Για την ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης μίλησε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, στο πλαίσιο της συζήτησης του εν λόγω νομοσχεδίου στο τμήμα διακοπής των εργασιών της Βουλής:
Όταν αναφερόμαστε στις έννοιες παιδεία, μάθηση, εκπαίδευση στη χώρα μας, οι περισσότεροι από εμάς μιλάμε για την τυπική εκπαίδευση που αποκτάται από την προσχολική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση, για τις γνώσεις που αποκομίζει το παιδί, ο νέος, έως ότου αποφοιτήσει από το σχολείο και πάρει είτε το δρόμο της ανώτατης εκπαίδευσης είτε της εργασίας, διαχωρίζοντας τις δύο αυτές επιλογές στη συνείδησή μας.
Όμως, αν ρίξουμε μια ματιά στο εξωτερικό, στους Ευρωπαίους εταίρους μας, βλέπουμε ότι εκεί δεν επικρατεί η νοοτροπία του να στείλουμε πάση θυσία το παιδί μας στο πανεπιστήμιο ως λύση για την επαγγελματική του αποκατάσταση, αλλά και για το όποιο κοινωνικό στάτους θεωρούμε ότι του προσδίδει ένα πτυχίο.
Τα αποτελέσματα αυτής της λογικής τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά, χιλιάδες νέοι και νέες με σπουδές που έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας! Αντιθέτως, ζήτηση στην αγορά δεν έχουν πλέον μόνο οι επιστήμονες, αλλά -ίσως και περισσότερο- οι τεχνίτες, οι επαγγελματίες που έχουν επιλέξει μη κορεσμένες ειδικότητες, κάτι που στην Ευρώπη το γνωρίζουν καλά.
Γι’ αυτό φροντίζουν να ενισχύουν τους εργαζομένους αυτούς με επιπλέον προσόντα, επενδύοντας στην άτυπη εκπαίδευση, αλλά και στην πιστοποίηση αυτών των προσόντων με σεμινάρια, φοίτηση σε ινστιτούτα, κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης και πληθώρα άλλων φορέων που συμβάλλουν στη συνεχόμενη συσσώρευση γνώσεων από το σχολείο μέχρι την τρίτη ηλικία.
Αυτή ακριβώς την ευρωπαϊκή εμπειρία εισάγει στη χώρα μας το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, τακτοποιώντας ένα θεσμικό πλαίσιο αρκετά περιορισμένο έως τώρα, επικαιροποιώντας και συμπληρώνοντας αυτό το πλαίσιο.
Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τόσο τους χωρίς τυπικά προσόντα εργαζόμενους να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά όσο και εκείνους που έχουν μεν τα πτυχία, δεν καταφέρνουν όμως να τα αξιοποιήσουν επαγγελματικά. Να βοηθήσουμε τόσο τους νέους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο εργασίας και χρειάζονται κατάρτιση και εξάσκηση όσο και τους μεγαλύτερους σε ηλικία που έχουν ανάγκη επικαιροποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων τους.
Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων. Όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίζουμε μια απογοητευτική κατάσταση, όπου τα παιδιά που δεν πετυχαίνουν στις πανελλήνιες εγγράφονται σε κάθε λογής ΙΕΚ, ΚΕΚ ή άλλα εκπαιδευτήρια ξοδεύοντας χρόνο και χρήματα, για να αποκτήσουν ένα χαρτί που δεν βρίσκει αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.
Με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων βάζουμε μια τάξη σε αυτή τη χαώδη κατάσταση, έτσι ώστε τόσο η μη τυπική εκπαίδευση όσο και η εργασιακή εμπειρία να πιστοποιούνται. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, κυρίως στην παρούσα συγκυρία, που πολλές χώρες τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και παγκοσμίως κατευθύνονται στη συγκρότηση ανάλογων οργανισμών ενόψει της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Βασικό σημείο του νομοσχεδίου είναι το γεγονός ότι ουσιαστικά εισάγουμε ένα νέο τρόπο θεώρησης της εκπαίδευσης που αντιμετωπίζει τη μάθηση με τρόπο καθολικό, δηλαδή όλες τις βαθμίδες, όλες τις μορφές μάθησης, για όλους τους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Τόσο οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι του προγράμματος, δηλαδή η εκπαίδευση και κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, όσο και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, όπως η εδραίωση μιας κουλτούρας μάθησης με κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, συντελούν στην αναβάθμιση του επιπέδου μόρφωσης του πολίτη, αλλά και στη δημιουργία βελτιωμένων συνθηκών για ανεύρεση απασχόλησης ή ανέλιξη στην εργασία.
Γι’ αυτό, λοιπόν, ο κεντρικός άξονας στο Εθνικό Δίκτυο Δια Βίου Μάθησης θα πρέπει να είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση όλων των επιπέδων δια βίου μάθησης.
Στόχο θα πρέπει να αποτελεί η εξασφάλιση της πρόσβασης στη μάθηση όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που τώρα έχουν περισσότερες ευκαιρίες στον τομέα της εκπαίδευσης και βέβαια βασικό σημείο να είναι η διασύνδεση της δια βίου μάθησης με την αγορά εργασίας, ειδικά σε αυτή την τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας υπολογίστηκε πρόσφατα ότι αγγίζει περίπου το ένα εκατομμύριο, με εξειδίκευση τα προγράμματα κατάρτισης και προσαρμογής στην εμπειρία και στις δεξιότητες των ενδιαφερομένων.
Το μοντέλο οργάνωσης που καθιερώνεται με το νομοσχέδιο είναι αποκεντρωμένο, με τη συμμετοχή όλων των φορέων που συμβάλλουν στη δια βίου μάθηση στη χώρα μας, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου που θα συντονίζεται από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και θα περιλαμβάνει πληθώρα οργανισμών, όπως μουσεία, βιβλιοθήκες, σχολεία, πανεπιστήμια, κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων, κέντρα και ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης, συμβουλευτικές υπηρεσίες, κέντρα προώθησης απασχόλησης, κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Η αποτελεσματική συγκρότηση του συστήματος αξιολόγησης του Εθνικού Δικτύου Δια Βίου Μάθησης θα αποτελέσει κεντρικό παράγοντα, προκειμένου να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία και να εξασφαλιστεί η άρτια λειτουργία του Δικτύου.
Με το νομοσχέδιο αυτό στόχος μας είναι η δημιουργία πολιτών με γνώσεις και προσόντα, μέσω ενός ανοιχτού δημοκρατικού και αξιοκρατικού δικτύου χωρίς διακρίσεις, επενδύοντας στο μέλλον του τόπου.
Η γνώση, οι ικανότητες, η διαρκής επιμόρφωση αποτελούν το κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για κάθε εργαζόμενο και είναι χρέος μας, ειδικά στη σημερινή διεθνοποιημένη κοινωνία, να οπλίζουμε τους συμπολίτες μας με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Αυτό ακριβώς πετυχαίνουμε μ’ αυτό το νομοσχέδιο. Γι’ αυτό και είναι καθήκον όλων μας να το υπερψηφίσουμε.