Ειδήσεις

Το Πρώτο Υβριδικό Συνέδριο του Πάρκου Καινοτομίας στη Θεσσαλία


Το υβριδικό συνέδριο «Τα Πάρκα Καινοτομίας ως Μοντέλα Ενίσχυσης των Περιφερειακών Οικοσυστημάτων» διεξήχθη με επιτυχία στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022. Κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν η ανάδειξη της σημασίας της καινοτομίας και του ξεχωριστού ρόλου που επιτελούν τα Πάρκα Καινοτομίας ως χοάνες γνώσης, έρευνας, ανάπτυξης και τεχνολογίας.

Διοργανωτής της εκδήλωσης ήταν το JOIST, το νέο Πάρκο Καινοτομίας στην πόλη της Λάρισας που στεγάζει ένα δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας με στόχο την υποστήριξη της παραγωγής, την ενίσχυση της διάδοσης καιτη σωστή διαχείρισης της καινοτομίας και της γνώση, την ανάπτυξη επιχειρηματικού πνεύματος και τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας. Συνδιοργανωτές του συνεδρίου ήταν τα  «Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης» του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Αιγαίουκαι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο πραγματοποιήθηκευπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Επιμελητηρίου Λάρισας.

Το έναυσμα για την έναρξη του συνεδρίου έδωσε ο κ. Τάσος Βασιλειάδης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και ιδρυτής του JOIST, χαιρετίζοντας και ευχαριστώντας τους ομιλητές και το κοινό για την παρουσία τους, λέγοντας: «Με βλέμμα στραμμένο στο phygital μέλλον, καθώς η σύνδεση του φυσικού και του digital είναι σημαντική για εμάς, σχεδιάσαμε και αναπτύσσουμε ένα καινούριο μοντέλο στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST. Είναι πολύ μεγάλη τιμή για εμάς που ήρθατε σήμερα να μοιραστούμε μαζί  τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το μέλλον της κοινωνίας μας.»

Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Μιχάλης Στάγκος, συνιδρυτής του L-Stone Capital και των Industry Disruptors Game Changers (IDGC) και παρουσιαστής του συνεδρίου, επισημαίνοντας την εξέχουσα σημασία των Πάρκων Καινοτομίας ως την «επιτομή του τριγώνου γνώσης, δηλαδή της έρευνας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας». Στη συνέχεια, σχολίασε «Τα Πάρκα Καινοτομίας έρχονται να αποτυπώσουν κάτι που 10 χρόνια πριν, όχι πολύ μακριά, φαινόταν ανεκδοτολογικό. 10 χρόνια μετά έχουμε μια ουσιαστική κοινότητα, η οποία παράγει νέες επιχειρήσεις με εξωστρέφεια και δυναμική, που θα έχουν το δικό τους ρόλο στο παγκόσμιο στερέωμα

Τη σημαντική αυτή εκδήλωση για την καινοτομία ως μοχλό ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής περιφέρειας χαιρέτισε μέσω βίντεο οκ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέροντας: «Φιλοδοξία μας είναι να προωθήσουμε ένα Ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας χωρίς αποκλεισμούς, όπου οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, οι βιομηχανίες να μπορούν να επωφεληθούν από την καινοτομία και να ευδοκιμήσουν με ισότητα ευκαιριών και κανόνων ανταγωνισμού. Πάρκα Καινοτομίας όπως το JOIST στη Λάρισα και περιφερειακά Πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχουν και πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο με την Ευρώπη στο πλευρό τους

Την εκδήλωση χαιρέτισε,επίσης, η κα MariyaGabriel, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, λέγοντας: «Τα Πάρκα Καινοτομίας, όπως το JOIST, θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα ευρωπαϊκή ατζέντα καινοτομίας. Η καινοτομία, η εκπαίδευση και η έρευνα είναι οι βασικοί μοχλοί της ανταγωνιστικότητας και των σύγχρονων κοινωνιών ευημερίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου η δύναμή μας έγκειται στους πολίτες, τις επιχειρήσεις μας και στην ικανότητά μας να επινοούμε και να δεσμευόμαστε χωρίς όρια

Επίσης, ως ένδειξη αναγνώρισης της σημαντικότητας ενός τέτοιου καινοτόμου εγχειρήματος στη θεσσαλική πρωτεύουσα, η Ελληνική Κυβέρνηση τίμησε το συνέδριο διά του αντιπροσώπου της, κ. Χρίστου Δήμα, Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Ο κ. Δήμας ως κεντρικός ομιλητήςγια τορόλο της καινοτομίας στις τοπικές οικονομίες, επεσήμανε τα εξής: «Η συμβολή των Πάρκων Καινοτομίας στην ανάπτυξη της χώρας και ειδικά στην περιφερειακή ανάπτυξη, είναι εξαιρετικά σημαντική. Η ελληνική περιφέρεια έχει την δυνατότητα να καινοτομεί σε παγκόσμια κλίμακα, όπως το Πάρκο Καινοτομίας JOIST. Αυτό που κάνει το JOIST ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια περιφερειακή πόλη, τη Λάρισα, όπου σε λίγο καιρό από τώρα θα χτυπάει η καρδιά της Θεσσαλίας όσον αφορά το κομμάτι της έρευνας και της καινοτομίας. Αυτό είναι το μέλλον και σήμερα είναι μια εικόνα του μέλλοντος, για την οποία όλοι είμαστε υπερήφανοι και θέλουμε να δούμε πώς θα υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο

Ο κ. Αγοραστός επεσήμανε την ανάγκη για καινοτομία στην περιοχή της Θεσσαλίας λέγοντας «Χρειαζόμαστε την καινοτομία για να παράξουμε ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Εδώ στη Θεσσαλία, έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Είμαστε μια γροθιά, έχουμε έναν ανταγωνισμό προσφοράς με σοβαρότητα, υπευθυνότητα αλλά και με συνέργεια δυνάμεων».

Η κα. Βιτσιλάκη, αναφέρθηκε στη σημασία της εξωστρέφειας στην καινοτομία, τονίζοντας πως «Ένα οικοσύστημα καινοτομίας μπορεί να γίνει μόνο αν καταλάβουμε όλοι ότι μπορούμε και πρέπει να βγούμε από το καβούκι μας. Γιατί μόνο έτσι θα παράξουμε γνώση και θα συμβάλλουμε στην τοπική και εθνική κοινωνία και την οικονομία».

Οκ. Μπιλλίνης επεσήμανε την αξία της έξυπνης εξειδίκευσης των περιφερειών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια και αυτό τις εμποδίζει να πλησιάσουν την καινοτομία. Οι Περιφέρειες θα πρέπει να βρουν τις θεματικές που έχουν μια δυναμική για τις ίδιες και τις επιχειρήσεις, ώστε να καταλήξει μαζί με τα Πανεπιστήμια σε μια κοινή προσπάθεια για να αναπτυχθεί η καινοτομία στην περιοχή», ενώ ο κ. Τζοβάρας υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερα ερευνητικά κέντρα, αφού η καινοτομία είναι αποτέλεσμα της βασικής έρευνας.

Με τη σειρά του, ο AntonyCassano αναφέρθηκε στην επιχειρηματικότητα και στον τρόπο που αυτή λειτουργεί επιδραστικά στην καινοτομία και την εξέλιξη, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Χωρίς το επιχειρείν, δεν υπάρχει εξέλιξη.

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μέσω των Τ.Π.Σ. νέες αναπτυξιακές προοπτικές για το δήμο Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Οι μαθητές εξηγούν τα φυσικά φαινόμενα με πειράματα, κατασκευές και νέες τεχνολογίες