Για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ) είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν οι Καρδιτσιώτες κατά τη χθεσινή ημερίδα που διοργανώθηκε στο Δημοτικό Κιν/θέατρο, στο πλαίσιο της 10ης Οικολογικής Γιορτής.
Πρώτος, τη σκυτάλη πήρε ο καθηγητής του Παν/μιου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική εξέλιξη των ΓΤΟ και στη θέση τους στην Ελλάδα και τον κόσμο, ενώ ακολούθησε η Λέκτορας της Κτηνιατρικής Σχολής Καρδίτσας κ. Κατερίνα Μανωλάκου που ανέπτυξε το θέμα «Γενετική Μηχανική, μεταλλαγμένα και ηθική».
Η δεύτερη Συνεδρία περιλάμβανε τις εισηγήσεις του γεωπόνου κ. Σωκράτη Βασιλάκου που ανέλυσε το θέμα «Η βιολογική γεωργία μπορεί να χορτάσει τον κόσμο ; Απάντηση στην πράσινη επανάσταση και στους υποστηρικτές των ΓΤΟ» καθώς επίσης και των εκπροσώπων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αντώνη Περδικάρη και Αργύρη Μπουλή που μίλησαν για την πολιτική για τους ΓΤΟ στην Ελλάδα και στην ΕΕ.
Ήταν μία πραγματικά ενδιαφέρουσα ημερίδα, αφού και η ίδια διοργάνωση φέτος είναι αφιερωμένη στον αγώνα κατά των ΓΤΟ.
Από τις10.00 το πρωί και μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι λειτούργησε και η Εκθεσιακή Αγορά στο άλσος του Παυσιλύπου την οποία επισκέφθηκαν και αρκετοί μαθητές.
Στην Εκθεσιακή Αγορά μπορείτε να βρείτε βιολογικά προϊόντα, είδη χειροτεχνίας και υλικό για τη βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος. Σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή θα είναι ανοιχτή για το κοινό από 10.00 – 2.00 και από 5.30 – 10.00.
Συνολικά, συμμετέχουν 40 εκθέτες από όλη τη χώρα και όλοι τους δηλώνουν απόλυτα εντυπωσιασμένοι τόσο από το επίπεδο οργάνωσης, όσο και από τη ζεστή «φιλοξενία» την οποία εισπράττουν.
Πρόκειται, εξ ΄ άλλου, για μία γιορτή πανελλαδικής απήχησης και εμβέλειας που διοργανώνεται κάθε χρόνο από αρκετούς φορείς του Νομού και μεταξύ αυτών σε μόνιμη βάση η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Καρδίτσας, η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης, η Αναπτυξιακή Α.Ε., ο Σύλλογος Γεωπόνων και ο Σύλλογος Φυσικής Υγιεινής.
Οι παράλληλες εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου
Σάββατο 18/9
Ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τα θέματα :
> Από 11.00 – 11.30πμ. : «Κομποστοποίηση» (Γ. Κορομπίλιας)
> Από 11.30 – 12.00μ. : «Οικολογικός κήπος» (Σ. Βασιλάκος)
> Στις 5.30 : Εκδήλωση «Χορόχρωμα» για τα παιδιά από τις «Δρυάδες εν πλω». Υπεύθυνη : Μαρία Καραπαναγιώτη. Με την ευγενική συμμετοχή του Γιάννη Τρούκη.
> Στις 8.00μμ : Θέατρο Σκιών – Καραγκιόζης : «Η μετάλλαξη του Καραγκιόζη» από τον Μάκη Χάρμπα, ηθοποιό
> Στις 9.00μμ. : Προβολή ταινίας από τη Λέσχη Κινηματογράφου Καρδίτσας
> Στις 10.30μμ. : Δείπνο με τους εκθέτες
Κυριακή 19/9
> Στις 10.00πμ. : «Ποδηλατάδα» (Καρδίτσα -Μητρόπολη) και επίσκεψη σε αγρό αμπέλου για «οινογνωσία – ξενάγηση στη διαδικασία παραγωγής κρασιού». Σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Καρδίτσας. Εκκίνηση από το Παυσίλυπο.
> Από 11.30 – 12.00μ. : «Ενεργοί Μικροοργανισμοί – το θαύμα της φύσης» (Σωκράτης Βασιλάκος)
> Στις 7.30μμ. : «Ωδή στο δειλινό» με βιολί και αρμόνιο
> Στις 8.30μμ. : Συναυλία στο Δάσος Ανωγείου Σοφάδων με το ροκ συγκρότημα «Σκάλα» – Κλείσιμο Εορτής
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗ κ. ΚΩΝ. ΤΕΛΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 10ης ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ
<<ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ>>
Τα μεταλλαγμένα ή γενετικά τροποποιημένα προϊόντα είναι αποτέλεσμα της βιοτεχνολογίας μιας νέας τεχνολογίας στην οποία έχουν επενδύσει υπερεθνικές επιχειρήσεις με στόχο τον έλεγχο του γενετικού υλικού , την πλήρη εξάρτηση των παραγωγών , την ρύθμιση της παγκόσμιας παραγωγής της τροφής και ουσιαστικά της ίδιας της ζωής .
Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η πρόοδος που επιτεύχθηκε στη Γενετική Επιστήμη ώστε να επιτρέπει την παραγωγή τροφίμων και οργανισμών με τροποποίηση του κληρονομικού κώδικα είναι μεγάλη. Παρολ’ αυτά όμως πέραν από κάποια θετικά αποτελέσματα όπως βελτιωμένες αποδόσεις, αντοχή σε εχθρούς και ασθένειες , προσαρμοστικότητα στο περιβάλλον απορρέουν και σημαντικούς κινδύνους.
Υπάρχει έντονος προβληματισμός και σοβαρές επιφυλάξεις για τις μακροχρόνιες κυρίως επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον από τις καλλιέργειες και τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Πιο συγκεκριμένα οι σημαντικότερες αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και η επίδραση βιοεντομοκτόνου σε έντομα μη στόχους, η μεταφορά διαγονιδίων μέσω γύρης ενώ για την υγεία των καταναλωτών είναι: η εμφάνιση νέων αλλεργιών και ασθενειών, η αλλοίωση της φυσικής χλωρίδας και η μείωση της βιοποικιλότητας.
Υπάρχει έντονη ανησυχία των πολιτών για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς η οποία έχει εκφραστεί σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Θα πρέπει λοιπόν να σταθούμε με προβληματισμό απέναντι στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς ώστε να προφυλάξουμε την υγεία των καταναλωτών και το περιβάλλον.
?ΜΠΟΡΕΙ Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΑ ΧΟΡΤΑΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ; – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ στους ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΩΝ Γ.Τ.Ο
Δοκιμαστικά εάν αυτή η εγγραφή καταχωρείται
Σήμερα η βιολογική γεωργία (β.γ.) δεν έχει επεκταθεί στο βαθμό που θα μπορούσε, διότι τα οργανωμένα συμφέροντα υψώνουν αναχώματα μπροστά της και προτιμούν την εντατική χημική γεωργία (ε.χ.γ.), διότι αυτή απαιτεί τεράστιες ποσότητες αγροχημικών (φυτοφάρμακα, συνθετικά λιπάσματα, κ.α.) καθώς και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό. Έτσι οι αντίστοιχες βιομηχανίες δεν είναι διατεθειμένες να χάσουν τα υπερκέρδη τους από τις εισροές που απαιτεί η εντατική γεωργία και παρεμποδίζουν έτσι την εξάπλωση της β.γ.
Εάν το κράτος, οι εκάστοτε κυβερνήσεις του, πρόβαλαν και διαφήμιζαν τα πλεονεκτήματα της β.γ. τότε σίγουρα θα είχαμε μεγάλη ζήτηση σε βιολογικά προϊόντα (β.Π.) και άρα πολύ περισσότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει κάνει τίποτα σχετικό.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από την καλλιέργεια της β.γ.; Να μερικά:
- Προστασία του περιβάλλοντος
- Προστασία της υγείας του καταναλωτή
- Νοστιμότερα- γευστικότερα προϊόντα
- Οικονομία σε εισροές (ελάχιστα έως καθόλου αγροχημικά, λιγότερο μηχανολογικό εξοπλισμό, λιγότερρη ενέγεια κ.α.)
Στα περισσότερα προϊόντα οι ποσότητες που παράγει κατά στρέμμα η β.γ. υπολείπονται των συμβατικών, λόγω μη χρήσης συνθετικών λιπασμάτων φυτοφαρμάκων και άλλων. Ας λάβουμε όμως υπόψη ότι η έρευνα στον τομέα εξεύρεσης φυτοπροστατευτικών ουσιών για τη β.γ. είναι μικρή. Και δεν αναπτύσουν έρευνα διότι δεν θέλουν να επεκταθεί. Πιστεύω όμως ότι κάποια στιγμή θα αρχίσει και σε αυτό τον τομέα, διότι είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν η β.γ. θα επεκταθεί, αφού το μέλλον της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της διατροφής είναι βιολογικό.
Από τότε που παρασκευάστηκαν σε βιομηχανική κλίμακα τα αγροχημικά και οι γεωργικές βιομηχανίες άρχισαν να κατασκευάζουν το μηχανολογικό εξοπλισμό και μπήκαμε έτσι σε ρυθμούς εντατικής γεωργίας, η γεωργική παραγωγή μπήκε σε λάθος δρόμο. Το κέρδος σε κάθε περίπτωση επισκιάζει τα πάντα και δεν νοιάζεται για το περιβάλλον, για την υγεία μας,
για την νοστιμιά των προϊόντων, για οικονομία στους φυσικούς πόρους.
Σήμερα βέβαια τα αδιέξοδα της ε.χ.γ. είναι ορατά και όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται ακόμα πιο ορατά. Να μερικά από αυτά:
1. ερημοποίηση των εδαφών, Tο 35% του ελλαδικού χώρου κινδυνεύει ή εμφανίζει ήδη σημάδια ερημοποίησης, το 49% αντιμετωπίζει μέτριο κίνδυνο και μόνον το υπόλοιπο 16% των εδαφών της χώρας δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο. Πάντως το 8% της γεωργικής γης στην Eλλάδα -περίπου 3.000.000 στρέμματα- ουσιαστικά θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί από την παραγωγή καθώς δεν μπορούν πλέον να αποδώσουν. Και με την ευκαιρία αναφέρουμε ότι περισσότερο ευαίσθητες περιοχές της Eλλάδας είναι η Kρήτη, τα νησιά του Aιγαίου, η Aνατολική Πελοπόννησος, η Aνατολική Στερεά Eλλάδα, η Eύβοια, τμήμα της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα σημεία της Mακεδονίας και της Θράκης.
2. Έλειψη νερού: το 80% περίπου του χρησιμοποιόύμενου νερού καταναλώνεται για αρδευτικές ανάγκες της γεωργίας, η οποία ζητάει όλο και περισσότερο που δεν υπάρχει.
3. Καταστροφή του περιβάλλοντος: η ε.χ.γ. είναι από τους πλέον ρυπογόνους παράγοντες
4. Επιβάρυνση της υγείας ανθρώπων και ζώων από τα αγροχημικά που μέσω της τροφικής αλυσίδας φτάνουν στο τραπέζι του καταναλωτή και στη φάτνη των ζώων.
Το επισιτιστικό πρόβλημα:
Λέμε ότι υπάρχει παγκόσμιο επισιτιστικό πρόβλημα και ότι ένα δις πληθυσμός στον πλανήτη μας πεινάει. Όμως σε όλες τις χώρες του κόσμου φτωχές και πλούσιες ο περισσότερος πληθυσμός έχει να φάει και μάλιστα πολύ περισσότερο από αυτό που χρειάζεται. Δυστυχώς το μοντέλο διατροφής που ακολουθεί σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, δεν προκαλεί μόνο προβλήματα στην υγεία του αλλά επιβαρύνει σημαντικά και τον οικονομικό μας προϋπολογισμό, αφού δυστυχώς «ζούμε για να τρώμε και δεν τρώμε για να ζούμε». Σε ένα Αιγυπτιακό Πάπυρο βρέθηκε
η εξής γραφή: «Το μεγαλύτερο μέρος των όσων τρώμε είναι άχρηστο. Θα μπορούσαμε να ζήσουμε και με το ένα τρίτο (1/3) της τροφής που καταπίνουμε. Τα άλλα δύο τρίτα (2/3) είναι για να ζουν οι γιατροί». Έτσι μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας μας το πόσα χρήματα σπαταλώνται στη διατροφή μας. Και αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι ο άνθρωπος από τη φύση του είναι φρουτοκαρποφάγος και άρα μπορεί να ζήσει με ελάχιστα ή και με καθόλου ζωικά προϊόντα τα οποία και πολύ ακριβά είναι αλλά και ενοχοποιούνται για πολλές αρρώστιες, αντιλαμβανόμαστε το πόσα χρήματα μπορεί να εξοικονομηθούν από ένα σωστό και υγιεινό διαιτολόγιο, και πόσο λιγότερα στρέμματα θα χρειάζονταν να καλλιεργήσει η ανθρωπότητα για να ζήσει εάν περιόριζε ή καταργούσε το κρέας, διότι οι φυτοφάγοι χρειάζονται δέκα φορές περίπου λιγότερα στρέμματα για τη διατροφή τους από όσα χρειάζεται ίσος αριθμός ανθρώπων που τρέφονται σύμφωνα με το σημερινό μοντέλο διατροφής (περισσότερα ζωικά και λιγότερα φυτικά).
Και με την ευκαιρία μπορούμε να αποδείξουμε εάν ο άνθρωπος είναι σαρκοφάγος ή φρουτοκαρποφάγος παραθέτοντας τον παρακάτω πίνακα:
9. Έχουν δόντια κοφτερά δεν έχουν δόντια κοφτερά το ίδιο
10. Πίνουν νερό με τη γλώσσα δεν πίνουν νερό με τη το ίδιο γλώσσα αλλά το ροφούν
Υπάρχει μεγάλος κατάλογος χορτοφάγων, από σοφούς και δημιουργικούς ανθρώπους που έζησαν πολλά χρόνια και το όνομά τους πέρασε στην ιστορία.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που επικρατεί σήμερα ως προς το μοντέλο διατροφής, με συνέπεια να έχουμε χιλιάδες ασθενείς κάθε ημέρα εξ αιτίας της κακής διατροφής τους, να χάνονται εκατομμύρια εργατοώρες στα κρεβάτια του πόνου, να δαπανώνται υπερβολικά χρηματικά ποσά τόσο για την υπερβολική μας τροφή, όσο και για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, είναι να αναρωτιέται κανείς: « Και η Πολιτεία τι κάνει;» Δυστυχώς η πολιτεία είτε από άγνοια, είτε από την επιρροή των οργανωμένων συμφερόντων, και κυρίως εξ αιτίας του μοντέλου της συμβατικής ιατρικής επιστήμης, η οποία καθορίζει σχεδόν τα πάντα γύρω από το θέμα της υγείας, αδυνατεί ή δεν θέλει να επέμβει και να δώσει κατευθύνσεις και λύσεις.
Οι παραδοσιακοί γιατροί έλεγαν και λένε: «κάλιο προλαμβάνειν ή θεραπεύειν», ενώ ένα ινδικό ρητό λέει: «ένα γραμμάριο πρόληψης ισοδυναμεί με ένα τόνο θεραπείας» Και οι κινέζοι πολίτες πλήρωναν τους γιατρούς τους μόνο εφόσον διατηρούσαν την καλή τους υγεία. Όταν αρρώσταιναν δεν τους πλήρωναν διότι τους θεωρούσαν υπεύθυνους. Αναρωτηθήκατε εάν στη χώρα μας σήμερα εφαρμόζεται προληπτική ιατρική και σε τι βαθμό, ώστε να μην αρρωσταίνουμε; Είναι τυχαίο που δεν εφαρμόζετε ή πολιτική επιλογή για να υπάρχει αφθονία αρρώστων, για να κερδίζει έτσι το ιατροφαρκευτικοβιομηχανικό κύκλωμα;
Ο ιάπωνας καθηγητής Τερούο Χίγκα, που ανακάλυψε τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς, στο βιβλίο του «ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗ ΓΗ – ένας τρόπος επίλυσης των προβλημάτων του πλανήτη μας μέσω των ενεργών μικροοργανισμών (ΕΜ)» γράφει: «Από την ίδια της τη φύση, η άσκηση της ιατρικής θα έπρεπε να εμπίπτει στην κατηγορία εκείνου που μπορεί να περιγραφεί ως παρακμάζουσα βιομηχανία. Και μ΄αυτό εννοώ ότι αν οι γιατροί ασκούσαν αποτελεσματικά το έργο τους και θεράπευαν στ΄αλήθεια τους ασθενείς, λογικά θα έπρεπε να έχει μειωθεί ο αριθμός τους σε τέτοιο βαθμό ώστε να έφταναν ίσως στο σημείο να είναι αβέβαιοι για το αν θα μπορούσαν να παραμείνουν στο επάγγελμα»
Οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί
Οι υποστηρικτές των γ.τ.ο. λένε ότι τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα (γ.τ.π. ) θα αυξήσουν την ποσότητα της παραγωγής σε τέτοιο βαθμό που θα χορτάσουν τον πεινασμένο κόσμο που σήμερα ανέρχεται κάπου στο ένα δις. Βέβαια ο ισχυρισμός αυτός είναι ανυπόστατος αφού τα γ.τ.π. δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες. Θα το δεχτούμε όμως υποθετικά για την πρόοδο της συζήτησης και ας ξεκινήσουμε με ένα απόσπασμα από σχετικό δημοσίευμα στις 22-10-2009 της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ:
“Μεταλλαγμένη” γεωργία η λύση στον υποσιτισμό
Μονόδρομος μια νέα πράσινη επανάσταση με μεταλλαγμένα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού της Γης που το 2050 θα αγγίξει τα 9 δισ. «E» 22/10/2009
Συνδιοργανωτές – Χορηγοί
Στη διοργάνωση μετέχουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Καρδίτσας, η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Καρδίτσας, το Τμήμα Europe Direct της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε., το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, ο Γεωπονικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Φίλων Φυσικής Διαβίωσης και Υγιεινής Διατροφής.
Χορηγοί είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Δήμος Καρδίτσας, η ΔΗΚΕΚ και η ΑΝΚΑ Α.Ε.