Περατώθηκε οριστικά η αρδευτική περίοδος με την παύση της λειτουργίας και των θεσμοθετημένων αρδευτικών δικτύων του Νομού μας (αρδευτικό δίκτυο Ταυρωπού και κλειστά αρδευτικά δίκτυα Σμοκόβου).
Ο τελικός απολογισμός της εφετινής αρδευτικής περιόδου είναι πολύ θετικός, αποτέλεσμα της ορθής και λελογισμένης διαχείρισης των νερών των (2) ταμιευτήρων σε όλη τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου.
Καταλυτικό ρόλο στη σωστή λειτουργία της άρδευσης είχε η πολύ καλή συνεργασία της Νομαρχίας με τις Υπηρεσίες της ως και με όλους τους εμπλεκόμενους με την άρδευση Φορείς (Δήμους, Τ.Ο.Ε.Β, Ομάδες παραγωγών κ.ο.κ).
Οι συνολικές εκταμιεύσεις από τους (2) ταμιευτήρες για όλες τις χρήσεις ήταν οι εξής:
-Ταμιευτήρας Πλαστήρα:
Από τον ταμιευτήρα Ν. Πλαστήρα εκταμιεύθηκαν 99,0 εκ.μ3. για την άρδευση. Επίσης εκταμιεύτηκαν στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα για τις ανάγκες της ύδρευσης άλλα 7,0 εκ. μ3 νερού. Συνολική εκταμίευση από τον ταμιευτήρα για όλες τις χρήσεις 106,0 εκ. μ3. Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε εκταμίευση 120,0 εκ. μ3 νερού.
Η εκταμίευση θα ήταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα εάν δεν παρατείνονταν η αρδευτική περίοδος κατά πέντε (5) ημέρες για τις εκτός δικτύου Ταυρωπού περιοχές και κατά εννιά (9) ημέρες για το αρδευτικό δίκτυο Ταυρωπού, λόγω κυρίως της οψίμησης της καλλιέργειας του βαμβακιού, της χαλαζόπτωσης σε πολλές περιοχές αλλά και των εκτεταμένων προσβολών από το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι. Η επιπλέον εκταμίευση ανήλθε στα 11,0 εκατ.μ3.
Από την παραπάνω παροχέτευση αρδεύτηκε η έκταση του αρδευτικού δικτύου Ταυρωπού (80.000 στρέμματα) ως και έκταση συνολικά 150.000 στρεμμάτων στις εκτός δικτύου Ταυρωπού περιοχές των Δήμων Κάμπου, Σοφάδων, Άρνης, Παλαμά, Φύλλου, Ιθώμης, Παμίσου και Σελλάνων.
Επίσης συμπληρώθηκε η άρδευση αρκετών εκτάσεων στους γειτονικούς Νομούς Τρικάλων και Λάρισας με την ενίσχυση του Πηνειού το διάστημα από 20 Ιουλίου έως και τις 10 Αυγούστου.
-Ταμιευτήρας Σμοκόβου:
Από τον ταμιευτήρα του Σμοκόβου εκταμιεύθηκαν 61,0 εκατ. μ3 για τις ανάγκες άρδευσης των κλειστών αρδευτικών δικτύων Λεονταρίου συνολικής έκτασης 18.000 στρεμμάτων, για την παροχέτευση νερού σε όλους τους εκκενωτές (Ίτολη, Ξηρόμεμμα, Μούλδερη, Τζαμούρτσα, στους (2) του Αγίου Βησσαρίου και στους (4) εκκενωτές του ανατολικού αγωγού στο Νομό Φθιώτιδος).
Επίσης παροχετεύθηκε νερό από την υπερχείλιση στον ανοιχτό χωμάτινο αγωγό του Λεονταρίου και από τη σήραγγα εκτροπής του φράγματος στον ποταμό Σοφαδίτη (οικολογική παροχή). Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε εκταμίευση 75 εκατ. μ3 νερού.
Από τις παραπάνω παροχετεύσεις αρδεύτηκαν ή βελτιώθηκε η άρδευση 150.000 στρεμμάτων στις αγροτικές περιοχές των Δήμων Ταμασίου, Σοφάδων, Φύλλου και Άρνης του Ν. Καρδίτσας ως και στις περιοχές Σοφιάδας και Νέου Μοναστηρίου του Νομού Φθιώτιδος.
-Αποθέματα των ταμιευτήρων – Ικανοποίηση αναγκών άρδευσης:
Με το πέρας των αρδεύσεων, υπολογίζοντας και τις απώλειες από την εξάτμιση, παρέμειναν στους δύο ταμιευτήρες μας στον μεν ταμιευτήρα Πλαστήρα 66,0 εκατ. μ3 στον δε Σμόκοβο 41,0 εκατ. μ3, για τις ανάγκες των επόμενων χρήσεων.
Τα αποθέματα των δύο (2) ταμιευτήρων για πρώτη φορά είναι πολύ μεγάλα, παρά του ότι ικανοποιήθηκαν πλήρως όλες οι αρδευτικές ανάγκες του Νομού μας. Δεν παρουσιάσθηκε φέτος κανένα πρόβλημα από τα συνήθη χρονίζοντα προβλήματα στα καταληκτικά σημεία στις περιοχές Ερμητσίου, Ιτέας, Συκεώνας, Κυψέλης και Αμπελώνας Φύλλου.
Επίσης ικανοποιήθηκαν πλήρως και οι συμπληρωματικές ανάγκες άρδευσης των γειτονικών μας Νομών Λάρισας, Τρικάλων και Φθιώτιδος χωρίς τα παράπονα και τις αντιπαλότητες παλαιοτέρων αρδευτικών περιόδων. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας της Νομαρχίας Καρδίτσας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα των αρμόδιων Υπηρεσιών τους (Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων – Διεύθυνση Υδάτων).
-Συγκριτικά στοιχεία ταμιευτήρα Πλαστήρα:
Η στάθμη του ταμιευτήρα σήμερα 29/08/2010 (ημερομηνία λήξης της άρδευσης) ευρίσκεται στα 786,90 μέτρα με ωφέλιμο περιεχόμενο νερού 182.000.000 μ3. Σημειώνεται ότι η ανώτερη στάθμη την αντίστοιχη χρονική περίοδο από το 1960 που δημιουργήθηκε η λίμνη ήταν 785,90 μέτρα. Παρατηρούμε ότι φέτος είναι μεγαλύτερη κατά ένα μέτρο από την υψηλότερη στάθμη από δημιουργίας του ταμιευτήρα. Το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι δουλειά μιας χρονιάς αλλά επακόλουθο της συνεχούς παρακολούθησης και της συνετούς διαχείρισης μέχρι την τελευταία σταγόνα καθ’ όλη την τετραετία ενός φυσικού αγαθού που βρίσκεται σε ανεπάρκεια. Συγκρίνοντας τις ποσότητες νερού που χρησιμοποιήθηκαν για άρδευση τα τελευταία τετραετία 2007-2010 σε σύγκριση με τις προηγούμενες αρδευτικές περιόδους διαπιστώνεται ότι η μείωση των παροχετεύσεων αγγίζει στο εντυπωσιακό ποσοστό του 40%.
Η προαναφερόμενη συνετή και ορθολογική διαχείριση του νερού έχει γίνει βίωμα πλέον σε όλους τους εμπλεκόμενους και αυτό αντανακλάται θετικά στην προστασία των οικοσυστημάτων των δυο λιμνών καθώς και στη διαφύλαξη των αποθεμάτων για χρήση τους στις επόμενες αρδευτικές περιόδους σε περιπτώσεις μειωμένων βροχοπτώσεων.-