Ειδήσεις

Επιστολή του ΤΕΕ – ΚΔΘ και προτάσεις προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας αναφορικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης


Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, αναφορικά με τα μέτρα της κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν στη Θεσσαλονίκη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, απέστειλε εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής, σήμερα επιστολή στον Υπουργό γνωστοποιώντας του τα προβλήματα που δημιουργούνται, καθώς και τις προτάσεις του ΤΕΕ-ΚΔΘ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενόψει της επερχόμενης χειμερινής περιόδου.

Μια σημαντική προβληματική των εξαγγελιών της κυβέρνησης, έγκειται στην «στροφή» από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο, ειδικά από τη στιγμή που, όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, στη Θεσσαλία μόνο, έχουν επενδυθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων για εγκαταστάσεις φυσικού αερίου αλλά και του γεγονότος πως αυτό πολλές φορές είναι τεχνικά και πολεοδομικά αδύνατο. Απαριθμώντας τα προβλήματα που δημιουργούνται, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ – ΚΔΘ, σημείωσε ότι:

  1. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια χρόνου ούτε και οι απαραίτητοι πόροι για να συντελεστεί η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών στον χρόνο που απαιτείται ώστε να ανακουφιστούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί όσο το δυνατόν πιο σύντομα και όσο το δυνατόν περισσότερο.
  2. Το ΥΔΕ Μεσοχώρας παραμένει ανενεργό, ενώ η ολοκλήρωσή του θα προσέδιδε 353GWh πράσινης ενέργειας ετησίως στο Εθνικό μας Σύστημα.
  3. Έχει διαπιστωθεί η αδυναμία υποδοχής νέων ΑΠΕ στο δίκτυο λόγω χωρητικότητας του δικτύου σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
  4. Παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην αδειοδότηση και ηλέκτριση των έργων ΑΠΕ.

 

Στην επιστολή του, ο κ. Παπαγεωργίου, σημείωσε ότι αποτελεί πάγια πεποίθηση του ΤΕΕ – ΚΔΘ ότι οι ενέργειες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, θα πρέπει να εστιάσουν (α) στην ενίσχυση της εξοικονόμησης ενέργειας και (β) στην όσο το δυνατό πιο γρήγορη και ευρεία ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας. Σε αυτό το σημείο, υπενθύμισε στον Υπουργό, ότι σε ότι αφορά τη στρατηγική εξοικονόμησης, σύμφωνα με τον στόχο που θέτει το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, 600.000 κτίρια θα πρέπει να αναβαθμιστούν ενεργειακά έως το 2030. Κάτι που σημαίνει χρηματοδότηση ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ ανά έτος και που είναι δύσκολο να επιτευχθεί λόγω της κρίσης. Επιπλέον, αναφορικά με την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, ο κ. Παπαγεωργίου επισήμανε τον κορεσμό των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ και την αδυναμία τους να ενσωματώσουν την παραγωγή ενέργειας ακόμη και από μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα, των 3 – 10 KW, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση, ειδικά εν μέσω της κρίσης.

Εν συνεχεία, επικαλούμενος τον ρόλο του Τεχνικού Επιμελητηρίου ως συμβούλου της Πολιτείας σε τεχνικά θέματα, ο Πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, γνωστοποίησε στον Υπουργό προτάσεις με τις οποίες δύναται να επιλυθούν τα προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, η δέσμη προτάσεων έχει ως εξής:

  1. Ενεργοποίηση της αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών για την αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων στην πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας με σκοπό την ταχύτερη επίτευξη του Εθνικού στόχου για το 2030.
  2. Αναστολή υποχρέωσης μελέτης και προεγκατάστασης φυσικού αερίου σε νεόδμητα κτίρια για όσο διαρκεί η κρίση.
  3. Νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική μελέτη και προεγκατάσταση ΑΠΕ σε νεόδμητα κτίρια.
  4. Αναβάθμιση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ μέσω ΣΔΙΤ για την αύξηση της χωρητικότητάς του δικτύου σε ΑΠΕ.
  5. Άμεσες πρωτοβουλίες για την ταχύτερη αδειοδότηση και ηλέκτριση έργων ΑΠΕ.
  6. Άμεσες πρωτοβουλίες για την λειτουργία του ΥΗΕ της Μεσοχώρας.

Κλείνοντας την επιστολή, ο κ. Νίκος Παπαγεωργίου κάλεσε τον Υπουργό να υιοθετήσει τις ανωτέρω προτάσεις με γνώμονα την αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.

 

###

 

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ
Επόμενο άρθρο Συλλυπητήρια επιστολή του Συλλόγου διδασκόντων του 4ου Δ.Σ. Σοφάδων για το θάνατο του Αθανάσιου Γκιουλέκα