Η αξιοποίηση των καλλιεργούμενων και εγκαταλειμμένων αγροτολιβαδικών εκτάσεων, αλλά και των δημοτικών δασών, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Στην συνάντηση εργασίαςπήραν μέρος επιστήμονες με εξειδικευμένες γνώσεις της αγροτικής οικονομίας, όπως ο καθηγητής κ. Μιχάλης Βραχνάκης, η κ. Βίκυ Κλεφτογιάννη από το Πράσινο Ταμείο, ο γεωπόνος και οικονομολόγος κ. Γιώργος Κορομπίλιας, ο Βασίλης Φιλίππου διευθυντής της ΕΣΕΚ, ο γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Μπράντζος.
Ο κ. Νάνος ανέφερε ότι ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να μετατραπεί σε βαριά βιομηχανία της Ελλάδος και μαζί με τον Τουρισμό να αποτελέσουν δύο ισχυρά δίπολα Ανάπτυξης. Ειδικότερα αυτά τα δύο ταιριάζουν στο προφίλ της Καρδίτσας και της Λίμνης Πλαστήρα. Επίσης έθεσε σε προτεραιότητα την αξιοποίηση του δασικού πλούτου της ορεινής Καρδίτσας συνολικά, ο οποίος μέχρι σήμερα περιορίζεται στη χειρότερη μορφή την απόληψη καυσοξύλων. Πρότεινε την ανάδειξη νέων μορφών, όπως είναι η βιομάζα για παραγωγή εναλλακτικής ενέργειας, η μετατροπή των άγριων καστανόδεντρων σε ήμερους εμβολισμένους καστανεώνες, κ.α. Επίσης παρουσίασε την ιδέα της «Τράπεζας Γης» που σκοπεύει να δημιουργήσει ο Δήμος, προκειμένου να διευκολύνει την μεταβίβαση εκτάσεων, αμπελώνων και περιβολιών σε νέους καλλιεργητές.
Ο καθηγητής Δασολογίας κ. Μιχάλης Βραχνάκης, ανέφερε ότι υπό προϋποθέσεις είναι εφικτές αυτές οι μορφές αξιοποίησης και είπε ότι η Σχολή Δασολογίας θα συνεισφέρει στην υλοποίηση των προγραμμάτων. Τόνισε ότι παράλληλα με την δενδροκαλλιέργεια, θα έπρεπε να υπάρξουν και άλλες μορφές, όπως τα αρωματικά φυτά, η κτηνοτροφία, κ.α., στοιχεία που βελτιώσουν τόσο το περιβάλλον, όσο και την αντιμετώπιση της μονοκαλλιέργειας μέσα από την συμπληρωματικότητα.
Η κ. Κλεφτογιάννη στέλεχος του Πράσινου Ταμείου διαπίστωσε ότι πολλές από τις ιδέες αυτές μπορούν να υλοποιηθούν είτε μέσα από προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είτε άλλα περιβαλλοντικά προγράμματα που συνοδεύονται με παράλληλες ερευνητικές διαστάσεις όπως οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές.
Ο κ. Γ. Κορομπίλιας, επιστήμονας με βαθιά γνώση των συνθηκών της περιοχής, ανάφερε ότι όλα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν, αν και ο δήμος έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος του ενεργού πληθυσμού και οι ελάχιστοι που απέμειναν πλέον πρέπει να ενισχυθούν για να καλλιεργήσουν στα ορεινά, όπου οι απόδοση είναι περιορισμένη.
Ο κ. Βασίλης Φιλίππου ανέφερε ότι η ΕΣΕΚ είναι μία σημαντική επιχείρηση με συνεταιριστική βάση, η οποία μπορεί να απορροφήσει την βιομάζα, αλλά και να συνεργαστεί με δήμους και ιδιώτες για εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
Ο γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Μπράντζος ανέφερε ότι η αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής είναι ανάμεσα στους στόχους του προγράμματος «Επιστροφή στην Πατρίδα» του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και ότι η επιτυχία θα κριθεί από την χρηματοδότηση των επιμέρους δράσεων και προγραμμάτων.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε την ανάγκη αξιοποίησης της ανεκμετάλλευτης γεωργικής γης και της ανάγκης εξασφάλισης βασικών υποδομών, όπως άρδευση και δρόμοι, αλλά και παραχώρηση εκτάσεων για καλλιέργεια. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα διεκδικεί την ένταξη δύο αρδευτικών έργων 1.650.000 ευρώ, για την αξιοποίηση των πηγών Αγίου Γεωργίου Μορφοβουνίου και για το αρδευτικό της Νευρόπολης. Επίσης ανέφερε ότι για την βελτίωση των αγροτικών δρόμων έχουν εξασφαλιστεί 1.300.000 από το πρόγραμμα Αντ. Τρίτσης, ενώ έχει υποβληθεί άλλο ένα έργο 500.000 ευρώ για τσιμεντοστρώσεις στη Νευρόπολη. Για την διανομή δωρεάν γης για καλλιέργεια είπε ότι το καλοκαίρι θα ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης των ιδιοκτητών που έχουν ακαλλιέργητες εκτάσεις και θα ήθελαν να αξιοποιηθούν τα κτήματά τους.