Πανηγυρίζει και φέτος ἡ τοπική μας Εκκλησία επί τη μνήμῃ του αγίου και ενδόξου ιερομάρτυρος Σεραφείμ, αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, του θαυματουργού· και μας καλεί να τον τιμήσουμε ευσεβοφρόνως, διότι αυτός είναι ὁ φύλαξ και προστάτης του τόπου μας, βοηθός και συμπαραστάτης σε κάθε περίσταση και θλίψη του βίου.
Το πρόγραμμα
Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου
- 6:00΄μ.μ. Ακολουθία Εσπερινού μετά Αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος εις τον Ιερό Ναό Αγίου Σεραφείμ (Μετόχιον Ιεράς Μονής Κορώνης) Καρδίτσης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Τιμοθέου.
Σάββατο 4 Δεκεμβρίου
- 7:30΄π.μ. Ακολουθία του Όρθρου και Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τον Μητροπολιτικόν Ιερόν Ναόν Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης.
Οι λατρευτικές Συνάξεις προς τιμήν του Αγίου θα αναμεταδοθούν ζωντανά από την ιστοσελίδα της Ιεράς μας Μητροπόλεως www.imthf.gr και από τον Ραδιοφωνικό μας Σταθμόστά92,5 Fm.
Ο βίος του Αγίου Σεραφείμ
Ο Άγιος Σεραφείμ γεννήθηκε στο χωριό Μπεζούλια της επαρχίας Αγράφων και ανατράφηκε κατά Χριστόν από τους θεοσεβείς γονείς του, Σωφρόνιο και Μαρία. Αγάπησε τη μοναχική ζωή και πήγε στη Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου, την επονομαζόμενη Κορώνα ή Κρύα Βρύση και επιδόθηκε στην άσκηση της αρετής. Διακρίθηκε για την άσκησή του και έγινε ηγούμενος της Μονής. Αργότερα χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Φαναριού και Νεοχωρίου.
Κατηγορήθηκε ότι πήρε μέρος στην επανάσταση του Διονυσίου Φιλοσόφου (βλέπε 10 Οκτωβρίου), συνελήφθη από τους Τούρκους, που μάταια προσπάθησαν να τον εξισλαμίσουν. Εξαγριωμένοι οι Τούρκοι μπροστά στη σταθερότητα της πίστης του ιερομάρτυρα, υπέβαλαν σ’ αυτόν φρικτά βασανιστήρια, τα οποία μεγάλωναν, εφ’ όσον ο Σεραφείμ διαρκώς αρνιόταν να προδώσει την ελληνοχριστιανική πίστη του. Αφού του έκοψαν τη μύτη και επανειλημμένα τον παρουσίασαν στον κριτή, αρνούμενος να αλλαξοπιστήσει, τον εκτέλεσαν στις 4 Δεκεμβρίου 1601 μ.Χ. με σουβλισμό και κατ’ άλλους με απαγχονισμό.
O σοφολογιώτατος διδάσκαλος Xριστοφόρος Προδρομίτης συνέθεσε για τον Άγιο Σεραφείμ οκτωήχους Kανόνες, προσόμοιά και ιδιόμελα, τα οποία τυπώθηκαν μαζί με την Aκολουθία του.
Η τιμία κεφαλή του Αγίου Σεραφείμ, η οποία εναποτέθηκε στη Μονή της Κρύας Βρύσης, όπου είχε μονάσει ο Άγιος, παρά τις κακοποιήσεις και τις κακουχίες που υπέστει, αποτελεί ένα διαρκές θαύμα του Θεού, αφού «περιβάλλεται από το δέρμα, το οποίο σε μερικά μέρη έχει αποσπαστεί από τους πιστούς, για φυλαχτό και φέρει τα σημάδια του μαρτυρίου· ενώ το αριστερό μάτι του Αγίου είναι γαλήνια κλεισμένο, το δεξί φέρει εμφανή τα ίχνη κακοποιήσεων, καθώς επίσης εμφανέστατα φαίνεται και η αποκοπή της μύτης!». (Αρχιμανδρίτη Μακαρίου Τόγκα, «Η Ιερά Μονή Παναγίας Κορώνας – Βίος και Πολιτεία του Αγίου του Χριστού Νέου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, Αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, του Θαυματουργού (+ 1601)»· και «Ακολουθία…»· έκδοση Ι. Μητροπόλεως Καστορίας 2001).