Επίσκεψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας, στη Λάρισα και συνάντηση με τον προϊστάμενο του τοπικού υποκαταστήματος του Οργανισμού κ. Σπύρο Σπυρόπουλο, για θέματα αποζημιώσεων και ενισχύσεων, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί, κλιμάκιο του 23μελούς Δ.Σ. της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, αποτελούμενο από τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Χρήστο Αθανασιάδη, τον Γραμματέα κ. Νίκο Παπαδόπουλο, τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Αθανάσιο Ντούγκο και Γιάννη Ζαχαράκη καθώς και το μέλος της Ελεγκτικής επιτροπής της Κίνησης κ. Βαγγέλη Δημητρακόπουλο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τα στελέχη της ΠΑΚ Θεσσαλίας ζήτησαν από τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ να ενημερωθούν για την εξέλιξη και την πορεία των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζημιές από τις καιρικές συνθήκες, όπως η βιομηχανική τομάτα, τα αμπέλια, ενώ έθεσαν και θέμα των ενστάσεων που εκκρεμούν για το έτος 2021.
Παράλληλα τα στελέχη της ΠΑΚ Θεσσαλίας επισήμαναν στον κ. Σπυρόπουλο και το νέο πρόβλημα που υφίσταται με τη φετινή συγκομιδή στο βαμβάκι, όπου παρατηρείται το φαινόμενο του μειωμένου ειδικού βάρους, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας.
Από την πλευρά του, προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Λάρισας ενημέρωσε διεξοδικά τα μέλη του κλιμακίου της ΠΑΚ Θεσσαλίας για όλα τα παραπάνω θέματα, επισημαίνοντας αρχικά για τις ενστάσεις ότι οι περισσότερες είναι στο νομό Λάρισας καθώς και ότι ήδη 2-3 κλιμάκια του ΕΛΓΑ βρίσκονται επί ποδός και η διαδικασία προχωράει σταδιακά. Εφόσον ο ΕΛΓΑ τελειώσει με τις εκτιμήσεις των τελευταίων ζημιών που προκλήθηκαν στην περιοχή, τότε θα ενισχυθούν περαιτέρω με προσωπικό τα κλιμάκια για τις ενστάσεις, ώστε να περατωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται η σχετική διαδικασία.
Αναφορικά με τις εκτιμήσεις στη βιομηχανική τομάτα, ο κ. Σπυρόπουλος επεσήμανε ότι έγιναν οι σχετικές δηλώσεις των παραγωγών και ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων.
Τέλος σχετικά με τα προβλήματα στα σταφύλια, μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ ανέφερε ότι το τοπικό υποκατάστημα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους αρμόδιους αγροτικούς φορείς της περιοχής, ώστε να εξαχθούν τα απαραίτητα στοιχεία, με σκοπό την προώθησή τους στο ΥΠΑΑΤ.
Προτάσεις της ΠΑΚ Θεσσαλίας
Περάν των παραπάνω, τα μέλη του κλιμακίου της ΠΑΚ Θεσσαλίας κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την ενδυνάμωση του ΕΛΓΑ και την καλύτερη παροχή των υπηρεσιών του προς τους αγρότες, οι οποίες έχουν ως εξής:
- Να θεσπιστεί, κατά τα πρότυπα της Κύπρου, δια νόμου, η ετήσια επιχορήγηση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, όχι μόνο για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Οργανισμού, αλλά και για κάλυψη αποζημιώσεων, ενώ το ύψος της επιχορήγησης να μπορεί να αντιστοιχεί στο ποσό που αντιστοιχεί έως και πάνω από το 100% των ετήσιων εσόδων του ΕΛΓΑ που προέρχονται από την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά των παραγωγών. Με απλά λόγια, όσα χρήματα πληρώνουν οι αγρότες και πηγαίνουν στα ταμεία του ΕΛΓΑ, μέσω της ασφαλιστικής εισφοράς, άλλα τόσα (και παραπάνω σε εξαιρετικές περιπτώσεις), να χρηματοδοτεί ο κρατικός προϋπολογισμός τον ΕΛΓΑ, και όχι μόνο το 20%, όπως αναφέρει ο σημερινός νόμος.
- Να αυξηθούν τα κονδύλια μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και κυρίως μέσω της νέας ΚΑΠ ώστε ενισχυθούν περαιτέρω τα αντιχαλαζικά αλλά και τα εναέρια μέτρα προστασίας των καλλιεργειών καθώς και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των παραγωγών
- Να θεσπιστούν για όλους τους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους), πάγιες προκαταβολές αποζημιώσεων και όχι μόνο επιλεκτικά.
- Να γίνει άμεση πρόσληψη, όχι μόνο συμβασιούχων γεωτεχνικών αλλά μονίμων, σε τέτοιο αριθμό, που θα επιλύσει το μόνιμο πρόβλημα των καθυστερημένων εκτιμήσεων και αποζημιώσεων
- Να γίνει η ψηφιοποίηση της όλης διαδικασίας των αποζημιώσεων, από τις εκτιμήσεις μέχρι και την πληρωμή των ασφαλισμένων παραγωγών
- Να δίνεται αποζημίωση στο 100% της καταστροφής, με κατάργηση των «κοφτών» του Κανονισμού, οι οποίοι «κόφτες» συντελούν στο να αποζημιώνονται οι παραγωγοί από 61,8 % μέχρι 74,1%
- Να δοθεί λύση στο πρόβλημα των καθυστερημένων αποζημιώσεων που οφείλονται σε καθυστερήσεις του ΟΣΔΕ.
- Τέλος, χρειάζεται η θέσπιση ενός νέου και σύγχρονου Κανονισμού, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον σημερινό, απαρχαιωμένο και αναχρονιστικό, ώστε να αποζημιώνονται οι παραγωγοί για όλα τα ζημιογόνα αίτια από τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους και κυρίως να λαμβάνεται υπόψη η κλιματική κρίση, την οποία ήδη βιώνουν όλοι οι παραγωγοί.