Ένα μοναδικό μουσείο οίνου & αμπέλου


 

Στο Μεσενικόλα Καρδίτσας

Χτισμένο σε υψόμετρο επτακοσίων μέτρων κοντά στη λίμνη Ν.Πλαστήρα, το χωριό Μεσενικόλας είναι ένα από τα ομορφότερα και ιστορικά χωριά του νομού Καρδίτσας. Η μακρά ιστορία του χωριού Μεσενικόλας είναι άμεσα συνυφασμένη με την αμπελουργία και ξεκινά από το 1450 όπου υπάρχουν οι πρώτες γραπτές αναφορές για το χωριό. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου. Στους αμπελώνες του χωριού καλλιεργείται η τοπική ποικιλία « ΜΑΥΡΟ ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ» η οποία μαζί με τις ποικιλίες «ΣΙΡΑΧ» και «ΚΑΡΙΝΙΑΝ» δίνει το εκλεκτό κρασί ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας. Το χωριό βρίσκεται πάνω στο οδικό κύκλωμα της λίμνης Πλαστήρα για τη δημιουργία της οποίας προσέφερε τις περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις από κάθε άλλο χωριό της περιοχής. Η παραλίμνια περιοχή του χωριού είναι αυστηρά προστατευόμενη περιοχή απαλλαγμένη από κάθε μορφής δόμηση και προσφέρει στους επισκέπτες της αξέχαστες στιγμές γαλήνης και ηρεμίας. Περιοχή ιδανική για πεζοπορία, ορεινό ποδήλατο, ψάρεμα, κυνήγι και αξέχαστη επαφή με τη χωρίς προηγούμενο ποικιλότητα της ντόπιας χλωρίδας και πανίδας.

Η ιδέα της δημιουργίας ενός μουσείου οίνου

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός μουσείου οίνου προέκυψε εδώ και δέκα περίπου χρόνια. Ο δήμος Πλαστήρα προκειμένου να αναδείξει το κύριο προϊόν του χωριού, αλλά και για να δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον σημείο επίσκεψης για τους περιηγητές – επισκέπτες της περιοχής της λίμνης Πλαστήρα, δημιούργησε το μουσείο οίνου και αμπέλου. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση – ΕΤΠΑ στα πλαίσια των αισθητικών – αρχιτεκτονικών επεμβάσεων της HABITAT – AGENDA και εντάχθηκε στο πρόγραμμα LEADER.

Το συμβούλιο του μουσείου:

Το μουσείο λειτουργεί ως αυτόνομος οργανισμός με δικό του διοικητικό συμβούλιο -είναι δηλαδή ξεχωριστό νομικό πρόσωπο που ανήκει στο δήμο Πλαστήρα. Πρόεδρος του μουσείου είναι ο κος Γιώργος Κρανιάς, και μέλη του συμβουλίου οι Θωμάς Στεριόπουλος, Νέλυ Τσαγανού,  Δημήτρης  Μηλίτσης και  ο Τάσος Καλιάς.

Το μουσείο βρίσκεται στη φάση εξοπλισμού του με εκθέματα (όπως πατητήρι του 18ου αιώνα-αποστακτήρας-δοχείο μεταφοράς κρασιού) που ανασύρονται από τα υπόγεια των κατοίκων του χωριού. Στους χώρους του περιλαμβάνεται αίθουσα γευσιγνωσίας στην οποία θα μπορούν οι επισκέπτες να γεύονται τα τοπικά κρασιά αλλά και αίθουσα προβολών. Στο μουσείο έχουν διοργανωθεί ήδη διαγωνισμοί  κρασιού και επιδείξεις γευσιγνωσίας. Φιλοδοξία του συμβουλίου του μουσείου είναι σύντομα να ολοκληρωθεί ο εμπλουτισμός του με εκθέματα και να αποκτήσει σταθερό ωράριο λειτουργίας ώστε να ανοίξει επίσημα τις πύλες του στο κοινό (επισκέψεις σχολείων και γκρουπ επισκεπτών της λίμνης Ν. Πλαστήρα). Για επίσκεψη στο μουσείο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραμματέα του δήμου Πλαστήρα κο Θωμά Ποδηματά (τηλ. επικοινωνίας: 697 3555 741). Η εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ» ευχαριστεί τον πρόεδρο του μουσείου και αμπέλου κο Γιώργο Κρανιά για την ξενάγηση στο χώρο του. Ευχόμαστε ειλικρινά να ευοδωθούν όλες οι προσπάθειες των ανθρώπων που συντέλεσαν στη δημιουργία του ξεχωριστού αυτού μουσείου ώστε το κοινό να μπορέσει σύντομα να θαυμάσει από κοντά τα υπέροχα εκθέματα.

Προηγούμενο άρθρο Οι λαμπτήρες δεν είναι σκουπίδια
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ