Η ΟικόΣφαιρα συνεχίζοντας την προσπάθεια ενημέρωσης μελών, φίλων και του ευρύτερου κοινού σε θέματα υγείας, οργανώνει μία ακόμα δράση με διάλεξη του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα με θέμα «Διαλειμματική νηστεία & αποφυγή νόσων» την προσεχή Πέμπτη 22-07-2021 και ώρα 20:00, η οποία λόγω των περιοριστικών μέτρων εξ αιτίας της πανδημίας του κορονοϊού θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά με δυνατότητα ελεύθερης παρακολούθησης και υποβολής ερωτήσεων από κάθε ενδιαφερόμενο. Οι σχετικοί σύνδεσμοι θα ανακοινωθούν στην σελίδα της ΟικόΣφαιρας (www.oikosfaira.gr), στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αλλά και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης(https://www.facebook.com/oikosfaira). Η πλήρης νηστεία μπορεί να θεραπεύσει πληθώρα ασθενειών και να ενισχύσει αποτελεσματικά την άμυνα του οργανισμού. Η διαλειμματική νηστεία είναι μια μορφή νηστείας, δημοφιλής στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τόσο στην ανάκτηση όσο και στη διατήρηση της υγείας, ενισχύοντας και αυτή το ανοσοποιητικό σύστημα ειδικά τώρα στην περίοδο της πανδημίας.
Λίγα λόγια για τον ομιλητή
Ο Δημήτρης Κουρέτας σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ. Από το 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη.
Είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζει στη Λάρισα. Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπίδρασης διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις άσκησης. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 180 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά. Επίσης, έχει συν-συγγράψει το βιβλίο με τίτλο «Διαλειμματική Νηστεία & Αποφυγή Νόσων», το οποίο έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία.
Ήταν εμπειρογνώμονας στην Ε.Ε. στην τεχνολογική πλατφόρμα ‘Food for life’ για την περίοδο 2007-2013 και την περίοδο 2014-2020. Είναι Associate Editor του περιοδικού διατροφικής τοξικολογίας Food and Chemical Toxicology.
Η δουλειά του στην καινοτομία των τροφίμων έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και στην Ε.Ε.
Το 2013-2014 ήταν αναπληρωτής Πρύτανη στο Π.Θ. και από το 2018 μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Commission για χημικές και διατροφικές κρίσεις.
Από τον Ιανουάριο του 2019 είναι μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών.
Η ΟικόΣφαιρα λοιπόν, όπως προαναφέραμε, στην προσπάθειά της ενημέρωσης μελών, φίλων της αλλά και του ευρύτερου κοινού έχει συστήσει θεματική ομάδα με τίτλο «Ομαδα φυσικης ζωης και υγειας». Στα πλαίσια αυτής της ομάδας πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, γύρω από θέματα φυσικής διαβίωσης και υγιεινής διατροφής έτσι ώστε ο κάθε πολίτης πληροφορούμενος, να μπορεί να θέτει την υγεία του σε πρώτη προτεραιότητα, να ενδιαφέρεται και να αναζητά τρόπους ανάκτησης, διατήρησης και βελτίωσης της υγείας του που αναμφισβήτητα θεωρείται το πολυτιμότερο αγαθό.
Για αποτελεσματικότερη λειτουργία της ομάδας ζητούνται εθελοντές, ευαισθητοποιημένοι σε παρόμοια θέματα, οι οποίοι θα μπορούσαν να πλαισιώσουν την ομάδα και να συνδράμουν στο έργο αυτό.