Ντόμινο εξελίξεων από την κρίση στο ΠΑΣΟΚ.
Η κρίση κορυφής στο ΠΑΣΟΚ απειλεί με ντόμινο εξελίξεων που θα μεταβάλει όλο το πολιτικό σκηνικό. Στην κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις και κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις με φόντο τα γκάλοπ, τα οποία δεν δίνουν αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα. Τη δική τους στρατηγική χαράσσουν τα κόμματα της Αριστεράς και ο ΛΑΟΣ.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του Βήματος του Σαββάτου, η σύγκρουση κορυφής στο ΠΑΣΟΚ αναμένεται να οδηγήσει τον πρωθυπουργό σε αλλαγή πλαισίου δράσης.
Στο μικροσκόπιο του πρωθυπουργικού επιτελείου μπαίνουν οι πραγματικοί λόγοι της σύγκρουσης Παπανδρέου-Σημίτη. Αναζητούνται τα αίτια της ρήξης και γίνονται εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις.
Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους κυβερνώντες είναι το ενδεχόμενο διάσπασης του ΠΑΣΟΚ και της δημιουργίας ενός κεντρώου κόμματος.
Στο εσωτερικό της ΝΔ, όμως, δεν περνά απαρατήρητη και η «πολιτική προστασία» που προσφέρει ο ΛΑΟΣ στη Βουλή σε κυβερνητικά στελέχη.
Αρκετοί πιστεύουν ότι οι γέφυρες του Γ. Καρατζαφέρη με στελέχη της ΝΔ θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της κάλπης επιβάλει στη ΝΔ συνεργασίες.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η άποψη που διατυπώνεται είναι ότι το κόμμα αναδεικνύεται στη συνείδηση του ελληνικού λαού η πλέον σταθερή και αξιόπιστη αντιπολιτευτική δύναμη.
Στην πλευρά του ΚΚΕ, αν και επισήμως δεν έχουν τοποθετηθεί στο θέμα από τα ανώτερα
Σενάρια ανατροπής
Κίνηση ανοιχτής αμφισβήτησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ που θα στόχευε στην απομάκρυνσή του από την ηγεσία του κόμματος φοβόταν η Χαριλάου Τρικούπη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων του Σαββάτου, αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που οδήγησε τον Γιώργο Παπανδρέου στην απόφασή του να κινηθεί άμεσα θέτοντας εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Κώστα Σημίτη.
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, εδώ και δέκα ημέρες, στελέχη προσκείμενα στον Γ.Παπανδρέου είχαν θέσει σε κυκλοφορία «σενάρια συνωμοσίας», σύμφωνα με τα οποία ένας αριθμός κορυφαίων στελεχών, σε συνεργασία με τον κ. Σημίτη, θα δημιουργούσε συνθήκες απομάκρυνσης του κ. Παπανδρέου από την εξουσία και με μεταβατικό πρόεδρο τον κ. Σημίτη, θα οδηγούσε το κόμμα σε έξι μήνες στην εκλογή νέας ηγεσίας.
Τα σενάρια υποστήριζαν -και υποστηρίζουν- ότι ο χρόνος εκδήλωσης της ανταρσίας θα ήταν το φθινόπωρο, «ώστε το ΠΑΣΟΚ να πάει στις (πιθανόν διπλές) εκλογές του επόμενου χρόνου με νέο αρχηγό.
Και μία δημοσκόπηση
Διχασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ με την απόφαση του προέδρου να θέσει τον Κώστα Σημίτη εκτός ΚΟ του κόμματος.
Σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1, το 44% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την κίνηση Παπανδρέου, έναντι 42% που διαφωνεί.
Στο ερώτημα τι πρέπει να κάνει ο τέως πρωθυπουργός, το 45% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ του να αποσυρθεί, ενώ αντίστοιχο ποσοστό εκτιμά ότι πρέπει να παραμείνει.