Βαθύ ρήγμα στο Κίνημα.
Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ έθεσε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου τον Κώστα Σημίτη, έπειτα από την επιστολή του πρώην πρωθυπουργού με την οποία εξέφραζε διαφωνία για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος επί της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Ο κ. Παπανδρέου απέστειλε σχετική επιστολή στον κ. Σημίτη με την οποία τον ενημερώνει ότι δεν θα κινήσει μεν τις τυπικές διαδικασίες διαγραφής, σεβόμενος την ιστορία του πρώην πρωθυπουργού, αλλά δεν τον προσμετρά πλέον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Ο πρόεδρος του κόμματος αναφέρει ότι το θέμα του δημοψηφίσματος έχει λυθεί με ομόφωνες αποφάσεις του Συνεδρίου και του Πολιτικού, οπότε χαρακτηρίζει ουσιαστικά άνευ αντικειμένου την επιστολή.
Αντ’ αυτού, ο Γ.Παπανδρέου θεωρεί ότι η δημοσιοποίηση της επιστολής αποτελεί «αδικαιολόγητη πολιτική πράξη» που προκαλεί ερωτηματικά και σύγχυση στους πολίτες
«Αντιλαμβάνομαι ότι έχεις τελικά αποφασίσει να κινείσαι έξω από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΠΑΣΟΚ και να λειτουργείς αυτόνομα και ανεξάρτητα. Μπορώ να το κατανοήσω αλλά δεν μπορώ να το δεχτώ.
»Είμαι προσωπικά υποχρεωμένος αλλά και αποφασισμένος να διαφυλάττω την πολιτική ενότητα του Κινήματός μας, σεβόμενος την απόφαση της πλατιάς βάσης του ΠΑΣΟΚ της 11ης Νοεμβρίου» αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εκδώσει και κομματική εγκύκλιο με την οποία θα στέλνει αυστηρό μήνυμα προς όλα τα στελέχη, σημειώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να ξεπερνά τα όρια της κομματικής γραμμής.
Απαντώντας αργότερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι στην πολιτική «υπάρχουν και δύσκολες αποφάσεις» ενώ αρνήθηκε να προβλέψει εάν ο κ. Σημίτης πρόκειται να παραιτηθεί.
Το κείμενο της επιστολής
Αγαπητέ Κώστα,
Διάβασα με προσοχή όσα μου έγραψες. Το θέμα του δημοψηφίσματος, το οποίο έθεσες, έχει λυθεί με ομόφωνες αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ, του Συνεδρίου μας και του Πολιτικού μας Συμβουλίου. Αποφάσεις καθαρές, αναμφισβήτητες και δημόσια γνωστές. Αποφάσεις που ενισχύουν τη δημοκρατία στη χώρα μας. Άρα το ζήτημα δεν υφίσταται. Είχε απαντηθεί προ της επιστολής σου. Η δε δημοσιοποίηση της επιστολής, η δημόσια διαφοροποίηση καθώς και η έμπρακτη άρνηση να συνταχθείς με το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την υποβολή της πρότασής μας, αποτελούν αδικαιολόγητη πολιτική πράξη. Δημιουργούν ερωτηματικά για την πολιτική βούληση και στόχευσή μας. Δημιουργούν σύγχυση και αποπροσανατολισμό τη στιγμή που κάθε νοικοκυριό δοκιμάζεται από την ακρίβεια και ο ελληνικός λαός πλήττεται βίαια από την ανομία, την αυθαιρεσία, τη διαφθορά και την κατάρρευση κάθε έννοιας κράτους δικαίου με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ. Δημιουργούν ερωτήματα τη στιγμή που ο λαός στρέφεται προς ένα ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ, το οποίο σήμερα αποτελεί και νέα ελπίδα. Ένα ΠΑΣΟΚ αποφασισμένο να νικήσει, για να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα που θα αποκαθιστά τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Μακριά και απέναντι σε όσα συμφέροντα θέλουν να χειραγωγούν την πολιτική ζωή προς ίδιον όφελος και δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Γνωρίζεις ότι εκτιμώ ιδιαίτερα το έργο που έχεις προσφέρει στη χώρα. Θυμούμαι πάντα την εποικοδομητική για την Ελλάδα συνεργασία μας στις κυβερνήσεις σου. Αντιλαμβάνομαι ωστόσο ότι έχεις τελικά αποφασίσει να κινείσαι έξω από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΠΑΣΟΚ και να λειτουργείς αυτόνομα και ανεξάρτητα. Μπορώ να το κατανοήσω αλλά δεν μπορώ να το δεχτώ. Είμαι προσωπικά υποχρεωμένος αλλά και αποφασισμένος να διαφυλάττω την πολιτική ενότητα του Κινήματός μας, σεβόμενος την απόφαση της πλατιάς βάσης του ΠΑΣΟΚ της 11ης Νοεμβρίου. Με την απόφασή σου, που επιβεβαιώνουν οι πράξεις σου, δεν μπορεί να προσμετράσαι και να συγκαταλέγεσαι στη συντεταγμένη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Σεβόμενος την ιστορία, την προσφορά σου και την κοινή μας πορεία δεν θα κινήσω την τυπική διαδικασία προς τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως θα όφειλα να κάνω για οποιοδήποτε άλλο στέλεχος. Διαφυλάττοντας το κύρος και τη συντεταγμένη πορεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα αξιολογούμε πάντα τις απόψεις που καταθέτεις. Και προσωπικά θα το κάνω με ιδιαίτερο πάντα ενδιαφέρον.
Φιλικά,
Γιώργος A. Παπανδρέου
Τι προηγήθηκε της ρήξης
Ο πρώην πρωθυπουργός απηύθυνε και δημοσιοποίησε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠAΣOΚ, με την οποία εξέφρασε τη διαφωνία του για την υποστήριξη του κόμματος της πρότασης διεξαγωγής δημοψηφίσματος περί κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας όπως αυτό που πραγματοποιείται στην Ιρλανδία.
Στελέχη του κόμματος που πληροφορήθηκαν αργά το μεσημέρι της Τετάρτης το περιεχόμενο της επιστολής εξέφραζαν απορία και έκπληξη, τόσο για το κείμενο και το ύφος της. Άφηναν δε να εννοηθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις.
Σε στελέχη του Κινήματος υπήρξε η εντύπωση ότι η επιστολή συνιστά σαφή επιλογή του κ. Σημίτη για αντιπαράθεση με τον κ. Παπανδρέου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς και ότι η επιστολή συνιστά την πρώτη ένδειξη μιας νέας τακτικής, ότι ο κ. Σημίτης δεν πρόκειται εφεξής να σιωπά και θα εκφράζει τη διαφωνία του με τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, όποτε θεωρεί ότι πρέπει να το πράττει.
Η Χαριλάου Τρικούπη σχολίασε δια του κ. Γ.Παπακωνσταντίνου έπειτα από πολύωρη σύσκεψη. Μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος δήλωσε: «Είναι σε όλους ακατανόητη η επιστολή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ειδικά εφόσον ο ίδιος είχε το 2005 προσυπογράψει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη Συνταγματική Συνθήκη και έχει επιχειρηματολογήσει επ΄ αυτού και στη Βουλή. Η διαφοροποίηση σε αυτή τη συγκυρία αποπροσανατολίζει από τις προτεραιότητες του Κινήματος».
Λίγο αργότερα ήλθε η απάντηση του Γ.Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι το δημοψήφισμα δεν το ανακάλυψε σήμερα το ΠΑΣΟΚ, ενώ υπογράμμισε: «Δεν πιστεύω στα παλιά πρότυπα ηγετών. Ο 21ος αιώνας απαιτεί ηγέτες που στηρίζουν και αγωνίζονται για τη μεγαλύτερη δυνατή δημοκρατική, συνειδητή συμμετοχή, ενημερωμένων πολιτών. Αυτή είναι η δική μου δημοκρατική παράδοση. Αυτός είμαι και θα είμαι. Αλλά αυτό πηγάζει από τις δημοκρατικές παραδόσεις του ΠΑΣΟΚ».