Ειδήσεις

Δήμος Μουζακίου: Ιδρύεται Φιλοσοφικό Σχολείο με το Φαναριώτη Συγγραφέα Δ. Ντούσα


Η ίδρυση «Φιλοσοφικού Σχολείου» στο Μουζάκι, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που είχε στο Δημαρχείο Μουζακίου, ο Δήμαρχος κ. Θεοφάνης Στάθης με το γνωστό Φαναριώτη εκπαιδευτικό, συγγραφέα βιβλίων φιλοσοφίας και όχι μόνο, κ. Δημήτρη Ντούσα, παρουσία της Προέδρου, της Γραμματέως και του μέλους του Πολιτιστικού – Αρχαιολογικού Συλλόγου «Οι Γόμφοι», κ.κ. Βάσως Φύλλου, Περσεφόνης Πολυμέρου, Λιάνας Βλάχου.

Ειδικότερα, στη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε αναλυτικά και έγινε από όλους αποδεκτή η σχετική πρόταση του κ. Ντούσα η οποία έχει ως εξής:

  1. Το ιδιότυπο αυτό σχολείο θα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μουζακίου και θα λειτουργεί σε συνεργασία με το «Ανοιχτό Φιλοσοφικό Σχολείο Φαναρίου» και μαζικούς φορείς της πόλης, των περίχωρων του Δήμου Μουζακίου (Δημοτικές Παρατάξεις, Τοπικά Συμβούλια, Συλλόγους Διδασκόντων των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, Συλλόγους Γονέων, Πολιτιστικούς Συλλόγους, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη κ.α.), τα Εργατικά Συνδικάτα, μα και ειδικούς φορείς όπως οι Σύμβουλοι και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης.
  2. Το συντονισμό και την ενημέρωση των φορέων αναλαμβάνει, η Γραμματεία του Δήμου Μουζακίου και ο Πολιτιστικός – Αρχαιολογικός Σύλλογος «Οι Γόμφοι».
  3. Πρόεδρος του «Φιλοσοφικού Σχολείου» και δάσκαλος θα είναι ο κ. Δημήτρης Ντούσας, ως διδάσκων φιλοσοφία 27 συναπτά έτη αποκτώντας έτσι μεγάλη τεχνογνωσία κι εμπειρία. Ο κ. Ντούσας έχει παραδώσει δωρεάν πάνω από 1000 μαθήματα φιλοσοφίας, μεταφυσικής, αισθητικής, λογικής, ηθικής, βιολογίας, κοινωνικής ανθρωπολογίας, γλωσσολογίας, γνωσιολογίας, κοσμολογίας, πολιτικής οικονομίας και οικονομικής θεωρίας, τσιγγανολογίας, ιστορίας και πολιτικών επιστημών. Είναι επίσης συγγραφέας έργων κοινωνικής επιστήμης, αισθητικής και φιλοσοφίας, συνιδρυτής, υπεύθυνος και δάσκαλος φιλοσοφίας του «Φιλοσοφικού Εργαστηρίου» για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς του Δήμου Καλλιθέας, από το 2016.
  4. Τα μαθήματα θα γίνονται δωρεάν, με ελεύθερη είσοδο, που όμως θα διέπονται από έναν κανονισμό λειτουργίας.
  5. Τα μαθήματα και οι φιλοσοφικές διαλέξεις – συζητήσεις, μπορούν να αναφέρονται στη ζωή και το έργο φιλοσόφων της Ελλάδας και του κόσμου, αλλά και σε μια σειρά έννοιες της φιλοσοφίας και των επιστημών, και θα προσαρμόζονται στην ηλικία των μαθητών αλλά και στο επίπεδο των γνώσεών τους.
  6. Ως διδακτικά εγχειρίδια, θα μπορούσε να είναι τα βιβλία του κ. Ντούσα («Απλά μαθήματα φιλοσοφίας για παιδιά», «Φιλοσοφία και κοινωνιολογία της γλώσσας», «Γνωσιοθεωρία και φιλοσοφία του νου», «Μεταφυσική» μα και άλλα συγγράμματα.
  7. Δάσκαλος φιλοσοφίας μπορεί να είναι κάθε αξιόλογο άτομο με φιλοσοφικές – επιστημονικές γνώσεις και με ικανότητα διδασκαλίας, τόσο από τον Δήμο Μουζακίου όσο και από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
  8. Μαθητές του «Φιλοσοφικού Σχολείου Μουζακίου» μπορεί να είναι: α) Ενήλικες του Δήμου, του Νομού Καρδίτσας, αλλά και γειτονικών Νομών. β) Γονείς και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. γ) Μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.
  9. Τα μαθήματα μπορεί να γίνονται: α) σε ώρες σχολείου, β) απόγευμα και γ) Σάββατο πρωί.
  10. Οι αρχές που θα διέπουν τη λειτουργία του «Φιλοσοφικού Σχολείου», θα είναι: α) Η Ρηγαδική: «Συλλογάται καλά όποιος ελεύθερα συλλογάται». β) Η Βολταιρική: «Μπορεί να διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υποστηρίξω το δικαίωμα σου να το λες». γ) Η Χεγκελιανή: «Η διαλεκτική δεν υπαγορεύει την εξόντωση των αντιθέτων, αλλά τη διαλεκτική σύνθεσή τους».
  11. Θα γίνει προσπάθεια για διαδικτυακή κάλυψη των μαθημάτων, ώστε να μπορούν να τα παρακολουθούν και εξ’ αποστάσεως ενδιαφερόμενοι.

 

Δήλωση του δημάρχου Μουζακίου Θ. Στάθη

Μετά το πέρας της παραπάνω σύσκεψης, ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Θ. Στάθης δήλωσε: «Η Δημοτική αρχή προχωρά στην ίδρυση «Φιλοσοφικού Σχολείου» στο Μουζάκι με επικεφαλής το γνωστό συγγραφέα – εκπαιδευτικό κ. Δημήτρη Ντούσα, ο οποίος προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να αναλάβει το συντονισμό του όλου εγχειρήματος. Αποδεχτήκαμε την πρότασή του διότι είδαμε σε αυτή, την υλοποίηση ενός καινοτόμου εγχειρήματος που εφαρμόστηκε πιλοτικά από τον ίδιο στη γενέτειρά του στο Φανάρι με επιτυχία. Εδώ, θέλω να τονίσω ότι βασική επιδίωξη της δημοτικής διοίκησής μας είναι με ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών, να ενεργοποιήσουμε τους πολύ αξιόλογους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων στην περιοχή μας, τους νέους, τους γονείς, τους φορείς, όλους τους δημότες, διότι πεποίθησή μας είναι ότι η κοινωνία έχει ανάγκη από τέτοιου είδους εξαιρετικές, ουσιαστικές δράσεις. Πιστεύουμε πως η γνώση αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα «όπλα» για να ανταπεξέρχεται ο άνθρωπος στις μεγάλες απαιτήσεις και δυσκολίες της σύγχρονης ζωής. Επομένως, είμαστε διατεθειμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται προκειμένου αυτή να παρέχεται στους συμπολίτες μας αφειδώς, με κάθε δυνατό τρόπο. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον αγαπητό δάσκαλο για τη γενναία προσφορά του και πιστεύουμε ακράδαντα ότι το «Φιλοσοφικό Σχολείο Μουζακίου», με την άριστη καθοδήγησή του, την ισχυρή στήριξη του Δήμου μας, την αμέριστη συμπαράσταση του  Πολιτιστικού – Αρχαιολογικού Συλλόγου «Οι Γόμφοι» και άλλων τοπικών φορέων, μπορεί σε σύντομο χρόνο να μετατραπεί σε πολύτιμο πυρήνα γνώσης και μόρφωσης, με μεγάλη απήχηση στον κόσμο και ειδικά στη νεολαία του τόπου».

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση, ο κ. Ντούσας πρόσφερε στο Δήμαρχο το βιβλίο του με τίτλο: «Απλά μαθήματα φιλοσοφίας για παιδιά», ένα διδακτικό εγχειρίδιο φιλοσοφικών ερωτημάτων, προβληματισμών, κειμένων και ασκήσεων για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη της ΟΝΝΕΔ στον νομό Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Η Καρδίτσα γιορτάζει τους οχτώ Τοπικούς Αγίους της