Ειδήσεις

Πλήθος κόσμου στα αποκαλυπτήρια του μνημείου για την απελευθέρωση του Φαναρίου


Παρουσία πλήθους επισήμων και πολιτών, ο Δήμος Μουζακίου τέλεσε με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα, την Κυριακή το πρωί, στην τοποθεσία «βρύση Κόμπελου», τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου για την απελευθέρωση του Φαναρίου από τους Τούρκους την 18η Αυγούστου του 1881. Εκείνη την ημέρα, ο Υποστράτηγος του Ελληνικού Απελευθερωτικού Στρατού Σπυρίδων Καραϊσκάκης, γιος του θρυλικού Ήρωα του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη, στο συγκεκριμένο μέρος, παρέλαβε από τον τότε Τούρκο διοικητή το Φανάρι ελεύθερο, υπογράφοντας το πρωτόκολλο παράδοσης –παραλαβής, παρουσία των Αρχόντων της γύρω περιοχής, τού Επισκόπου Φαναρίου Ιλαρίωνα και πολλών κατοίκων.

Η σημερινή Κυριακή είναι μια πολύ μεγάλη μέρα για την ευρύτερη περιοχή, καθώς ολοκληρώνεται με επιτυχία μια επίπονη προσπάθεια που ξεκίνησε το 2009, για τη διαμόρφωση του χώρου και τη φιλοτέχνηση του συγκεκριμένου γλυπτού που αναδεικνύει το αναφερόμενο ιστορικό γεγονός, ορόσημο στη νεότερη ιστορία του τόπου μας.

Ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για τη συνεχή στήριξη της όλης προσπάθειας από την τοπική κοινωνία, ενώ αποδέχθηκε δημόσια την προτροπή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεου, κάθε χρόνο την 18η Αυγούστου να διοργανώνεται εορταστική εκδήλωση στο μνημείο και Δοξολογία στο διπλανό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου προς τιμήν του Αγίου και των ηρώων αγωνιστών της απελευθέρωσης του Φαναρίου.

Την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, ο οποίος μετέφερε στους συγκεντρωμένους και στον κόσμο τους θερμότερους χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού για την εκδήλωση.

Ειδικότερα, η τελετή άρχισε με Επιμνημόσυνη Δέηση όπου πρωτοστάτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος και ακολούθησε η από κοινού αποκάλυψη του μνημείου που ήταν σκεπασμένο με μια μεγάλη Ελληνική σημαία, από τους: Μητροπολίτη κ. Τιμόθεο, Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα, Δήμαρχο Μουζακίου κ. Στάθη.

Μετά έγινε η κεντρική ομιλία από τον Φαναριώτη καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αντώνη Τραυλό, ο οποίος τρέφει μεγάλη αγάπη για τη γενέτειρά του και βοηθάει συνεχώς κάθε προσπάθεια ανάδειξής της.  Ο ίδιος, αφού μίλησε αναλυτικά για το χρονικό της απελευθέρωσης, ευχήθηκε το μνημείο «να αποτελέσει πηγή ενθύμησης, έμπνευσης, αναστοχασμού, και προβληματισμού». «Η μακρόχρονη ιστορία – πρόσθεσε – της περιοχής και τα 141 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, ας αποτελέσουν το κίνητρο για νέους ερευνητές και επιστήμονες για διερεύνηση σε βάθος της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, ώστε να φέρουν στο φως όλα αυτά τα στοιχεία – ευρήματα που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη του μεγαλείου της περιοχής».

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από το γνωστό στους Καρδιτσιώτες, καθηγητή φιλόλογο κ. Νίκο Κατοίκο, που πρωτοστάτησε στην ανάδειξη της ιστορικής ημερομηνίας της απελευθέρωσης του Φαναρίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτός εδώ ο τόπος που γέννησε την κλεφτουριά και την αντίσταση που ανέδειξε έναν Άγιο Σεραφείμ, έναν Καραϊσκάκη, έναν Πλαστήρα, έναν Άγιο Γόρδιο και ευρύτερα ως Θεσσαλία, έναν Ρήγα Φεραίου έναν Κούμα και τόσους άλλους, είναι σήμερα τόσο αδικημένος και παραμελημένος! Δεν φταίει μόνο η Πολιτεία αλλά και εμείς οι ίδιοι. Αφήσαμε τους ιστορικούς θησαυρούς του τόπου μας αγνώστους και απρόβλητους τους. Για παράδειγμα, παραμελήσαμε τη 18η Αυγούστου 1881 που στάθηκε η γενέθλια ημέρα της ελευθερίας μας. Πέρασαν από τότε 141 χρόνια με έλλειμμα Εθνικής αυτοσυνείδησης. Πέρασαν και 34 ολόκληρα χρόνια από το 1988 όταν ως καθηγητής του Λυκείου Φαναρίου πρότεινα τον εορτασμό της 18ης Αυγούστου. Έχω κάθε λόγο σήμερα να χαίρομαι που πραγματοποιήθηκε μία αυτονόητη πρόταση μου. Αξίζει κάθε έπαινος στο Δήμο Μουζακίου και ειδικότερα στο σημερινό Δήμαρχο Θεοφάνη Στάθη. Τώρα η «φωτεινή» ημερομηνία της 18ης Αυγούστου και η ιστορική βρύση Κόμπελου θα μείνουν εσαεί σύμβολα ακατάλυτα».

Έπειτα, χαιρετισμό απεύθυνε ο Γεωπόνος, συγγραφέας – ποιητής κ. Αθανάσιος Γαλούσης που έγραψε το περιεχόμενο μαρμάρινων πλακών με ρητά και ποιήματα, (τοποθετήθηκαν δίπλα στο μνημείο), για την ιστορική μέρα της απελευθέρωσης λέγοντας: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, κοντά στο μνημείο τούτο, τόσο για να τονώσουμε την παραμελημένη ιστορική μνήμη, όσο και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους ανθρώπους που μας χάρισαν τη γλυκύτατη Ελευθερία».

Από την πλευρά του ο Καρδιτσιώτης μηχανικός και γλύπτης που φιλοτέχνησε το μνημείο κ. Μιχάλης Μασούρας εξήγησε τους συμβολισμούς των τμημάτων του. Όπως είπε: «Πρόκειται για ένα μνημείο ορατό και κατανοητό από όλες τις πλευρές, που στόχος του είναι να αναδείξει την σημαντικότητα της επετείου και να προωθήσει τα πανανθρώπινα μηνύματα της ειρήνης και της ελευθερίας. Η σύνθεση του έργου, θέτει τους εξής συμβολισμούς. Ο ακατέργαστος βράχος, που είναι η βάση του έργου, συμβολίζει τα άγραφα, Που ήταν ελευθέρα,από τους Τούρκους. Το βιβλίο και η  πένα, Παραπέμπει στην συνθήκη που Υπεγράφη. Τα δύο φτερά που εφάπτονται στην πένα, συμβολίζουν την ελευθερία, και μπροστά ηπτονται περιστέρια, πόυ σα να βγαίνουν μέσα από το βιβλίο, Συμβολίζουν τους αιώνες που ήμασταν σκλαβωμένοι, Αλλά την ειρήνη, και το χριστιανικό πνεύμα των Ελλήνων».

Ο Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος κατέθεσε την πρότασή του να καθιερωθεί ετήσιος εορτασμός της 18ης Αυγούστου στην περιοχή καθώς, «είναι μια πολύ σπουδαία ημέρα που πρέπει όλοι οι Καρδιτσιώτες να ενθυμούνται διότι αφορά της απελευθέρωση του τόπου μας». Επιπλέον, επαίνεσε την προσπάθεια κατασκευής του ιστορικού μνημείου που έλειπε από το Νομό μας, όπως τόνισε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρας επισήμανε πως «οι εξαιρετικές ομιλίες που προηγήθηκαν κατατείνουν στο γεγονός ότι ο τόπος μας έχει ισχυρότατους δεσμούς και αναφορές σε ιστορικά γεγονότα τα οποία καθόρισαν τη μοίρα της πατρίδος μας. Το ότι μετά από χρόνια ερχόμαστε να τιμήσουμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για να ζούμε σήμερα σε μια χώρα ελεύθερη και να απολαμβάνουμε τα καλά της δημοκρατίας, αλλά και το ότι σήμερα αναφερόμαστε σε ιστορικά γεγονότα που με την πάροδο του χρόνου είχαν περιέλθει σε κατάσταση λήθης, είναι κάτι που τιμά ιδιαίτερα όλους όσους ανέλαβαν την πρωτοβουλία για το μνημείο».

Ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Θ. Στάθης τόνισε πως «όταν υπάρχει ιστορική μνήμη, υπάρχει και ελπίδα. Οφείλουμε πάντα να θυμόμαστε και να τιμούμε στους αιώνες τους ήρωες προγόνους μας και τους αγώνες τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι». Και συνέχισε: «Δεν θέλω να πω πολλά πράγματα, άλλωστε τα έργα μιλούν από μόνα τους. Θέλω όμως να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που ασχολήθηκαν ουσιαστικά με το να φτιαχτεί το μνημείο και όλους αυτούς που συνέβαλλαν στο να ευοδωθεί αυτή η πολύ σημαντική προσπάθεια».

Ο Δήμαρχος συνεχάρη ιδιαίτερα το γλύπτη κ. Μασούρα που φιλοτέχνησε το έργο και ευχαρίστησε όλους τους άμεσους συνεργάτες του στο Δήμο για την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση που του παρέχουν, τους δημοτικούς συμβούλους στο Δ.Σ. για τη συνεργασία τους στην κατασκευή πολλών έργων στο Δήμο, τους νυν και προηγούμενους προέδρους, τοπικούς συμβούλους Φαναρίου για τον αγώνα που έδωσαν ώστε να βρεθούν τα χρήματα για το μνημείο, τον πρώην πρόεδρο του Δ.Σ. Μουζακίου κ. Δ. Τσιούμα, διότι «έδωσε και την ψυχή του στην όλη προσπάθεια».

Ο κ. Στάθης έκλεισε τον χαιρετισμό του  λέγοντας πως «είμαστε εδώ για να μη λησμονούμε, για να τιμούμε τους αγωνιστές προγόνους μας και να θυμίζουμε στις νέες γενιές ότι αυτοί έδωσαν πολλές μάχες και τη ζωή τους ακόμη, για την ελευθερία μας».

Ο Υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Παπαγεωργίου και πρώην Δήμαρχος Ιθώμης εμφανώς συγκινημένος επισήμανε: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα που παρευρίσκομαι εδώ μαζί σας σε αυτήν τη σεμνή τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου για την απελευθέρωση  του Φαναρίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής από τους Τούρκους και την παράδοσή του στο Σπυρίδωνα Καραϊσκάκη. Η δημιουργία και η τοποθέτηση αυτού του μνημείου θα  αποτελεί το παντοτινό μάρτυρα που  θα μας θυμίζει τη Θυσία και τους αγώνες τους για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Το μνημείο αυτό αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες για την προσφορά τους στη πατρίδα και τον τόπο μας. Θα είναι  μια  ιστορική φωνή που πάντα θα μας δείχνει το δρόμο, θα μας υπενθυμίζει το χρέος μας και θα μας διδάσκει ότι ο λαός που σέβεται την ιστορία του αξίζει να παραμείνει ζωντανός και ελεύθερος. Αγαπητέ κύριε  Δήμαρχε τα θερμά μου συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας που ξεκίνησε το 2009 με την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου και  την τοποθέτηση  αυτού του υπέροχου μνημείου από εσάς».

Ο βουλευτής κ. Γ. Κωτσός τόνισε πως: « Η Ελλάδα ως χώρα είναι μικρή, διαθέτει όμως πύρωμα καρδιάς κατά τον εθνικό μας ποιητή Κωστή Παλαμά, ενώ θυσίασε και πολύ αίμα για την ελευθερία της. Ιδιαίτερα τούτος ο τόπος με τον Γ. Καραϊσκάκη, τον γιό του Σπ. Καραϊσκάκη που υπέγραψε τη συνθήκη απελευθέρωσης, τον Ισχόμαχο, τον Σάλτα και πιο πρόσφατα τον Βαλταδώρο που έδωσαν σκληρούς αγώνες για να απολαμβάνουμε εμείς την ελευθερία».

Ο βουλευτής θύμισε την υποδοχή των οστών της οικογένειας Καραϊσκάκη στην τοποθεσία του μνημείου και την διοργάνωση αντίστοιχης εκδήλωσης η οποία «ανέδειξε την ιστορικότητα της περιοχής και έστειλε παντού το μήνυμα ότι δεν πρέπει να λησμονούμε, αλλά να παίρνουμε παραδείγματα και δυνάμεις από όλους όσους μας έκαναν υπερήφανους γιατί είμαστε απόγονοί τους». Ο κ. Κωτσός ευχαρίστησε και αυτός με τη σειρά του όλους τους συντελεστές του μνημείου και τον Δήμαρχο Μουζακίου κ. Στάθη που το ολοκλήρωσε.

Η βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα υπογράμμισε πως «είναι μεγάλο το χρέος και μεγάλη η ευθύνη να είσαι απόγονος ηρώων και είμαστε πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό ως Έλληνες. Η ελευθερία και η δημοκρατία είναι ένας συνεχής και δύσκολος αγώνας που δίνεται καθημερινά και θα πρέπει όλοι και όλες να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας ηρώων».

Χαιρετισμό απεύθυνε ακόμη ως εκπρόσωπος της περιφέρειας Θεσσαλίας ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Καραγιάννης χαρακτηρίζοντας σημαντικό μνημείο για την τοπική ιστορία το γλυπτό που θα θυμίζει το μεγάλο γεγονός της απελευθέρωσης του τόπου μας στις επόμενες γενεές.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν η Πρόεδρος του ΔΣ Μουζακίου κ. Μαρία Καραμπέκου, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αποστολία Αγγελάκη, Γιώργος Φούντας, Γιάννης Πατσιαούρας, Γιώργος Παπακώστας, Ηλίας Τρυφέρης, ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Αριστοτέλης Σπάνιας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Ακρίβος, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι Κοινοτήτων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών κ. Ιωάννης Ντενησιώτης, ο πρόεδρος της ΕΑΧ κ. Βασίλης Τσαντήλας, εκπρόσωποι των αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, της ΣΜΥ Τρικάλων, του ΚΕΣΝ Ρούσσου, Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου, σωματείων συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Έγινε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου ( τον οποίο έψαλλαν οι παριστάμενοι) από τη Φιλαρμονική του Δήμου Μουζακίου.

Τον επίλογο της εκδήλωσης έκανε η συντονίστρια πρόεδρος της Τ.Κ. Πύργου Ιθώμης κ. Βάσω Αποστολίδη λέγοντας: «Σαν χθες ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ομίλησε εις την Πνύκα απευθυνόμενος εις τους μαθητάς λέγων ότι, εάν η ομόνοια του πρώτου έτους της Επαναστάσεως διαρκούσε θα είχαμε ελευθερώσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία και ίσως εφθάναμε εις την Κωνσταντινούπολιν, αλλά ένεκα του φοβερού και πολυδακρύτου σκήπτρου της Διχονοίας, που παρουσιάζεται εις όλους θελκτικόν κατά τον Εθνικόν μας Ποιητήν καθυστέρησε η απελευθέρωση της Θεσσαλίας μας κατά 60 έτη και 6 μήνες. Εις την ιδίαν ομιλίαν ο Γέρος προέτρεψε τους μαθητάς λέγοντας: εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπον όπου ημείς ελευθερώσαμεν.  Σήμερον συγκεντρωθήκαμε εδώ και στολίσαμε τον τόπο υπακούοντες στην προτροπή του Γέρου και στην εθνική μας κληρονομιά, όπως εκφράζεται από τα αρχαία μας χρόνια μέχρι σήμερον.  Η ιστορία, κυρίες και κύριοι, διδάσκεται όχι μόνον μέσα από τις σελίδες τον βιβλίων, αλλά και από την θέα των μνημείων, τα οποία κοσμούν τον τόπο, αιώνια σύμβολα της ελληνικής αρετής και ανδρείας».

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Βιβλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ενίσχυση της Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου
Επόμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού την Τρίτη 11/10