Ειδήσεις

Νίκος Καρδούλας: Χιλιάδες τα πραγματικά κρούσματα της Όμικρον, αλλά θα χρειασθούν λιγοστές νοσηλείες


Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων της Όμικρον στην Ελλάδα δεν μπορεί να καταγραφεί, αφού δεν μπορεί να γίνει γονιδιωματική επιτήρηση για την Όμικρον σε όλα τα θετικά τεστ και ελέγχεται περίπου το 2% έως 3%. Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων Όμικρον μπορεί να υπολογιστεί μόνο με μαθηματικά μοντέλα.

Στην παρούσα μελέτη έγινε μία προσομοίωση του μαθηματικού μου μοντέλου για να εκτιμηθεί ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων της Όμικρον, καθώς και πόσα από τα κρούσματα της Όμικρον θα χρειασθούν νοσηλεία σε νοσοκομεία.

Εκτίμηση των πραγματικών κρουσμάτων της Όμικρον

Συμπεραίνονται τα παρακάτω:

  • Για την περασμένη εβδομάδα η εκτίμηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου των κρουσμάτων όλων των άλλων μεταλλάξεων του covid-19 πλην της Όμικρον ήταν 4.011, ενώ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων της Όμικρον ήταν 2.098.
  • Για την επόμενη τελευταία εβδομάδα του 2021 εκτιμάται ότιο εβδομαδιαίος μέσος όροςτων κρουσμάτων όλων των άλλων μεταλλάξεων του covid-19 πλην της Όμικρον θα είναι3.609, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων της Όμικρον θα είναι3.367 και ο εβδομαδιαίος μέσος όρος του συνόλου των κρουσμάτων θα κυμανθεί από 6.200 έως 7.600.
  • Μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου 2021 εκτιμήθηκε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της Όμικρον ήταν 19.598, ενώ μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2022 εκτιμάται ότι θα είναι 42.468.
  • Το ποσοστό των κρουσμάτων της Όμικρον σε σχέση με τα συνολικά κρούσματα εκτιμήθηκε ότι την περασμένη εβδομάδα ήταν 34%, ενώ την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα είναι 48% και μέσα στις πρώτες ημέρες του 2022, η Όμικρον εκτιμάται ότι θα είναι η κυρίαρχη μετάλλαξη.
  • Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt της Όμικρον εκτιμήθηκε ότι μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου 2021 ήταν 2,60, που σημαίνει ότι ένα άτομο με Όμικρον, μπορεί να μολύνει σχεδόν 3 άτομα.
  • Οι περιοχές που φαίνεται να επιβαρύνονται με την Όμικρον μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου 2021 είναι η Αττική, η Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, η Εύβοια, η Αχαΐα, η Κοζάνη, η Λάρισα, η Κέρκυρα, η Αιτωλοακαρνανία, η Καρδίτσα, η Κορινθία και η Μαγνησία.

 

Εκτίμηση συνολικών νοσηλειών σε νοσοκομεία λόγω της Όμικρον

Λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των νοσηλειών στη Νότια Αφρική και στη Μεγάλη Βρετανία, έγινε εκτίμηση με προσομοίωση του μοντέλου πόσα από τα κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα θα χρειασθούν νοσηλεία σε νοσοκομείο. Το αποτέλεσμα της προσομοίωσης φαίνεται στο παρακάτω γράφημα και τα συμπεράσματα είναι:

  • Μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022 εκτιμήθηκε ότι θα χρειασθούν νοσηλεία σε νοσοκομείο 424 άτομα που μολύνθηκαν με την Όμικρον, που σημαίνει ότι η Όμικρον δεν θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη νοσοκομειακή περίθαλψη.
  • Το ποσοστό νοσηλειών ανάλογα με τα κρούσματα της Όμικρον αναμένεται να κυμανθεί από 0,3% έως 0,6%.

 

Συμπεράσματα

Μπορεί τα πραγματικά κρούσματα της Όμικρον να είναι δεκάδες χιλιάδες, τα οποία ίσως επιβαρύνουν την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, αλλά δεν θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι δεν θα χρειασθεί ένα γενικευμένο νέο lockdown λόγω της Όμικρον.

Η σημαντική μείωση που είχε την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων, και η συνεχής μείωση των κρουσμάτων όλων των άλλων μεταλλάξεων του covid-19 πλην της Όμικρον, παράλληλα με την αύξηση των εμβολιασμών πρώτης και τρίτης δόσης, δίνουν αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον της πανδημίας και ίσως η Όμικρον να είναι η τελευταία πράξη του δράματος.

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του αδελφοθέου
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests στην Καρδίτσα