Δυναμική ήταν η παρουσία του Δημάρχου Μουζακίου κ. Θεοφάνη Στάθη στις εργασίες της ημερίδας που διοργάνωσε στην Τσαγκαράδα Πηλίου η ΠΕΔ Θεσσαλίας με θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση, Τουρισμός-Αγροτουρισμός και νέες τάσεις εν μέσω πανδημίας».
Ενώπιον του συμμετέχοντα Υφυπουργού παρά των Πρωθυπουργώ για την κρατική αρωγή και αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, ο Δήμαρχος προέβη σε ουσιαστικές παρεμβάσεις οι οποίες εμπεριείχαν και καινοτόμες προτάσεις για την συνδιαμόρφωση μεταξύ Τ.Α. και κεντρικής εξουσίας ενός νέου πλαισίου δράσεων για την τοπική ανάπτυξη.
Παράλληλα, ο κ. Στάθης, προχώρησε και σε επαφές με σημαντικούς κρατικούς αξιωματούχους με τους οποίους έχει ήδη αναπτύξει συνεργασίες για αντιμετώπιση προβλημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.
Του λόγου τα αληθές αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα της μίνι σύσκεψης που είχε με τον προϊστάμενο της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας κ. Νίκο Σαρούκο.
Ο Δήμαρχος ζήτησε να διευθετηθεί άμεσα το σοβαρό κοινωνικό και περιβαλλοντικό ζήτημα που δημιουργήθηκε από την επιχειρούμενη (από ιδιωτική εταιρεία ΑΠΕ), εγκατάσταση ενός τεράστιου φωτοβολταϊκού «πάρκου», ισχύος 40 MW, στην Τοπική Κοινότητα Λαζαρίνας του Δήμου Μουζακίου.
Ο κ. Στάθης τόνισε στον κ. Σαρούκο ότι το συγκεκριμένο έργο έχει χωροθετηθεί πολύ κοντά στο χωριό και το φ/β πάρκο είναι σε μέγεθος μεγαλύτερό του. Επιπλέον, η έκταση όπου θα κατασκευαστεί, αποτελεί τμήμα του ιστορικού αγροκτήματος Ζωγράφου με το παλιό Ζαχαρουργείο.
Ο Δήμαρχος υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο έργο δεν είναι αποδεκτό από το σύνολο των κατοίκων της περιοχής, ενώ και το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου εξέδωσε ομόφωνα αρνητική απόφαση για την υλοποίηση.
Η απάντηση του κ. Σαρούκου ήταν πως πλέον η γνωμοδότηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού συμβαδίζει με την απόφαση του σώματος και θα είναι αρνητική για το ιδιωτικόφ/β πάρκο στη Λαζαρίνα.
Λόγο στους Δήμους για έργα Α.Π.Ε.
Πάντως ο κ. Στάθης στην ημερίδα έθιξε γενικά το θέμα της κατασκευής έργων Α.Π.Ε.(φ/β πάρκα και εγκατάσταση ανεμογεννητριών), σε περιφερειακούς Δήμους και ειδικά στο Δήμο Μουζακίου.
Ο Δήμαρχος μιλώντας στον κ. Τριαντόπουλο τόνισε πως λαμβάνονται αποφάσεις και δίδονται άδειες από Υπουργεία και αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για έργα Α.Π.Ε. χωρίς να ερωτηθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι Ο.Τ.Α. οι οποίοι είναι σε καθημερινή επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και γνωρίζουν άριστα τις ιδιαιτερότητες και ανάγκες τους. «Δεν μπορεί να εκδίδονται άδειες συνεχώς για νέα έργα ενώ ήδη κατασκευάζονται άλλα και μάλιστα χωρίς να ζητείται η άποψη των Δήμων γι’ αυτά» επισήμανε.
Πρόταση για αναπτυξιακό διαχωρισμό ορεινών και νησιωτικών ΟΤΑ
Ως μέλος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της Κ.Ε.Δ.Ε. ο κ. Στάθης κατέθεσε στην Ημερίδα και στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ την εμπειρία του από το πρόσφατο ταξίδι στην Κύπρο, στο χωριό πρότυπο ορεινής ανάπτυξης, τον Καλοπαναγιώτη, όπου συμμετείχε σε μεγάλο αυτοδιοικητικό φόρουμ.
Ο Δήμαρχος Μουζακίου χωρίς περιστροφές ζήτησε «να ξεκινήσουν οι διεργασίες μεταξύ Τ.Α. και κεντρικής διοίκησης για την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του ορεινού όγκου με διαχωρισμό του όμως από τις νησιώτικες περιοχές», καθώς «οι λεγόμενοι ορεινοί Δήμοι της ηπειρωτικής Ελλάδας – όπως είπε – έχουν εντελώς διαφορετικά τουριστικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά από αυτούς της νησιωτικής Ελλάδας».
Εδώ ο κ. Στάθης ανέφερε το συγκριτικό πλεονέκτημα του αγροτουρισμού που όπως τόνισε «θα πρέπει οπωσδήποτε να προσεχθεί ιδιαίτερα και να αξιοποιηθεί πλήρως στο νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό για την ορεινή ενδοχώρα».
Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε από τον κ. Τριαντόπουλο να παρέμβει ώστε να αλλάξουν και τα κριτήρια των τακτικών χρηματοδοτήσεων προς τους Ο.Τ.Α. (ΚΑΠ – ΣΑΤΑ), δηλαδή να μην βασίζεται η έγκριση των κονδυλίων στον πληθυσμό τους.
«Ένας λόγος παραπάνω που θα πρέπει να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση, είναι η νέα απογραφή που ξεκινάει στη χώρα, όπου αναμένεται να μειωθεί δραματικά ο αριθμός των κατοίκων ειδικά στους περιφερειακούς Δήμους, άρα και οι χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό» τόνισε.
Ο κ. Στάθης «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» για την οικονομική και αναπτυξιακή βιωσιμότητα των περιφερειακών και δη των ορεινών Ο.Τ.Α. εάν το υπάρχον καθεστώς των κρατικών χρηματοδοτήσεων διατηρηθεί και αυτές συνεχίσουν να καθορίζονται από τον πληθυσμό κάθε περιοχής».
Ειδικά για το Δήμο Μουζακίου τόνισε ότι «συγκαταλέγεται στους Δήμους με σωστή οικονομική διαχείριση και πολύ καλή λειτουργία». «Ωστόσο – πρόσθεσε – μετά τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη πέρυσι από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», είμαστε υποχρεωμένοι να πραγματοποιούμε σχεδόν καθημερινά μεγάλες οικονομικές υπερβάσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουμε ως Δήμος στις πολλές και ογκώδεις υποχρεώσεις για αποκαταστάσεις αναρίθμητων ζημιών στην πόλη και στις τοπικές κοινότητες. Εάν μειωθούν ακόμη περισσότερο οι τακτικές κρατικές πιστώσεις, τότε σύντομα η διατήρηση της λειτουργικής ομαλότητας όχι μόνο για τον Δήμο μας, αλλά για όλους τους περιφερειακούς Δήμους, θα είναι μια εξίσωση που πολλές Διοικήσεις θα αδυνατούν αντικειμενικά πια να επιλύσουν».