«Η Δικαιοσύνη αλλάζει και μαζί της αλλάζει ολόκληρη η χώρα, ο Κρατικός Μηχανισμός και η Δημόσια Διοίκηση» τόνισε από το βήμα του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Καρδίτσας της ΝΔ κ. Κώστας Τσιάρας.
Στην ομιλία του, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο νομοθετικό έργο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων που έχει καταρτιστεί, υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας.
«Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριε Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής,
Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,
Ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, μετά από μια θυελλώδη περίοδο, κατά την οποία:
- η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη είχε κλονιστεί από τις καταγγελίες των δικαστών για επιχειρούμενες παρεμβάσεις στη δικαστική ανεξαρτησία,
- οι επιλογές για την ηγεσία της δικαιοσύνης αμφισβητούνταν έντονα,
- κρίσιμοι νόμοι της ελληνικής Πολιτείας, που τελικά κατέρρευσαν στα δικαστήρια, ελέγχονταν ως προς τη συνταγματικότητά τους και
- οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης συνέχιζαν να ταλαιπωρούν πολίτες και επιχειρήσεις
Τον Ιούλιο του 2019 οι πολίτες μας ανέθεσαν μια δύσκολη αποστολή.
Να διορθώσουμε όσα πληγώνουν τους πολίτες.
Και να αλλάξουμε ριζικά το Κράτος, εγκαθιδρύοντας μια φιλική προς τον πολίτη Δημόσια Διοίκηση.
Αναλάβαμε τη δέσμευση να επιχειρήσουμε, χωρίς φόβο, τις αναγκαίες τομές, που έχουν ανάγκη οι θεσμοί της χώρας, με σεβασμό στην Αρχή του Κράτους Δικαίου και της ανεξαρτησίας της ελληνικής δικαιοσύνης.
Έκτοτε έγιναν πολλά.
- Όλες οι επιλογές της κυβέρνησης για την ηγεσία της δικαιοσύνης βασίστηκαν πιστά στο ύψιστο κριτήριο, αυτό της εμπειρίας των δικαστικών λειτουργών.
- Η ενσωμάτωση Κοινοτικών Οδηγιών, που καθυστερούσε για χρόνια, επιταχύνθηκε, ώστε να ευθυγραμμιστεί η εθνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή έννομη τάξη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, για την έγκαιρη και ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στον νεοσύστατο θεσμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας
- Θεσπίστηκαν νέα εξωδικαστικά εργαλεία για την αποφόρτιση της δικαιοσύνης. Η διαμεσολάβηση γίνεται σταδιακά η συνειδητή, εύκολη, μη δαπανηρή επιλογή των διαδίκων για αστικές και εμπορικές διαφορές.
- Ιδρύθηκε η κατεύθυνση Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστών, εξισώνοντας το κύρος της εκπαίδευσης των Ειρηνοδικών με τους Δικαστές και Εισαγγελείς.
- Νομοθετήθηκε η σύσταση των Ειδικών Τμημάτων για την εκδίκαση υποθέσεων με έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα, που μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στα Πρωτοδικεία και Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης
- Δημιουργήσαμε ένα ευέλικτο -αλλά χωρίς εκπτώσεις για τους αδύναμους συμπολίτες μας- πλαίσιο, για την απαλλαγή της δικαιοσύνης και της οικονομίας από τον βρόγχο των 50.000 υποθέσεων του Ν. Κατσέλη.
- Συστήσαμε το Γραφείο Στατιστικών της Δικαιοσύνης για τη χαρτογράφηση όλων των αναγκαίων παρεμβάσεων στο χώρο της δικαιοσύνης
- Ενοποιήσαμε σε ένα ενιαίο νομικό κείμενο τις διάσπαρτες μέχρι τότε διατάξεις της Δικονομίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ενισχύσαμε τις ελεγκτικές του αρμοδιότητες για την ενίσχυση της διαφάνειας
Στο πυκνό νομοθετικό έργο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, εντάσσεται η αναθεώρηση όλων των Κωδίκων:
- Ο εκσυγχρονισμός του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με τη θέσπιση της πιλοτικής δίκης για την αποσυμφόρηση της δικαιοσύνης από ομοειδής υποθέσεις.
- Η αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με εξορθολογισμό των ποινικών κυρώσεων.
- Η υιοθέτηση του νέου Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα να στελεχωθεί η δικαιοσύνη με υψηλής κατάρτισης δικαστικούς υπαλλήλους που μπορούν να υποβοηθήσουν ουσιαστικά το δικαιοδοτικό έργο των δικαστικών λειτουργών.
Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,
Η κοινή μας προσπάθεια που εκκινεί τον Ιούλιο του 2019, παράγει ήδη αποτελέσματα, που καταγράφονται σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις και αναγνωρίζονται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς.
Το επίπεδο της αντίληψης για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης έχει αυξηθεί και διαμορφώνεται πλέον σε επίπεδα υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόσο από τον γενικό πληθυσμό, όσο και από τις επιχειρήσεις.
Η Αρχή του Κράτους δικαίου ισχυροποιείται και εμβαθύνει στην εθνική έννομη τάξη.
Όσα κατέκτησε, όμως, η ελληνική δικαιοσύνη τα τελευταία δύο χρόνια δεν συνιστούν δικαιολογία εφησυχασμού.
Είναι η επιβράβευση, αλλά συνάμα και το εφαλτήριο για ακόμα ταχύτερα βήματα.
Για να οικοδομήσουμε από κοινού τη δικαιοσύνη, όχι όπως τη γνωρίζαμε ή όπως τη συνηθίσαμε, αλλά όπως αξίζει στους πολίτες και όπως αναλογεί σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πολιτεία.
Υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουμε καταρτίσει μια σαφή, ξεκάθαρη και γνωστή σε όλους ατζέντα μεταρρυθμίσεων:
Το νέο Νομοθετικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, για να γαλουχήσει νέες γενιές δικαστών. Με βαθύτερες, πιο σφαιρικές αλλά και συνάμα πιο εξειδικευμένες γνώσεις. Με περισσότερα κίνητρα επιμόρφωσης. Με περισσότερη εμπειρία πριν εισέλθουν στο δικαστικό σύστημα να ασκήσουν το λειτούργημά τους.
Με έναν νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, που εισάγει ένα λειτουργικό και δίκαιο πλαίσιο αξιολόγησης και πειθαρχικού ελέγχου των δικαστικών λειτουργών
Συστήνουμε το Σώμα της Δικαστικής Αστυνομίας, που οραματίστηκε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός που δικαίως κατατάχθηκε στη συνείδηση των πολιτών ως ο πολιτικός άνδρας που βρισκόταν σταθερά πολύ πιο μπροστά από την εποχή του.
Συστήνουμε -το συντομότερο δυνατό- την Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων, στο πρότυπο της Εθνικής Σχολής Δικαστών, για τη στελέχωση του δικαστικού συστήματος με υψηλής κατάρτισης δικαστικούς υπαλλήλους.
Κυρίες και Κύριοι, η Δικαιοσύνη αλλάζει.
Αλλάζει με την εμβάθυνση της ψηφιακής στρατηγικής που εκπονήσαμε και εφαρμόζουμε συστηματικά.
Μια στρατηγική που περιλαμβάνει τον ηλεκτρονικό φάκελο, μέσω της επέκτασης του ΟΣΔΔΥ – ΠΠ, την αναβάθμιση του ΟΣΔΔΥ-ΔΔ και του Ολοκληρωμένου Προγράμματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Μια στρατηγική που περιλαμβάνει νέες εφαρμογές όπως το ψηφιακό Ποινικό Μητρώο, την επέκταση της αποηχογράφησης για ποινικές υποθέσεις σε όλα τα δικαστήρια της επικράτειας και τα ηλεκτρονικά πινάκια που ήδη εφαρμόζονται πιλοτικά στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
Με την απλοποίηση των διαδικασιών. Με την ενοποίηση δεκάδων πιστοποιητικών και την ψηφιακή τους έκδοση που διευκολύνει τους πολίτες και δημιουργεί ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και τις νέες επενδύσεις που έχει ανάγκη η πατρίδα μας.
Η Δικαιοσύνη αλλάζει.
Αλλάζει με την αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών, που έχουν ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.
Με την συγκέντρωση όλων των διάσπαρτων δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά κα τη μεταστέγασή τους σε ένα νέο, εύκολα προσβάσιμο και λειτουργικό κτήριο της πόλης.
Με τη μεταστέγαση των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων πίσω από τον Άρειο Πάγο.
Η Δικαιοσύνη αλλάζει με την ανακατασκευή υποδομών σε όλη την ελληνική περιφέρεια στη Θεσσαλονίκης, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα.
Αλλάζει με την ανέγερση νέων δικαστικών μεγάρων στις Σέρρες, την Έδεσσα, το Κιλκίς, στη Λαμία και τον Βόλο.
Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,
Η Δικαιοσύνη αλλάζει και μαζί της αλλάζει ολόκληρη η χώρα, ο Κρατικός Μηχανισμός και η Δημόσια Διοίκηση.
Και φορείς των μεγαλύτερων αλλαγών που επιχειρήθηκαν ποτέ σε αυτό τον τόπο, είμαστε όλοι εμείς.
Οι Νεοδημοκράτισες και οι Νεοδημοκράτες, που εμπιστευόμαστε και στηρίζουμε την ισχυρή ηγεσία του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη.