Ειδήσεις

Ανοιχτή επιστολή για την μη καταβολή ενίσχυσης ήσσονος σημασίας για τα αυτόχθονα βοοειδή


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τα όσα ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σχετικά με τις αποφάσεις του για δικαιότερη χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα εγχώρια βοοειδή στη νέα ΚΑΠ (στην από 20-6-2022 με Α.Π. 89 επιστολή μας προς τον Υπ. ΑΑΤ υποβάλαμε θετικά σχόλια και προτάσεις), καθώς και για την καταβολή ενισχύσεων σε όλους τους κτηνοτρόφους λόγω αυξημένου κόστους παραγωγής, όμως την ίδια στιγμή παρατηρούμε μηδενική διάθεση από την πλευρά του για την επίλυση του, επίσης δίκαιου, αιτήματος των εκτροφέων αυτόχθονων βοοειδών για καταβολή ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (deminimis), που κατατέθηκε στο ΥΠΑΑΤ τον Φεβρουάριο του 2021.

Ως εκπρόσωποι της πολυπληθέστερης ομάδας εκτροφέων αυτόχθονων βοοειδών της χώρας (τα 110 μέλη μας αντιστοιχούν στο 65% των εκτροφέων Βραχυκερατικής στο σύνολο της χώρας), έχουμε στείλει δύοσχετικές με το θέμα επιστολέςστον Υπ. ΑΑΤ (Α.Π. 45/18-3-2022, Α.Π. 79/26-5-2022) και έχουμε συναντηθεί (α) με τον Υφυπουργό ΑΑΤ κ. Σ. Κεδίκογλου και την Γεν. Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κα Χ. Καλογήρου στις 14-6-2022, και (β) με τον Γεν. Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Κ. Μπαγινέτα στις 27-6-2022 (συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει με τον Υπουργό, αλλά χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση στη συνάντηση εμφανίστηκε μόνο ο κ. Γενικός), απάντηση όμως δεν έχουμε λάβει ακόμη, παρά τη δέσμευση του κ. Μπαγινέτα ότι την επομένη θα είχαμε πλήρη ενημέρωση!

Προφανώς και αντιλαμβανόμαστε ότι οι υποχρεώσεις του Υπ. ΑΑΤ και του επιτελείου του είναι πολλές, ειδικά πριν την έναρξη εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, όμως γενικά ο πρωτογενής τομέας, ειδικά η κτηνοτροφία και ειδικότερα η εκτροφή αυτόχθονων βοοειδών, βρίσκεται εδώ και καιρό κάτω από το όριο της επιβίωσης και μισό βήμα πριν τον ολοκληρωτικό αφανισμό της. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Τις σχεδόν μηδενικές πωλήσεις τα τελευταία δυο χρόνια λόγω του κορωνοϊού, δεδομένου ότι τα ζώα μας έχουν πολύ μικρές αποδόσεις, ενώ τα προϊόντα μας είναι ιδιαίτερα και απευθύνονται σε πολύ συγκεκριμένο και περιορισμένο κοινό, το οποίο συνήθως βρίσκεται μακριά από τον τόπο παραγωγής τους.
  • Το γεγονός ότι κορωνο-ενίσχυση ή de minimis έχουν ήδη λάβει πολλά προϊόντα, μερικά μάλιστα βάσει αιτημάτων που κατατέθηκαν μετά από το δικό μας.
  • Το κόστος παραγωγής (ζωοτροφές, ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα), το οποίο έχει υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, ειδικά για εμάς που συντηρούμε μονάδες σε ιδιαίτερα απομακρυσμένες περιοχές.
  • Τη σχεδόν μηδενική για τους εκτροφείς αυτόχθονων βοοειδών λήψη αποζημιώσεων από το συνολικό ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ βάσει της πρόσφατης διαδικασίας (2% επί του τζίρου του 2021) για την αντιμετώπιση των εξωφρενικών ανατιμήσεων στις ζωοτροφές, την ενέργεια και τα καύσιμα.
  • Τις απώλειες από σαρκοφάγα ζώα, οι οποίες πλέον ξεπερνούν το 10% του ζωικού κεφαλαίου σε ετήσια βάση και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑλόγω μη εξεύρεσης επαρκών ευρημάτων, καθώς οι θηρευτές δεν αφήνουν υπολείμματα.
  • Τις κατάφορες αδικίες όσον αφορά στην κατανομή των ενισχύσεων/επιδοτήσεων (τεράστιο εύρος τιμών της μοναδιαίας αξίας δικαιωμάτων, κατανομή βοσκοτόπων βάσει ΤεχνικήςΛύσης λόγω μη υλοποίησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, άστοχες συνδεδεμένες ενισχύσεις κ.ά.), οι οποίες αντί να μειωθούν αυξάνονται.
  • Τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων.
  • Το ασαφές και αντικρουόμενο θεσμικό πλαίσιο και τη μη εφαρμογή των νόμων από τις ίδιες τις υπηρεσίες του κράτους και πολλά άλλα.

Βεβαίως – όπως έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενη επιστολή μας προς τον Υπ. ΑΑΤ – θα σκεφτείτε, και σωστά, ότι όλα αυτά δεν προέκυψαν κατά τη διάρκεια της θητείαςτης δικής σας κυβέρνησης, ούτε είναι όλα θέματα που μπορεί να διευθετήσει το ΥΠΑΑΤ μόνο του.

Ωστόσο, κ. Πρωθυπουργέ, από ότι φαίνεται, το συγκεκριμένο μείζον ζήτημαάπτεται πλέον της δική σας και μόνον απόφασης:

  • Τον Φεβρουάριο του 2021, η Ένωσή μας, σε συνεργασία με άλλη κτηνοτροφική οργάνωση εκτροφέων αυτόχθονων βοοειδών (το θέμα αφορά συνολικά τέσσερεις φυλές), κατέθεσε αίτημα,συνοδευόμενο από την σχετική μελέτη, για έκτακτη οικονομική ενίσχυση λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα που έλαβε η Πολιτεία κατά της διασποράς του COVID-19.
  • Μετά από μήνες διεργασιών, συζητήσεων, εξηγήσεων και παροχής περαιτέρω τεκμηριώσεων, ο τέως Υπ. ΑΑΤ, κ. Σ. Λιβανός, έκρινε, αποφάσισε και προώθησε στο ΥΠΟΙΚ το αίτημα για την καταβολή ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (deminimis) για τα αυτόχθονα βοοειδή.
  • Με την αλλαγή ηγεσίας στο ΥΠΑΑΤ, το αίτημα επιστράφηκε από το ΥΠΟΙΚ στον νυν Υπ. ΑΑΤ κ. Γ. Γεωργαντά για εκ νέου υπογραφή, αλλά από αυτό το σημείο και μέχρι σήμερα, το μόνο που μπορούμε να συμπεράνουμε, βλέποντας ταυτόχρονα ότι πολλά άλλα προϊόντα τυγχάνουν σχετικών ενισχύσεων με υπογραφή του νυν Υπ. ΑΑΤ, είναι ότι το δικό μας αίτημα ακυρώνεται, για ποιον λόγο όμως και με ποιο σκεπτικό;
  • Έχει το ΥΠΑΑΤ στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα βουβάλια, οι αυτόχθονες χοίροι και τα αιγοπρόβατα επλήγησαν από τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και για αυτό ενισχύθηκαν, ενώ τα αυτόχθονα βοοειδή όχι;
  • Πώς εξηγείται μια δρομολογημένη απόφαση ενός τ. Υπουργού ΑΑΤ της ίδιας κυβέρνησης για ενίσχυση των αυτόχθονων βοοειδώνλόγω COVID-19, ανάμεσα σε πολλές άλλες παρόμοιες αποφάσεις για άλλα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που τυγχάνουν θετικής αντιμετώπισης, να ακυρώνεται από τον νυν Υπουργό ΑΑΤ;

Κύριε Πρωθυπουργέ, ίσως να θεωρείτε ότι οι περίπου 200 εκτροφές αυτόχθονων βοοειδών δεν είναι κάτι σημαντικό και ίσως τεχνοκρατικά αυτό να ισχύει. Όμως, η επιβίωση αυτών των ανθρώπων, κατά κανόνα σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, είναι πολύ σημαντική και με σημαντικό κοινωνικο-οικονομικό αντίκτυπο. Επίσης, η παραγωγή ζωικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας είναι καιρός να πάψει να αποτελεί ευχολόγιο και κλισέ των ιθυνόντων και να αποτελέσει πολιτική απόφαση και δράση κατά τα πρότυπα των κτηνοτροφικά ανεπτυγμένων χωρών.

Παρακαλούμε πολύ, μην γίνετε οι ενταφιαστές της ορεινής, εκτατικής εκτροφής των αυτόχθονων φυλών.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Απότμημα ιερού λειψάνου της Αγίας Ελένης στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού της Τ.Κ. Σταυρού Φαρσάλων
Επόμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού για την Πέμπτη 14/7