Ειδήσεις

Αγώνας για να μην γίνει μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Παγασητικό


Η Λαϊκή Συσπείρωση, από τις 14/4/22, με επερώτησή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, εξέφρασε την αντίθεσή της στην εγκατάσταση στην είσοδο του λιμανιού του Βόλου και σε όποιο άλλο σημείο, πλωτής εξέδρας-σταθμού αποθήκευσης – αεριοποίησης 180.000 τόνων υγροποιημένου αερίου (από τις ΗΠΑ), που θα μεταφορτώνεται από υγραεριοφόρα πλοία, από την εταιρεία MEDITERRANEAN GAS Α.Ε σε σύμπραξη με την ExxonMobil, καλώντας την περιφερειακή αρχή, να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

Απαντώντας τότε στην επερώτησή μας, αρχικά η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, κ. Κολυνδρίνη και στη συνέχεια ο περιφερειάρχης, κ. Αγοραστός, απέφυγαν να τοποθετηθούν ευθέως κατά της επικίνδυνης αυτής επένδυσης, λέγοντας ότι η επερώτηση βασίστηκε σε ένα υποθετικό σενάριο και ότι η εν λόγω επένδυση δεν θα γίνει, γιατί στο ΜΑΣΤΕΡ ΠΛΑΝ του λιμανιού του Βόλου, δεν προβλέπονταν. Επομένως θεώρησαν ότι η περιφερειακή αρχή δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί ενός υποθετικού σεναρίου.

Στην προχθεσινή (28/9/22) συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας, απαντώντας σε νέα επερώτηση, συναδέλφου άλλης παράταξης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι στην εγκατάσταση μιας μονάδας υγροποιημένου αερίου, μέσα ή έξω από το λιμάνι του Βόλου, προσπαθώντας να καθησυχάσουν τις ανησυχίες και αντιδράσεις κατοίκων και μαζικών φορέων του Βόλου.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, δεν εφησυχάζει καθόλου και το ίδιο καλεί να κάνουν και οι κάτοικοι του Βόλου και της Μαγνησίας, από τις τοποθετήσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, που λένε όχι σε μια τέτοια επένδυση στην είσοδο του λιμανιού ή λίγο παραπέρα, χωρίς να ξεκαθαρίζουν αν εναντιώνονται και σε κάθε άλλο σημείο του Παγασητικού ή έξω απ’ αυτόν.

Ανησυχώντας μην τυχόν χάσουν το κελεπούρι οι καπιταλιστές, ο επικεφαλής της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ κ. Κουρέτας, πρότεινε ως εναλλακτική λύση την αξιοποίηση έξω από τον Παγασητικό, 2 ειδικά διασκευασμένων υγραεριοφόρων καραβιών ελλήνων εφοπλιστών που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου που θα εισάγεται από τις ΗΠΑ!

Επιπλέον παραμένουμε ανήσυχοι, έχοντας υπόψη και τα εξής:

Η επένδυση αυτή έχει «αγκαλιασθεί» ένθερμα από την Δημοτική Αρχή Βόλου, του κ. Μπέου, που στηρίζεται κατά βάση από τη Ν.Δ, με την διοργάνωση της παρουσίασης της στο δημαρχείο Βόλου τον Οκτώβρη του 2021.

Και το βασικότερο είναι ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει αποκλείσει την εν λόγω επένδυση, που μπορεί να γίνει εντός ή εκτός του Παγασητικού, αλλά την θεωρεί κρίκο μιας ευρύτερης αλυσίδας, του λεγόμενου Κάθετου Ενεργειακού Διαδρόμου, με στόχο τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού καυσίμου, προσφέροντας «εναλλακτικές» διαδρομές. Διαδρομές, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, γιατί εξυπηρετούν τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων, απέναντι σ’ αυτά της Ρωσίας και της Κίνας, διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας σε όλη τη Ν/Α Ευρώπη. Μάλιστα η ΡΑΕ, από τις αρχές του χρόνου είχε αδειοδοτήσει την εταιρεία «MEDITERRANEAN GAS Α.Ε.», για την συγκεκριμένη επένδυση.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ε.Ε. με την εφαρμογή της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να   μετατρέπει τη χώρα μας σε κόμβο μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Aερίου (LNG) ενισχύοντας την εμπλοκή της στους επικίνδυνους ενεργειακούς και ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Ανταγωνισμοί που οδηγούν και σε πολέμους σαν κι αυτόν στην Ουκρανία,. Σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι η Μαγνησία και η Λάρισα, όπως και όλη η χώρα, έχουν μετατραπεί σε μια τεράστια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, κάνουν την περιοχή  στόχο επιθέσεων που αποτελούν στόχο επιθέσεων στο πλαίσιο της σύγκρουσης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Βεβαίως αυτοί οι αντιλαϊκοί και επικίνδυνοι σχεδιασμοί, που έχουν την σφραγίδα των κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφορούν τα συμφέροντα του λαού του Βόλου και γενικότερα της χώρας μας, όπως μας έχει αποδείξει η πολιτική της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και της γενναίας κρατικής στήριξης των επιχειρηματικών επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Αφορούν αποκλειστικά τα συμφέροντα μεγάλων ξένων και ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, όπως και μιας χούφτας Ελλήνων εφοπλιστών που κατέχουν μεγάλο αριθμό πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου.

Ο λαός μας θα συνεχίσει να πληρώνει πανάκριβα την ενέργεια (φυσικό αέριο, ρεύμα και καύσιμα), να βυθίζεται σε μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, με μισθούς και συντάξεις πείνας, με τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα, που δεν καλύπτουν συνήθως ούτε το υπέρογκο κόστος παραγωγής.

Και επιπλέον από την εγκατάσταση μιας τέτοιας πλωτής εξέδρας σταθμού αποθήκευσης 180.000 τόνων υγροποιημένου αερίου, θα δημιουργηθούν σοβαρά θέματα ασφάλειας του πληθυσμού, αλλά και προβλήματα μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους συνταξιούχους, τη νεολαία και τους μαζικούς φορείς του Βόλου και της Μαγνησίας, να μην εφησυχάζουν από τις τοποθετήσεις της περιφερειακής αρχής και όσων συστρατεύονται μαζί της, ότι δεν θα γίνει η επικίνδυνη επένδυση των ενεργειακών καπιταλιστικών ομίλων.

Αυτή η επικίνδυνη από κάθε άποψη για το λαό επένδυση, μπορεί να αποτραπεί μόνο με τον οργανωμένο και αποφασιστικό αγώνα του λαού και μαζικών φορέων που δεν τα διπλώνουν, με μπροστάρηδες τους Κομμουνιστές.

Να αγωνισθούν για μέτρα ουσιαστικής στήριξης του λαϊκού εισοδήματος, με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των χρεώσεων για ΑΠΕ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, κατάργηση φόρων στα καύσιμα και σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Για κατώτερο μισθό 825 € με υπογραφή ΕΓΣΣΕ, για αυξήσεις μισθών και συντάξεων, για επίδομα 80% του κατώτερου μισθού σε όλους τους ανέργους, για κατώτερες εγγυημένες τιμές αγροτοπαραγωγού.

Ενάντια στην πολιτική απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», που υπηρετούν τις ανάγκες των μονοπωλίων και όχι του λαού.

Για να πάψουν να είναι εμπόρευμα, η ενέργεια, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, η ίδια η εργατική δύναμη και να μετατραπούν σε κοινωνική ιδιοκτησία, με την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, για να εξασφαλισθεί φθηνή και επαρκής ενέργεια για κάθε λαϊκό σπίτι, για την ανάπτυξη της οικονομίας προς όφελος του λαού, με την αξιοποίηση όλων των εγχώριων ενεργειακών πηγών (λιγνίτη, υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ, γεωθερμία, υδρογονάνθρακες).

Προηγούμενο άρθρο Η ακολουθία του Αγιασμού στη Σύναξη των Κατηχητών επί τη ενάρξει της νέας κατηχητικής χρονιάς
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα - Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη