Καταχωρήθηκαν οι πρώτες 8 αιτήσεις για τον Δήμο Καρδίτσας .
Ξεκίνησε σήμερα από το πρωί η διαδικασία της ένταξης στο Εθνικό Κτηματολόγιο των 107 νέων περιοχών της χώρας, στις οποίες περιλαμβάνονται η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, οι Δήμοι Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και οι πρωτεύουσες των νομών που δεν είχαν κτηματογραφηθεί μέχρι σήμερα. Τα 76 γραφεία κτηματογράφησης, αρμόδια για τις νέες περιοχές, άνοιξαν χθες τις πόρτες τους στους πολίτες, οι οποίοι θέλησαν να καταθέσουν τα έγγραφα της ακίνητης περιουσίας τους ή να λάβουν πληροφορίες.
Γραφείο Κτηματογράφησης δ.δ. Καρδίτσας
Πρώτη μέρα σήμερα και για το Γραφείο Κτηματογράφησης δημοτικού διαμερίσματος Καρδίτσας, στο οποίο καταχωρήθηκαν ήδη οι πρώτες 8 αιτήσεις, ενώ ο περισσότερος κόσμος που συνέρευσε ζητούσε πληροφορίες και απαραίτητα δικαιολογητικά. Ο Προϊστάμενος του Γραφείου σε δηλώσεις του στη «Γνώμη» αναφέρθηκε στα δικαιολογητικά, στο παράβολο για αστικές και αγροτικές περιοχές, στις προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων και τέλος στη διαδικασία για την καταχώρηση. Αναλυτικά: «Με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος, στο οποίο θα συμμετάσχουν περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες, το Εθνικό Κτηματολόγιο θα καλύπτει τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας. Για την υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική η προηγούμενη καταβολή του πάγιου τέλους κτηματογράφησης. Στις αστικές περιοχές το πάγιο τέλος είναι 35 ευρώ ανά δικαίωμα, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες το τέλος είναι 20 ευρώ. Ειδικά στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν περισσότερα από δύο (2) δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας καταβάλλουν πάγια τέλη για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων, που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ. Η πληρωμή του τέλους γίνεται μέσω τραπεζών, των 13 μεγαλύτερων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το αποδεικτικό καταβολής επισυνάπτεται στο έντυπο της δήλωσης. Οι ομογενείς και οι κάτοικοι εξωτερικού μπορούν να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2008. Πληροφορίες παρέχει επίσης και ο τετραψήφιος αριθμός 1015, όπως επίσης και η ιστοσελίδα της Κτηματολόγιο ΑΕ, www.ktimatologio.gr. Στην ηλεκτρονική σελίδα έχουν αναρτηθεί οδηγός με αναλυτικές οδηγίες, όπως και τα έντυπα των δηλώσεων (τα οποία μπορούν να εκτυπωθούν προκειμένου να συμπληρωθούν)».
Τα έντυπα
Τα έντυπα των δηλώσεων, όπως και το έντυπο καταβολής του τέλους κτηματογράφησης, διατίθενται στα γραφεία κτηματογράφησης, στα ΚΕΚ, στα ΚΕΠ, στους δήμους. Για τις δηλώσεις ακινήτου διατίθενται δύο έντυπα: Το Δ1 που αφορά τα φυσικά πρόσωπα, όπου δηλώνονται τα δικαιώματα κυριότητας, ψιλής κυριότητας, επικαρπίας και δουλείας, και το Δ2 που αφορά τα νομικά πρόσωπα για το σύνολο των δικαιωμάτων τους, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν δικαιώματα διαφορετικά των προαναφερθέντων (π.χ. μεταλλειοκτησία). Το τέλος κτηματογράφησης καταβάλλεται στις παρακάτω 13 τράπεζες: ALPHA ΒΑΝΚ, EFG EUROBANK, MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ, PROBANK, ΑΓΡΟΤΙΚΗ, ΑΤΤΙΚΗΣ, ΓΕΝΙΚΗ, ΕΘΝΙΚΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΚΥΠΡΟΥ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ΧΑΝΙΩΝ. Το ύψος του τέλους κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ και καταβάλλεται από τον δηλούντα για κάθε δικαίωμα. Για τους αυτοτελείς βοηθητικούς χώρους (με χιλιοστά επί του οικοπέδου) είναι 20 ευρώ ανά δικαίωμα. Στις αγροτικές περιοχές, τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας θα καταβάλουν τέλος κτηματογράφησης μόνο για δύο δικαιώματα. Το τέλος προκαταβάλλεται, πληρώνεται δηλαδή πριν από τη συμπλήρωση της δήλωσης. Το αποδεικτικό της καταβολής επισυνάπτεται στο έντυπο της δήλωσης. Το έντυπο της δήλωσης ακινήτου αποτελείται από τρεις σελίδες. Η πρώτη αφορά τα στοιχεία του δικαιούχου και συμπληρώνεται μία φορά. Η δήλωση ακινήτου κατατίθεται στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης. Αν υπάρχουν ακίνητα σε διαφορετικούς δήμους ή κοινότητες, συμπληρώνονται και κατατίθενται δηλώσεις σε ξεχωριστά γραφεία κτηματογράφησης.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν τη δήλωση είναι: Απλό αντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας, απλό αντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής (αν υπάρχει) και τοπογραφικό διάγραμμα (αν υπάρχει) ειδικά για τα εκτός σχεδίου. Χρήσιμο είναι να υποβληθεί και ένα απλό αντίγραφο της σύστασης διηρημένης ιδιοκτησίας. Κληρονομούμενο ακίνητο για το οποίο δεν έχει γίνει δήλωση αποδοχής κληρονομιάς μπορεί να δηλωθεί κανονικά. Στην περίπτωση αυτή η δήλωση συνοδεύεται από ορισμένα απαραίτητα δικαιολογητικά, ανάλογα με το αν υπάρχει ή όχι διαθήκη.