Τοποθέτηση Μαρίας Θεοχάρη για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση


  Για την ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών ιατρικών πράξεων μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, στο πλαίσιο συζήτησης του εν λόγω νομοσχεδίου.

«Είναι γνωστό ότι το σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας νοσεί εδώ και χρόνια. Είναι επίσης γνωστό ότι μια ήδη βεβαρημένη κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία με τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Η σημερινή Κυβέρνηση παρέλαβε ένα Ε.Σ.Υ. με ελλείψεις προσωπικού, ατασθαλίες στις προμήθειες και ανύπαρκτους μηχανισμούς ελέγχου. Ακόμη χειρότερα, παρέλαβε ασφαλιστικά Ταμεία χρεοκοπημένα, με τα σκάνδαλα των ομολόγων να έχουν οδηγήσει σε μια τραγική κατάσταση όπου ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς περίθαλψη.

Εδώ κι έναν χρόνο η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. άρχισε μια τεράστια προσπάθεια αναδιοργάνωσης των κρατικών Υπηρεσιών, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα που θα διέπεται από αξιοκρατία και διαφάνεια. Η αρχή έγινε με την υπαγωγή όλων των προσλήψεων στο Δημόσιο με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ, με υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο, το λεγόμενο πρόγραμμα «Διαύγεια», και βέβαια με τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων που χρησιμοποιούνται για τις διοικητικές πράξεις, έτσι ώστε όλα να αναρτώνται και επομένως όλα να ελέγχονται on line.

Και βέβαια σε ό,τι αφορά στο σύστημα δημόσιας υγείας και κοινωνικής ασφάλισης η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο σ’ αυτή την προσπάθεια εξορθολογισμού του συστήματος, που ξεκίνησε με την ανατιμολόγηση των φαρμάκων και την εισαγωγή της λίστας.

Η εξοικονόμηση πόρων από την ηλεκτρονική καταχώριση συνταγών και παραπεμπτικών θα είναι τεράστια. Η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών  Ταμείων, που για το 2009 ανήλθε σε 5 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία, με την εφαρμογή του νέου συστήματος θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Δεν είναι δυνατόν σε μία χώρα έντεκα εκατομμυρίων πολιτών να εκτελούνται 100 εκατομμύρια συνταγές το χρόνο, ενώ η κατάσταση σε άλλες δυτικές χώρες να είναι τελείως διαφορετική.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στόχος μας είναι να θεσπίσουμε ένα σύστημα που, παρ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο στη χρηματοδότησή του, θα είναι ευέλικτο και αποτελεσματικό. Να εξαλειφθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που οδηγούν τους ασφαλισμένους σε τεράστια ταλαιπωρία και τους κρατικούς λειτουργούς σε σπατάλη πόρων και τεράστιο φόρτο εργασίας, αλλά και σε λάθη με ανυπολόγιστο κόστος για την υγεία των πολιτών και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ως τώρα το σύστημα έχει δείξει τις πολλές αδυναμίες του, που είναι:

  • – πολύωρη αναμονή σε ουρές, πολλές φορές για την εκτέλεση της ίδιας συνταγής κάθε μήνα, όταν πρόκειται για χρόνιο νόσημα,
  • – διακίνηση του βιβλιαρίου υγείας από γιατρούς σε φαρμακοποιούς και σε υπαλλήλους των Ταμείων, πράγμα που σημαίνει εκτός από το χαμένο χρόνο και την ταλαιπωρία και τη διάθεση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σε τρίτους.
  • – Σε κάθε γιατρό αντιστοιχεί ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός ασθενών με εύλογη συνέπεια την απώλεια ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
  • – Άπειρες χειρόγραφες συνταγές αποθηκεύονται χωρίς να συμβάλλουν στη συλλογή πληροφοριών για την υγεία των πολιτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται μία πολύτιμη ευκαιρία, σε ό,τι αφορά εμπεριστατωμένα δεδομένα, που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στον σχεδιασμό πολιτικής υγείας.

Ανεξάρτητα από τις επιταγές του Μνημονίου, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποτελεί δέσμευση της Κυβέρνησής μας και προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Επιπλέον, όπου έχει εφαρμοστεί το σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στις ΗΠΑ, έχει σημειώσει επιτυχία εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και την πιστότητα στις συναλλαγές και στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Έτσι, λοιπόν, από την 1η Ιανουαρίου 2011 οι συνταγές από τους γιατρούς των ασφαλιστικών Οργανισμών θα εκτελούνται από τους φαρμακοποιούς και θα εκκαθαρίζονται από τα ταμεία ηλεκτρονικά. Βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη της απαραίτητης ηλεκτρονικής υποδομής σε ιατρεία, φαρμακεία και ασφαλιστικούς Οργανισμούς. Ειδικά για τους τελευταίους τη διαδικασία εκκαθάρισης θα αναλάβει ο αρμόδιος φορέας του Υπουργείου Εργασίας ΗΔΙΚΑ, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  Κοινωνικής Ασφάλισης, που συντηρεί ήδη βάση δεδομένων όλων των ασφαλισμένων με βάση το ΑΜΚΑ τους.

Όσον αφορά τις τεχνικές και οργανωτικές διαδικασίες δεν προσδιορίζονται στο νομοσχέδιο, καθώς η διαρκής μεταβλητότητα των τεχνολογικών εξελίξεων δεν διευκολύνει τον καθορισμό συγκεκριμένων λεπτομερειών. Είναι προφανές, ότι θα συνεκτιμηθούν οι τεχνικές και οργανωτικές προϋποθέσεις και θα γίνουν οι ανάλογες προβλέψεις ανά φορέα.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελεί τομή στον τρόπο που εφαρμόζεται το σύστημα περίθαλψης στη χώρα μας. Αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της σοβαρότητας και υπευθυνότητας με την οποία προσεγγίζει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον τρόπο λειτουργίας του κράτους και ιδιαίτερα του κοινωνικού κράτους. Πρόκειται για μία προσπάθεια που θα έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για τον πολίτη, όσο και για το ίδιο το κράτος, εξοικονομώντας χρήματα, χρόνο, αλλά και γλιτώνοντας τους ασφαλισμένους από τεράστια ταλαιπωρία. Είναι λοιπόν καθήκον όλων μας να το υπερψηφίσουμε.»

Προηγούμενο άρθρο Η συνοικία Φαναρίου στηρίζει τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα επισκέψεων