Ειδήσεις

Η ΚΝΕ Θεσσαλίας για την συμφωνία συνεργασίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τον Σ.Ε.Β.


Οι νέοι και οι νέες που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν έχουν τίποτα να περιμένουν για τις σπουδές και το μέλλον που έχουν ανάγκη σήμερα από την συνεργασία Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τον ΣΕΒ.

Την περισσότερη καινοτομία για την οποία μιλούν την έχουν δει οι φοιτητές μέσα από τις αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών των σχολών Συστημάτων Ενέργειας, Περιβάλλοντος , Ζωικής Παραγωγής της Λάρισας που δεν έχουν καν επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά και στο Πολυτεχνείο στο Βόλο, που οι Μηχανολόγοι-Μηχανικοί κάνουν μαθήματα σε κοντέινερ.

Στην πλειοψηφία των τμημάτων του Πανεπιστημίου υπάρχουν απαρχαιωμένες υποδομές σε εργαστήρια με αποτέλεσμα μια σειρά εργαστηριακά μαθήματα να μην μπορούν να διδαχτούν στοιχειωδώς, όπως στα τμήματα Συστημάτων Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Οι φοιτητές πληρώνουνε αναλώσιμα από την τσέπη τους, όπως στις σχολές της Αρχιτεκτονικής, του ΤΕΦΑΑ, της Γεωπονίας, της Ζωικής Παραγωγής, της Νοσηλευτικής.

Στα Τρίκαλα μάλιστα δεν υπάρχει γυμναστήριο για τους φοιτητές ΤΕΦΑΑ που αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιωτικό.

Τα όποια μεταπτυχιακά σήμερα γίνονται στο Π.Θ. είναι τάξης των 4.000€ και άνω και είναι απρόσιτα στην πλειοψηφία των φοιτητών. Στα ερευνητικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη σήμερα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και για τα οποία πανηγυρίζει η πρυτανική αρχή,  ο μέσος φοιτητής δεν έχει πρόσβαση και το ερευνητικό προσωπικό που υπάρχει σε αυτά εργάζεται χωρίς ωράριο, με δουλειά ακόμα και τα σαββατοκύριακα.

Οι φοιτητές έχουν ξανακούσει για τη «σύνδεση των πτυχίων με την αγορά». Η περιβόητη «προσαρμογή στις ανάγκες της αγοράς» δεν είναι καινούρια ανακάλυψη, υπάρχει ήδη. Και όμως, από τα δικά τους στοιχεία, 1/5 πτυχιούχους ΑΕΙ ηλικίας 25-39 ετών είναι άνεργος, ενώ 6/10 πτυχιούχους αμείβονται με 400 ευρώ έως 800 ευρώ το μήνα.

Στους φοιτητές των τμημάτων του πανεπιστημίου δεν τους λείπουν οι ικανότητες και οι δεξιότητες. Δεν λείπουν ούτε οι μέρες καριέρας, λείπουν καθηγητές και εργαστηριακό προσωπικό ώστε διδάσκονται το αντικείμενο σπουδών επαρκώς και όχι κάθε χρόνο να χάνονται πολύτιμες ώρες διδασκαλίας από τα κενά που δημιουργούνται. Μας λείπουν τα πτυχία που θα εξασφαλίζουν επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε.

Οι ικανότητες και οι δεξιότητες που αναφέρουν δίνουν την δυνατότητα στον κάθε εργοδότη να μπορεί να διαλέξει απόφοιτους με συγκεκριμένα προσόντα, στη διαβάθμιση που τα χρειάζεται, τη δεδομένη στιγμή και για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας. Οδηγώντας τελικά στη συμπίεση των δικαιωμάτων όλων των αποφοίτων προς τα κάτω.

Είναι προκλητικό να προϋπολογίζονται πάνω από 30εκ. ευρώ ετησίων μέσα προγραμμάτων ΕΛΚΕ και να μην δίνονται τα απαραίτητα χρήματα για την λειτουργία του «τρίτου μεγαλύτερου πανεπιστημιακού ιδρύματος στην Ελλάδα». Είναι χαρακτηριστικό για τους 53.000 φοιτητές υπάρχουν μόνο 446 δωμάτια εστιών με χαράτσι έως 400 ευρώ και σε απαρχαιωμένες κτηριακές υποδομές που έχουν ακόμα προβλήματα από τον σεισμό που πέρσι στη Λάρισα, ενώ η πλειοψηφία των φοιτητών δεν έχει δικαίωμα σίτισης σε όλες της πόλεις.

Σήμερα στην εποχή της «ψηφιακής» οικονομίας, της Τεχνητής Νοημοσύνης, υπάρχουν οι επιστημονικές και παραγωγικές δυνατότητες για να ζούμε όλοι πολύ καλύτερα, χωρίς τον εφιάλτη της ανεργίας και την ανασφάλεια για το αύριο. Να σπουδάζουμε δωρεάν και ολοκληρωμένα την επιστήμη μας και να προσφέρουμε με τις γνώσεις μας στην κοινωνία. Να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες, με καλύτερες αμοιβές. Να ανασαίνουμε ελεύθερα χωρίς την εργοδοτική και κρατική καταστολή, χωρίς τις κάθε είδους κοινωνικές διακρίσεις.

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε:

Ένα πανεπιστήμιο πραγματικά δημόσιο και δωρεάν που θα στηρίζει τις νέες και τους νέους στις σπουδές τους. Κόντρα στην πολιτική που τους αφήνει αβοήθητους στην προσπάθεια τους να σπουδάσουν.

Ένα πανεπιστήμιο που θα προάγει την συζήτηση, τον προβληματισμό, ανοιχτό στην διάθεση του λαού, να έχει πρόσβαση στην επιστημονική γνώση, κόντρα στην πολιτική των αλλεπάλληλων φραγμών, της έντασης της καταστολής, της παρέμβασης στις εσωτερικές διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων.

Ένα Πανεπιστήμιο που θα παρέχει ενιαία επιστημονική μόρφωση και επαγγελματική ειδίκευση. Κόντρα στην πολιτική που δημιουργεί πτυχία πολλών ταχυτήτων και τα αντικαθιστά µε προσόντα.

Αυτό είναι το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας!

Γι’ αυτό είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους ώστε να βρουν απάντηση αυτά τα σχέδια με επίκεντρο της ανάγκες των φοιτητών σήμερα. Ήδη οι φοιτητές του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας έχουν δώσει το πρώτο ανατρεπτικό μήνυμα αναδεικνύοντας το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. πρώτη δύναμη στο Π.Θ. και σε 109 συλλόγους πανελλαδικά.

 

Προηγούμενο άρθρο Στην Καρδίτσα η δίκη του δράστη για το φονικό στη Μακρινίτσα
Επόμενο άρθρο Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπ. Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας