών είναι 4 έτη συμπεριλαμβανομένων της πτυχιακής εργασίας και της πρακτικής άσκησης (6 μήνες). Συνολικός Φόρτος Εργασίας: 6.000 ώρες.
Μεταπτυχιακά προγράμματα και δραστηριότητες: Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων μπορεί να συμμετάσχει σε μεταπτυχιακά προγράμματα του ΤΕΙ Λάρισας σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εσωτερικού και εξωτερικού.
Παράλληλα, δεν αποκλείονται διεθνείς συνεργασίες στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων (SOCRATES) ώστε να πραγματοποιούνται ανταλλαγές σπουδαστών, για την ολοκλήρωση μέρους της πρακτικής τους άσκησης (3 μήνες).
ΤΕΙ Διατροφής & Διαιτολογίας
Το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, από την άλλη, ιδρύθηκε το 2009 και δέχθηκε τους πρώτους σπουδαστές το Ακαδημαϊκό Έτος 2009-2010.
Στεγάζεται προς το παρόν σε χώρους που έχουν παραχωρηθεί από το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Παραρτήματος Καρδίτσας και από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Καρδίτσας. Γειτνιάζει με τα άλλα Τμήματα του ΤΕΙ Καρδίτσας και τις υπάρχουσες υποδομές τους (βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο εκδηλώσεων, εστιατόριο, σπουδαστική εστία).
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος βρίσκονται στην είσοδο της πόλης από την πλευρά των Τρικάλων, απέναντι από το κτίριο της Δ.Ε.Η Καρδίτσας.
Απαιτήσεις εισαγωγής: Με Απολυτήριο Λυκείου και εξετάσεις ή Απολυτήριο Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ποσοστό εισαγωγής 10%) και εξετάσεις.
Διάρκεια των σπουδών: Η κανονική διάρκεια των σπουδών είναι 4 έτη συμπεριλαμβανομένων της πτυχιακής εργασίας και της πρακτικής άσκησης (6 μήνες). Συνολικός Φόρτος Εργασίας: 6.000 ώρες.