Η Λαική Συσπείρωση, δεν είναι αντίθετη στην επιμόρφωση-κατάρτιση συμβουλευτικής και διάχυσης σε στοχευόμενες ομάδες με τίτλο «Καταπολέμηση του trafficking (εμπορία ανθρώπων)».
Ωστόσο οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος της εμπορίας ανθρώπων, που είναι χυδαία μορφή της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, δεν αποδίδονται μόνο από τους αριθμούς που δείχνουν ότι είναι το 3ο μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα, μετά την διακίνηση ναρκωτικών και το λαθρεμπόριο όπλων, απαιτούν γενναία κρατική χρηματοδότηση σε υποδομές και υπηρεσίες, για την πρόληψη, την καταπολέμηση, αλλά και την ουσιαστική στήριξη των θυμάτων trafficking.
Η κατά κανόνα λειψή χρηματοδότηση, κατευθύνεται σε ένα πολυδαίδαλο και αποσπασματικό δίκτυο ΜΚΟ, που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον εντοπισμό, στη στήριξη των θυμάτων, ακόμα μέχρι και στην εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας, Εκπαίδευσης, του Δικαστικού Σώματος, των Σωμάτων Ασφαλείας. Ετσι, υποκαθίσταται η κρατική ευθύνη, αφήνοντας υποστελεχωμένες τις λιγοστές κρατικές υπηρεσίες για την ολόπλευρη στήριξη των θυμάτων.
Πώς θα στηριχθεί μια γυναίκα – θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, όταν υπάρχουν μόλις 21 ξενώνες σε όλη την Ελλάδα για το σύνολο των κακοποιημένων γυναικών και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης των υπηρεσιών για την προστασία των θυμάτων βίας τελειώνει το 2023;
Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες κρατικές ελλείψεις στις δομές παιδικής προστασίας, όσο και στις κοινωνικές υπηρεσίες, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των απροστάτευτων παιδιών.
Ολα αυτά εκφράζονται με τραγικό τρόπο στις περιπτώσεις των γυναικών και των παιδιών προσφύγων, ιδιαίτερα στα πάνω από 5.000 ασυνόδευτα που ζουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και είναι πιο ευάλωτοι στα κυκλώματα trafficking.
Η επιμόρφωση – κατάρτιση – συμβουλευτική και διάχυση σε στοχευόμενες ομάδες για την καταπολέμηση του trafficking, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τις επιλογές των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, οι οποίες εμπλέκουν το λαό μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε.
Το trafficking εκδηλώνεται στο έδαφος του οικονομικού, κοινωνικού καταναγκασμού. Κατά την άποψή μας, το βασικό είναι να εξασφαλιστούν εκείνοι οι οικονομικοί, κοινωνικοί παράγοντες ώστε τα θύματα του trafficking να έχουν τη δυνατότητα να αντισταθούν στην βία κάθε μορφής.
Δηλαδή, να εξασφαλιστεί το καθολικό κοινωνικό δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, στην Παιδεία, κ.ά.
Ως προς το θέμα της πρόληψης, της βοήθειας και υποστήριξης των θυμάτων trafficking, πρέπει να δημιουργηθούν επαρκείς κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές, όπως ξενώνες, συμβουλευτικά κέντρα, στελεχωμένες με ειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ. Να οργανωθούν ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία-σχολές από επιστημονικούς, κρατικούς φορείς. Όλα αυτά απαιτούν γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Βεβαίως η εμπορία ανθρώπων δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την αναγκαία ενημέρωση και καταδίκη των περιστατικών, αλλά η ριζική αντιμετώπισή της απαιτεί το ξερίζωμα του καθεστώτος της ταξικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης που εμποδίζει να ζήσουν όλοι οι άνθρωποι όπως αξίζει στον 21ο αιώνα.
Η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσου Τσιαπλέ, στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας